En fråga till dig, min läsare

Jag har hittintills betraktat den här bloggen som ett filter som för din skull sorterar bort det mundäna, mediokra och det dåliga och bara skriver possitiva recensioner. Min fråga till dig är: Vill du ha negativa recensioner också? För visst har man sorterat bort en hel del under ens läsning. Vill ni höra om dom böcker som inte levererar, kanske inte var så bra och dom få som jag direkt uppmanar dig att hellre bränna än kasta bort din tid på?

/s

En försmak av himmelriket


Bra magi: The Malazan Book of the Fallen

The Malazan Book of the Fallen är en serie på 10 böcker skriven av Steven Erikson. Börja med Gardens of the Moon.

Malazan är något så nytt och trevligt som en fantasy bok i Tolkiens anda men utan alver och orker. En magiker i Malazan böckerna "öppnar ett fönster innom sig" och får tillgång till en "Warren". En warren är en magisk annan Realm. Du kan tappa den på enegri för att utföra besvärjelser eller kasta eldbollar och allt det vanliga som magiker ska kunna. Men eftersom en warren även är en annan plats så kan du använda den till att resa genom. I Gardens of the Moon får Ganoes Paran tillgång till Imperiets egen Warren. Det är en öde plats av aska och ben. Det finns andra warrens som tex The Warren of Death, of Shadows osv.

En annan intressant aspekt av magisystemet är att om du lyckas att  ta över en warren så blir du en Ascendant. En Uppstigen. Alla kända warrens representeras av ett kort i en magisk kortlek the Deck of Dragons. Korten sorteras i Hus efter vilken warren dom representerar. Så du har tex en King of Shadow i the House of Shadows, Assassin of Shadow, Magi of Shadow och så vidare. Många av världens gudar är människor och andra som har Uppstigit på det sättet. Att bli en Ascended ger dig tillgång till stor makt men också sårbar för andra ascendants intresse och konkurens.

Samantaget ger detta en uppsjö av olika storymöjligheter. Tidigt träffar vi en magiker som har tolv själar. En lönnmördare som använder The warren of Shadow för att arbeta mer effektivt, En soldat som är en incarnation av en Ascendant. Kejsarinnan har tillgång till en armé av odöda T'lan Imass.

En kort notering om hur allt hänger samman. I Tolkien ställer man sig ibland frågan: Hur kan det komma sig att vi har en entydig bild av händelser som skedde för tiotusen år sedan? Och svaret blir att det finns folk som levde då som fortfarande lever och kan berätta. I The Malazan universat ställer man sig istället frågan: Varför stämmer inte böckernas Timeline, varför verkar saker som sagts i en bok framställas som sin motsats i nästa? Och svaret ligger i att Steven Erikson är en arkeolog och han beskriver en värld vars historia samanställts av fragment, olika protagonister har olika synvinklar på både samtida och forntida händelser. Dom som levde för tiotusen år sedan och fortfarande lever är inte intresserade av att berätta och när dom gör det är det ofta motstridiga uppgifter. För en del ger detta ett ofärdigt eller förvirrat intryck, för mig ger det en känsla av realism och trovärdighet.
Verkligheten är också motstridig och förvirrad.

/s

jag har tidigare skrivit om The Malazan Book of the Fallen

Detta är del fyra i Temat Bra Magi i Fantasy.

Börja gärna med Vad är magi i fantasy?
Föregående inlägg är Bra magi: The Long Price Quartet
Nästa inlägg i temat kommer snart


Jag testar ett nytt format med länkar pga svaren på inlägget Bloggformatets elände


Bra magi: The Long Price Quartet

A Shadow in Summer av Daniel Abraham är en bok som jag verkligen blev imponerad av. Abraham har hittat ett verkligen nyskapande sätt att använda magi.
The Cities of the Khaiem är ett land som har starka asiatiska influenser. Kläder och hållningssätt ger en spännande touch på Fantasy temat. Det är mycket tedrickande och ett utstuderat kroppsspråk som kan uttrycka allt från en multitud av hälsningar beroende på inbördes social ställning till ursäkter och tillrätta visningar.

Magi utövas endast av Poeter. På en avlägsen skola utsätts barn och ynglingar för godtycklig grymhet och bestraffningar för att pressa dom att bryta mot reglerna. Endast den som kan stå upp mot detta och bryter mot reglerna kan rimligtvis ha själsstyrkan att klara av påfrestningarna av att vara en Poet. Det är nämligen så att en Poet binder en Andat, ett abstrakt koncept, till fysisk existens genom att skriva och hålla ett Poem i sinnet. Ju fler gånger ett koncept binds blir det svårare att gör det igen. Om du försöker och misslyckas betyder det döden.
I staden Saraykeht har Poeten Heshai-kvo bundit en Andat som heter Removing-The-Part-That-Continues, även kallad Seedless. Den framstår som en ung vacker man och den har en förmåga, nämligen att avlägsna fröer, abortera foster osv. Förmågan är ingen besvärjelse och har i princip inga begränsningar i form av mängd eller avstånd, vilket i sig gör det både skrämmande och gör att Andatens användande blir både riskfyllt och farligt. Dessutom vill inte Andater bindas till en fysisk slavexistens och gör allt de kan för att slippa ur bojorna. Heshai-kvo och hans Andat Seedless binds till varandra i ömsesidigt förakt och självhat. Seedless används för att ta bort alla fröer i bumullsskörden vilket ger Saraykeht ett starkt försprång i bumullshandeln. Seedless är också ett mäktigt vapen som kan hållas i som ett terrorvapen över stadens fienders huvud. Utan Seedless skulle staden förlora sin handel och vara sårbar för invassion.

/s

Jag har tidigare recenserat boken här A Shadow in Summer

Detta är del tre i Temat Bra Magi i Fantasy.

Börja gärna med Vad är bra magi i fantasy?
Föregående inlägg är Bra magi: Thomas Covenant
Nästa inlägg på temat är Bra magi: The Malazaan Book of the Fallen


Jag testar ett nytt format med länkar pga svaren på inlägget Bloggformatets elände


Bra magi: Thomas Covenant

 Stephen R. Donaldson använder magi på ett väldigt intressant sätt i The Chronicles of Thomas Covenant, the Unbeliever.
Thomas Covenant är i vår värld angripen av en sjukdom som gör att han förlorar känseln i fingrar och tår och att han har blivit impotent och utstött. När han transporteras till Landet är Landet och dess magi själva motsatsen. Det är en värld där du kan se hälsa, mord har en stickande kväljande lukt och du kan tydligt se skillnaden mellan ont och gott. Magin genomsyrar allt i Landet, det är underliggande och grundläggande. The Lords utövar magi genom att använda Earth power, de underliggande krafter som får kontinentalplattor att dansa och vulkaner att hosta. Thomas Covenant har tillgång till vild magi, vitt guld. Det är hans vigselring och att den skulle vara någon sorts magisk talisman, som Excalibur eller Gandalfs stav är för honom obegripligt. Saltheart Foamfollower försöker förklara för Covenant hur magi fungerar:
 "it is I who impel this craft. Or rather it is I who call out the power of the Gildenlode. There is life and power in the Earth - in stone and wood and water and earth. But the life in them is somewhat hidden - somewhat slumberous. Both knowledge an power are needed - yes, and powerfull songs - to awaken them"  Det är just kontrasten mellan Thomas Covenants verklighet och Landet som gör det så fascinerande.
Du kan inte låta bli att lägga ifrån dig boken ibland och försöka föreställa sig hur det skulle kännas att uppleva en värld så vacker och uttrycksfull som den Donaldson målar upp. Det faktiska användandet av magi när hårt sätts mot hårt är både svårt och farligt för utövaren och även om det ibland förfaller till eldkvastar och sköldar det gör ingenting när en av dom mest imponerande uttrycken av magi är när Trell tar ett trasigt lerkärl och övertalar det att bli helt igen. På samma sätt som hos Tolkien beskrivs magin med många detaljer, dom ömsinta rörelserna när Trell smeker med fingrarna över sprickorna, den mörka sjungande rösten, hur hårt ansträngningen sliter på honom. 

Det är också intressant att det som är viktigt i Landet är inte så mycket styrka eller kunskap, utan moralisk styrka och visdom som är avgörande för seger eller nederlag. Hela serien om Thomas Covenant handlar om moraliska val och deras konsekvenser. En av dom intressantaste frågan som ställs läsaren är: "Kan en god människa begå onda handlingar?". Dom flesta skulle nog svara Ja på den frågan men det väcker en mycket mer intressant fråga: "Är han då fortfarande god?". I mina ögon handlar hela första serien mycket om det. Och det ges aldrig ett enkelt Ja eller Nej svar heller utan det är ett spännande samtal om skuld och upprättelse, skam och uppoffring hela serien igenom. Kan du sona dina onda handlingar med gåvor eller goda handlingar? Eller gör det allt bara värre? Och om så är fallet är det bättre att försöka att inte gottgöra det du ställt till med?
Moral och magi går hand i hand genom hela serien och det ger flera intressanta uppslag. Kan du ta upp Fiendens vapen, som är Onda, och använda dom för att göra Gott?

/s

PS. Det kan vara att jag är partisk. Jag anser att The Chronicles of Thomas Covenant The Unbeliever är den bästa fantasy jag någonsin läst. Före och efter. Så kanske kan jag inte objektivt beskriva hur pass nydanande eller originellt magisystemet egentligen är. Det bryr jag mig inte om. Jag har tidigare skrivit om författaren här: Stephen Donaldson. DS

Detta är del två i Temat Bra Magi i Fantasy.

Börja gärna med Vad är bra magi i fantasy?
Nästa inlägg på temat är Bra magi:The Long Price Quartet


Jag testar ett nytt format med länkar pga svaren på inlägget Bloggformatets elände


Vad är bra magi i fantasy?

Magi är viktigt, men inte magi vilken som helst. Hur man väljer att beskriva magi säger en hel del om författarens fantasi. Tänk själv, med magi kan du göra precis vad som helst och om en författare väljer att inte göra något magiskt av det kan det förstöra hela berättelsen. Jag häpnar ofta över hur en författare väljer att använda magi. Det handlar egentligen inte så mycket om hur mycket eller lite magi som finns med utan hur den framställs. Låt mig försöka förklara:

Grundläggande:  
 Med Tolkien som måttstock kan man ju alltid börja. Hos honom har magi två aspekter, det är dels underliggande i alvernas natur, hobbitar, dvärgar osv, och dels en komplicerad och krävande process med starka begränsningar. Som exempel på det första så lever Alver i evighet, inte som en del av en besvärjelse utan pga av det dom är. Dom döda edsbrytarna följer Aragorn för att han är Isildurs arvinge. Som ett exempel på det andra kan man ta tex att i Bilbo tänder Gandalf fyr på kottar genom att nudda vid dom med spetsen på sin stav men sedan riskerar dom alla att brinna upp när elden sprider sig. I The Fellowship of the Ring berättas det om Sauron som med hårt arbete smider sin ring och lägger ner så mycket av sig själv i den att han riskerar att förgöras om ringen förstörs. Gandalfs och Ringvålnadernas största magi är sina spegelbilder i att den är till större delen moralisk. Inspirerande i Gandalfs fall och en magi som sprider panik och skräck i vålnadernas fall. Ett annat bra exempel är på Mount Dooms sluttning när Frodo med Ringen i ett krampaktigt grepp säger till Gollum att "If you touch me again you shall be cast yourself into the Fire of Doom". När sedan Gollum bryter mot Frodos order så snubblar han och tillsammans med Ringen störtar han ner. Är det slump, öde eller en del av Ringens makt. Ringens magi är ju subtil och abstrakt  "One ring to rule them all". To Command, To Rule. Så magin är komplicerad, subtil och beskriven fullt med detaljer. Det är bra magi i mina ögon.
 
Dålig magi:
Det är därför jag blir så besviken när man träffar på en författare som inte använder magi på ett bra sätt. Som ett exempel kan vi ta Trudi Canavan och Brent Weeks, The Black Magician Trilogy och The Night Angel Trilogy respektive, som låter magin förfalla till eldollar mot sköldar. Inget subtilt eller fyndigt alls. The Night Angel är något bättre och båda triologierna börjar bra men stupar av att jag i mitten på andra boken börjar inse att jag förstår magisystemet och att det blir inte mer än så här. Harry Potter stupade också här för min del. Jag irriterade mig iofs på hennes ohämmade och plumpa eklekticism men även på den inneboende ologiken i hur Potter skulle vara den störste magikern någonsin och samtidigt vara en odräglig, outbildad tonåring. (Magisystemet verkar ju vara uppbyggt på att man ska lära sig en massa kvasilatin och ha en bra stav. Internatsporten handlar om skateboard basket med ett sjukt poängsystem, värre än kricket, osv) Samtliga författare som bemödar sig med att skriva Fantasy och väljer att använda magi släntrianmässigt och utan inlevelse borde förbjudas enligt Nivens fjärde lag om att skriva:
 "It is a sin to waste the reader's time. "
Genomdrivandet av denna lag borde rimligtvis ligga i att vi inte köper deras böcker. Jag  har svårt att köpa en andra bok av en författare som slösat bort min lästid.

 Men jag är inte intresserad av att recensera dåliga böcker. Jag tänker istället skriva om dom böcker och författare som har tagit magi och gjort något vackert, facinerande eller nyskapande med det.

/s

Detta är del ett i Temat Bra Magi i Fantasy.

Nästa inlägg på temat är Bra magi: Thomas Covenant

Jag testar ett nytt format med länkar pga svaren på inlägget Bloggformatets elände


Läslista för sommaren

Detta har jag liggande på min bokhylla i väntan på sommar och hängmatteläsning.

Long Price Quartet: del 2 A Betrayal in Winter av Daniel Abraham 

The Sharing Knife: del 2 Legacy av Lois McMaster Bujold

Engineer Trilogy: del 2 Evil for Evil av K J Parker

Svärdens väktare Del 3 av 12 Nekromantikerns födelse av Nick Perumov

Slaughterhouse 5 av Kurt Vonnegut


The Stranger av Max Frei

Zoe's Tale av John Scalzi

A Place So Foreign and Eight More av Cory Doctorow

Oj, va många tvåor det blev.

/s


Bloggformatets elände

Jag har skrivit tematiskt flera gånger nu och en sak som slår mig är att alla dom som loggar på efter att temat är färdigt kommer att läsa alla slutsatser först och inledningen sist, men alla dom som loggar på kontinuerligt vid varje uppdatering medan mitt tema utvecklar sig kan läsa framlänges. Det senaste exemplet börjar meden bokrecension av Little Brother, en bok om hur Department of Homeland Security inrättar en Orwellsk stat. Detta fick mig att skriva ett långt rant om Säkerhet och integritet för att reda ut lite om varför jag inte tycker att övervakningssamhället är berättigat. Sen kom ett inlägg om övervakning och metoder för att komma runt det. Så när jag uppmanar vänner och bekanta att gå in och läsa för nu tycker jag att jag fått ihop en intressant tråd, så läser dom det senaste och tycker att det är bra eller dåligt. Det tredje inlägget är i mina ögon lite paranoit om man tar det helt ur sitt sammanhang.

Så min fråga till dig, Läsare, är: Hur ska man hantera detta?
Ska jag skriva baklänges för att kunna bli läst framlänges?
Ska jag försöka länka ihop tematrådar med varandra?
Jag tror inte på att försöka hålla alla tematrådar i ett enda inlägg, mest för att jag varken tänker eller skriver så. Iosf skulle jag kunna redigera om efter hand men jag känner att man vill helst inte läsa långa inlägg med massor av scrolleri. Har jag fel?
Du som själv har en blogg, hur hanterar du detta? Ignorerar du det eller har du en smart lösning som jag inte kommit på?

/s

Varför Utah Philips hör hemma på en Litteraturblogg!

En av USAs bästa berättare. Lyssna och förundras:


/s

Eulogy Utah Philips

Utah Philips är en av den amerikaska kulturens stora kuratorer. Han har samlat och delat ut den enorma kulturskatt som arbetarklassen i USA har. Sånger poesi och historier från klasskampens USA.
Han gick bort den 23:e maj förra året och ingen kan fylla det tomrum han lämnat.
Vi måste lyssna och lära oss av det han har lämnat till oss: Sina sånger och berättelser om ett USA under kapitalismens hårda stövelklack. Med stor humor och inte lite känsla har han spelat och berättat i över femtio år.
Utan Pirate bay hade jag aldrig hittat och lärt känna honom. Detta finns inte i musikaffärer.Hans sånger finns att köpa här.
His musik lives on:
"We Have Fed You All a Thousand Years"
"Dump the Bosses of your Back"
"Pie in the Sky"

Hur övervakar dom dig - och varför du inte behöver oroa dig

Internet
Genom FRA lagen kommer man att lägga upp en profil på dig över alla sidor du besöker och all epost du tar emot och skickar. Det glädjande är att det enda som kan knyta din profil till dig är din IP adress. Det är det "namn" som din fysiska uppkoppling har hos din Internet Service Provider (ISP). Dom flesta ISP har en dynamisk IP adress dvs dom byter den lite då och då. Men dom goda nyheterna är att det är ganska lätt att mörka din IP adress. Det finns flera enkla alternativ för att hindra Staten att titta i din brevlåda. Det första steget är att skilja på din internettrafik och din identitet så att dom inte kan knyta ditt surfande till din person. Skaffar du dig ett Virtuellt Privat Nätverk (VPN) så kommer FRAs sökning att stanna vid dörren till det och kommer inte att kunna knyta dig till din internet trafik. Det finns många alternativ till detta. Ett nästa steg är att skaffa kryptering. En krypterad partition på din hårddisk med dina banknycklar och epost gör att dom inte kan läsa din post om inte du aktivt väljer att ge dom tillgång till dina papper. Dom flesta word program tillhandahåller en kryptering av dokument som du skriver. Du väljer helt enkelt ett lösenord och om du ska skicka dokumentet till någon så berättar du lösenordet. Tillsammans med ett VPN betyder det att dom inte kan se vem som skickar dokumentet och att dom inte kan läsa det.
(Ett kul sätt runt IPRED lagen är att skaffa ett öppet trådlöst nätverk. Då kan andra ladda ner olagligt från ditt nät men det är inget som du kan ställas till svars för. På samma sätt som om du lämnar din bil olåst och någon stjäl den för att råna en bank så är det inte ditt ansvar. Skillnaden är att du inte förlorar något på att öppna upp ditt nät för andra.)

Bankkort
Du vet att varje gång du använder ett konto- eller kreditkort så loggas vem du är och vad du köper dels i affären och i banken. Använd kontanter. I alla fall ibland så har dom inte en fullständig profil, inte hela ditt liv kartlagt.

Transponders
Bor du i Stockholm eller i öresundsregionen så finns risken att du har en transponder i vindrutan. För att betala broavgiften eller trängselskatten. Det är väldigt lätt att sätta upp fler betalstationer som bara läser av den utan att ta betalt. Detta har inte hänt vad jag vet men du ska veta att du har en radiosändare i vindrutan som spontant och utan ditt godkännande berättar vem du är och var du är. Stäng av den när du inte använder den.

Arphids
RFID är ett litet kretskort som funkar som en transponder och kan sättas i biblioteksböcker, kontokort och nästan vad som helst. Den minsta byggd än så länge är 0,05 gånger 0,05 mm. Dvs stort som ett dammkorn! En del dagis har sk "nuddisar", många affärer har stöldskydd, en del bussbolag har kontakt fria kort. Alla dessa har en arphid i sig som berättar vem du är och var du är och vart du åker. Det är i sig inget problem så länge dom inte är kopplade till din person, ett busskort som du köpt kontant och som inte är knutet till dig kan iofs kartlägga vart kortet åker men inte att det är just du som åker med kortet.
Dom nya supersäkra EU passen med biometriska data och RFID har visat sig vara ännu osäkrare än dom gamla. Med RFID kan du läsa av dom på posten utan att ens öppna brevet som dom skickas i och därmed klona falska pass ännu enklare.
RFID kan isoleras genom att lägga dom i en plånbok klädd med aluminiumfolie eller en kontokortshållare i metall. Det beror dock på vilken frekvens dom använder, en del behöver ett tjockare lager metall för att isoleras.
Man kan sätta RFID i arbetskläder på arbetsplatsen. Vi hade det innan på mitt jobb. Det användes för att logga hur ofta varje plagg tvättas, ursprungligen för faktura hantering. Det är lätt (men olagligt) att sätta upp en avläsare som känner av hur ofta och hur länge du sitter i fikarummet.

Mobiltelefonen 
Din mobiltelefon samtalar hela tiden med radiomaster och genom att triangulera mellan masterna kan man kartlägga ditt liv väldigt effektivt. Lämna den hemma ibland, det är inte bara säkrare det är också jätteskönt att slippa vara nåbar ibland. Du kan också stänga av den men det behöver inte betyda att alla funktioner är av och då kan du spåras. Jag vet inte exakt hur det ser ut på olika modeller, så lämna mobilen hemma ibland.
Bluetooth
Har din mobil Bluetooth ska den vara avstängd! Jag kan lätt gå in via bluetooth och säga till din telefon att ringa min och vips har jag en jättebra avlyssnings mikrofon i din ficka! 

IP telefoni, Skype och sånt
All trafik över IP telefoni är offentlig. Om någon har fått tag på din IP adress så kan dom lyssna på det du säger. Du kan skydda dig på samma sätt som all internet. VPN, kryptering osv. Det skrämmande är att så många offentliga instanser skaffat IP telefoni utan att skydda sig.

Övervakningskameror
Många övervakningskameror är trådlösa. Alla trådlösa nätverk kan man lyssna av. Det innebär att man kan titta genom privata och företagskameror utan att ägaren varken vet eller godkänner det. Kameror är svåra att försvara sig mot men dom är å andra sidan ganska värdelösa som övervaknings system och inget att oroa sig för. Det finns igenkänningsprogram som kan användas som face recognition, gait recognition osv. Men alla dom systemen utgår från att du är registrerad och analyserad. Det är inte troligt i dagsläget så detta är egentligen inget att oroa sig för.

Som du ser är det lätt att övervaka dig och hålla koll på ditt varje steg. Men om du bara tar ett par minuter och tänker efter kan du lika lätt slinka ur deras nät och bege dig ut på egen hand. Och om du kan göra det så enkelt så kan terrorister göra det både enklare och effektivare. Övervakningssamhället är inte till för att jaga terrorister, det är till för att kartlägga dig. Men ju mer teknik som används desto lättare är det att karva ut ett litet privat utrymme. Du har rätt till ditt eget liv. Du har rätt att inte bli övervakad. Inte för att det du gör är fullt, skamligt eller kriminellt utan för att det är privat! Som att gå på toaletten. Alla gör det och alla vet vi vad alla andra gör på toaletten. Men det är ingen anledning att acceptera övervakningskameror på offentliga toaletter och ännu mindre på vår egen toalett i vårt eget hem. Så se dig omkring. Kolla upp hur just du blir övervakad och ge dig sen ut ur nätet och ta lite frihet. Unna dig lite integritet. Det är en bristvara, njut av det.

/s

säkerhet vs integritet

Massövervakning som en metod att skapa "säkerhet".
Idéen går ut på att genom att övervaka alla hela tiden och dels genom tex övervakningskamerornas avskräckande effekt minska våld/kriminalitet/terrorism och dels genom att kunna övervaka förebygga eller åtminstone kunna ha bevis för att lagföra brott. Det första antagandet finns det faktiskt ett visst belägg för men den effekten är för det första snabbt övergående och minskar  med att vi blir mer och mer vana vid att vara övervakade. Det andra antagandet är helt fel av två orsaker:
Mängden information är överväldigande. Man kan inte ha en operatör som tittar på alla kameror och larmar när det händer något. Dom är helt enkelt för många. Och när ett brott begåtts är kamerorna ofta felplacerade, bilderna av för dålig kvalitet, personen på bilden oidentifierbar för att personen är tidigare ostraffad osv. Polisen har börjat använda egna kameror för att övervaka sk. otillåtna demonstrationer och strax efteråt kom maskeringsförbudet.
Protesterna i Malmö är case-in-point. En ligist har efter två månader kunnat identifieras genom att han förekommer maskerad i en bild och omaskerad i en annan, men han har samma skor. Två månader! Jag undrar hur många mantimmar polisen har lagt ner på denna ganska ofarliga ligist som har haft fräckheten att ta sina demokratiska rättigheter lite över gränsen till det lagliga. Det hör till saken att han inte är arresterad ännu. Man har egentligen bara hittat en omaskerad man på bild med samma/likadana skor som en maskerad ligist. Inget namn, ingen identitet. Det tar ännu längre tid.
Dessutom: vill vi att domstolar ska kunna döma folk på den sortens bevis? "Du har haft samma/likadana skor som en brottsling, därför får du sitta i fängelse."
Massövervakningens problem leder oss precis som Polisen direkt in på frågan om Datamining.

Datamining för att fånga terrorister:
Mängden data som numera finns tillgängligt för Polisen/SÄPO/FRA är så enormt stor att man måste hantera den med datorkraft. Man sätter upp enorma databaser och skapar sökprogram som betar sig igenom alla fakta, kors refererar mellan kontokortsmönster, eposttrafik, Brobiz och trängselskattstranspondrar, webaddresser du besöker och försöker bygga upp en rad med normalprofiler. Sen granskar sökprogrammen alla som har Nonstandard behaviour. Tekniken har med stor framgång använts av tex ICA och andra affärer för att förutspå hur man bäst ska tillämpa riktad reklam. Problemet med att överföra tekniken till säkerhet och övervakning för det första att ICA mest är intresserad av normalprofilen. Tex: 60% av ICA korts användarna skulle svara positivt på ett erbjudande om billigt kaffe.
För det andra, vad händer om an person blir taggad i fel lista? Jo en konsument som har ICA kort får ett erbjudande om billigt kaffe som han/hon inte vill ha. Ingen skada skedd.

Låt oss titta på hur det spelas ut i säkerhets/polis sammanhang:
Polisen är inte intresserad av normalfallet utan söker efter den kriminelle. Dom brukar mätas i procent. Enligt wikipedia är 6,3% av Svenskarna dömda för ett brott eller annat. För att hitta terrorister och andra allvarliga brott är siffran i promille eller ännu mindre. Dessutom är dom allra flesta av oss som övervakas inte normala. Vi har underligheter i vårt beteende som kan verka misstänkt i en data analys. Ju ovanligare beteendet man letar efter desto svårare är det att hitta ett mönster. En terrorist kanske hänger ovanligt mycket på Espresso House. Betyder det att alla som hänger på det caféet är misstänkta? En pedofil jobbar på dagis, betyder det att alla dagis fröknar är misstänkta pedofiler? Om du skapar ett test som är 90% effektivt och söker av alla Svenskar, säg ca 6 miljoner (så har vi undantagit en massa barn under 12 och pensionärer över 75 osv) Om du har 100 terrorister och har 90% effektivitet så kommer du att hitta hur många träffar? Inte 90 pers i alla fall. Data programmet kommer att ge 90 korrekta träffar plus 600.000 falska träffar! Det innebär att du har 600.090 personer som är misstänkta terrorister. Ingenting i programmet kan se skillnad mellan dom sexhundra tusen oskyldiga och dom nittio "äkta" terroristerna. Sen hör det till saken att testmetoderna för att söka efter terrorister genom datamining är 40-60% effektiva. Så siffrorna blir 3 miljoner oskyldiga och 50 "äkta" träffar. 90% är orealistiskt bra och ändå blir resultatet med ett överdrivet effektivt test ett skämt med sexhundratusen oskyldiga utpekade.

Det andra problemet kommer fram här. Vad händer om du utpekas som misstänkt terrorist? Vi vet ännu inte vad som kommer att hända dig men det kommer inte att vara trevligt. Telefon avlyssning kommer antagligen att vara standard, noggrann kartläggning av alla du känner, genomgång av dina inkomster, deklarationen, en gps sändare på din bil. Du kanske nekas jobb utan att få reda på varför. Du kanske nekas A-kassa, F-kassa? Vi vet att dom som blev terrorist stämplade pga Al Barakat skandalen efter elfte september till och med blev nekade socialbidrag, samtidigt som det blev olagligt att betala ut pengar till dom, inklusive lön!

Var beredd på att övervakas!
Tro inte att det gör dig säkrare!
/s

Cory Doctorov, Min hjälte!

Om Storebror ser dig, vem tittar på Storebror? Jag har streckläst Cory Doctorovs bok, Little Brother.
Den utspelar sig i "Near Future", så nära att det skulle kunna vara igår (Jag får känslan att det är våren 2008) och San Fransisco utsättsätts för ett terror dåd värre än 9/11. En 17årig student*slash*hacker, Marcus Yallow, hamnar mitt i röran och blir omhändertagin av DHS agenter. Under tiden efter attacken tar Department of Homeland Security ett strypgrepp på SF och  Marcus bestämmer sig för att inte finna sig i löjliga "säkerhetsrutiner" som bara finns till för att trackasera vanligt folk.

Little Brother är Hard SF, i det att all tecknologi som används är äkta, alla "säkerhets rutiner" är möjliga osv. Det är skrämmande hur nära det är och hur ovetande vi är om vad Staten kan göra med oss om dom bara får tillstånd att göra det. men vad som gjorde att jag streckläste den är att Doctorow lyckades fånga just hur det känns att vara 17 år och helt plötsligt bli uppfångad i en politisk rörelse. Det är just Marcus Yallows personliga resa som fångar intresset.
Jag blev politiskt aktiv i början på nittiotalet. Kommer ni ihåg hur det var då? Lågkonjunktur, lasermannen, mordbränder i flyktingförläggningar och nassar som demonstrerar på 30:e november. Mitt första politiska engagemang var att hjälpa till att organisera motdemonstrationerna i Lund den 30:e november. Och jag känner igen mig så mycket i den här boken.I känslan om inte detaljerna. Jag blev aldrig omhändertagen av polisen och förnedrad som Marcus blev.

Little Brother är den bästa bok jag läst i år och är ett måste-läsas för alla under 30.
Alla andra borde också läsa den så klart.
/s

**edit 2009-05-26**
Läs Little Brother online, eller här.

Dussinlitteratur

Det finns en ofta föraktad kategori litteratur som man bara läser för simpel underhållning. Böcker som man kan läsa ut på en dag eller en helg. SF/Fantasy's motsvarighet till hängmattedeckare. Men bara för att en bok är lättsmält betyder det inte att den är dålig. I dag köpte jag en solstol så därför passar den här lilla listen perfekt.

>Lost Fleet av Jack Campbell
Jack Geary vaknar upp ur dvalan i sin escape pod. Det har gått hundra år sedaan hans skepp blev nerskjutet i det första slaget mellan Alliansen och The Syndicate worlds. Till han stora chock är alla han känner döda och han själv upphöjd till gigantiska proprtioner av Alliansens propagandister. Innom kort har alla höga officerare i Flottan dödats av The Syndics i ett svekfullt bakhåll och som den Kapten med mest senioritet tvingas han ta kommandot över den Förlorade Flottan. Till si förfäran märker han hur långt kriget urholkat inte bara erfarenghet utan även respekt för moral och krigslagar. Hundra år av krig med stora förluster har nästan förstört allt han respekterat av Alliansflottans ärofulla förflutna. Han måste kämpa till det yttersta inte bara för att leda flottan hem från djupt inne i Syndic space utan för att lära ut gamla taktiska knep som gått förlorade och en högr moral som innebär att man respekterar krigsfångar och inte terror bombar civila.
Lättläst space aktion med många underbara strider mellan stora flottor med rymdskepp.

>Artemis Fowl av Eoin Colfer.
Vad Harry Potter kunde varit men inte är. Artemis Fowl är en odräglig tonåring, superintelignet och kriminell. Till skillnad från Harry Potter så inser författaren att hyperbegåvade ungdomar är odrägliga svin. Underbar bokserie. Oh, jag höll på att glömma Artemis Fowl är Irländare, det gör mer skillnad än man kan tro.

>Harry Dresden och Nightside av Jim Butcher och Simon R Green respektve är två ganska lika fantasy/wierd deckare. Harry Dresden i Chikagos undre värld och John Taylor i Londons magiska baksida, Nightside. Lättsmält och underhållande. Hängmattedeckare på riktigt altså.

>Grimmer than Hell, All the way to the Gallows, Tank Lords av David Drake
David Drake är en av SFs stora militärförfattare. Svart, smutsigt ochskitkul. Galghumor är en väldigt viktig del av milSF och det är här Drake excellerar.

>Old Mans war av John Scalzi.
John Perry är 75 år gammal och har bestämt sig för att ta värvning. Ingen på Jorden vet egentligen vad som händer i den stora världen utanför solsystemet. man vet bara att det finns kolonier i andra solsystem och att man kan gå med i militären vid 75 års ålder. Men John Perry och hans fru räknar med att man på ett eller annat sätt kommer att bli unga på nytt. Varför skulle dom annars rekrytera gamla gubbar och tanter om man inte kan göra om dom på ett eller annat sätt?

EU val

Det är snart val till EU parlmenet.
Vad är det vi röstar om? Själv är jag är EU skeptisk, jag menar att jag är inte intresserad av en stor byråkratisk superstat som blir ännu svårare än regeringen Reinfeldt att påverka. Just nu snackas det mycket om hur hemskt det är att valeltagandet är lågt till EU parlamentet, som om det skulle vara den demokratiska motsatsen till EU byråkratin. Är detta låga valdeltagande självklart dåligt?

EU har tre olika aspekter beroende på hur EU ha utvecklats sen Kol och Stål unionen. Dels mellanstatligt sammarbete, överstatlig superstat och byråkratisk kolloss. Mellansatligt sammarbete innebär att man samarbetar om det alla är överens om och man kör inte över dom som inte håller med. Därav det gamla vetoproblemet.
På den andra sidan har vi Superstaten som har anammat (försöker anamma) alla Nationalstatens aspekter: Valuta, Nationalsång, flagga, polis, gränser och militär. Här spelar Lissabon avtalet en avörande roll för att bygga en superstat. Jag har personligen inget problem med en superstat, mitt problem med EU som superstat är att det är en Kapitalistisk, borgerlig, superstat! Det är inskrivet i alla grundläggande dokument och fördrag många olika bindande krav på en borgerlig politik. Oavsett hur den politiska ledningen i de olika medlemsstaterna och i EU så kommer dom att vara tvingade att föra en borgerlig politik. Detta har vi  sett tydligt när majoriteten i parlamentet och i medlemsländerna var vänster så förändrade det ingenting i hur EU utvecklades.

Så har vi nu en massiv kampanj för att vi ska rösta i EU valet. Europaparlamentet är en livsviktig del i byggandet av en superstat. Jag tror att många ser detta utan att kunna formulera klart vad dom tycker. Istället väljer dom att rösta genom att inte rösta. Jag har full respekt för den majoritet av Svenskar som väljer att inte rösta.
Själv kommer jag nog att göra det ändå, mest för att om jag inte gör det så blir det lättare för tex Sverigedemokraterna att komma in. Dessutom är det inte bra att bara dom som är EU-kramare får sitta i parlamentet och bestämma över mitt liv. Jag kommer att leta efter en röd kandidat som är EU negativ. Sen bryr jag mig inte så mycket om det är S eller V på valsedeln, bara det är en kritisk röst och inte en okritisk Superstatshyllare.

/s

Demarchists and Conjoiners

Tom Dreyfus är en Prefect i The Glitterband, en massiv ring av sateliter runt Yellowstone. Hans mandat är att överse säkerheten och demokratin i det största Demarchist samhället i galaxen.
Alastair Reynolds' The Prefect är den senaste boken i Reynolds Demarchist and Conjoiners Universa.
Reynolds har skrivit flera böcker i det Universat, stenhård SF. Det finns ingen FTL utan alla skepp som flyger mellan stjärnorna använder en så kallad Conjoiner drive. Dom kallas Lighthuggers för att dom flyger nära ljushastigheten.
Det finns tre viktiga grupper i Universat, Conjoiners, som har en nära nog telepatisk samvaro, ett försök att skapa ett trovärdigt Hive mind, Ultras som lever som handelsmän i sina Lighthuggers, med extrema implantat som hjälper dom att överleva i den oförlåtande rymden mellan stjärnorna. Och som sagt Demarchisterna som Reynolds i sina tidigare böcker använt som "det normala" som han speglar Ultras och Conjoiners mot. I The Prefect utforskar han för första gången Demarchist samhället. Demarchist är en sammandragning av Democratic Anarchists. Dom är inte mindre extrema i sina implants än Ultras men det får ett väldigt annorulnda uttryck. Den viktigaste sammanhållande funktionen av deras implantat är att man använder dom till att rösta i olika frågor. Var och varannan minut sker en folkomröstning och Prefekterna i The Panoply överser att processen inte förvanskas eller missbrukas.
Jag kan verkligen rekomendera The Prefect. Den går bra att börja med och även om den innehåller refferenser till framtida händelser som avhandlats i dom andra böckerna så tror jag inte att det skulle ta något från upplevelsen om man inte har läst dom.

När du har läst The Prefect så kommer du att vilja läsa Amarantin serien som börjar med Revelation Space. Den är satt en bit in i framtiden från The Prefects synvinkel. Mycket Ultras här. Serien fortsätter med Redemtion Ark och avslutas i Absolution Gap som innehåller massor med Conjoiners.

Alastair Reynolds är en av SF genrens stora.
/s

Mitt arbete inverkar menligt på min fritid

Jag ber om ursäkt för att jag inte hunnit uppdatera så ofta som jag skulle vilja. Det är helt enkelt för att jag inte fritt disponerar min egen tid. Sånt är livet för majoriteten av mänskligheten. Bara det är ett starkt incitament för att avskaffa detta hemska förtryckarsamhälle!

/s

Läslista för Socialister

Efter 1:a maj och våra politiska ledares totala visionslöset måste vi fokusera på Socialismens litteratur.
"Jag tänker inte skriva recept för framtiens kockar" sa Marx på frågan om hur ett framtida samhälle ska se ut. Marx var en vetenskapsman och politiker och det är helt rätt att han inte detaljerat beskriver matsdeln i ett framtida samhälle, tillsammans med alla andra frågor som måste beslutas demokratiskt efterhand som dom dyker upp. Som SF författare är det tvärtemot ditt ansvar att skriva dessa recept och sedan skriva en spännande handling om hur dessa recept påverkar enskillda medlemmar i dessa samhällen. Här kommer en kort lista på Uppbygglig litteratur som är bra för den intresserade socialisten.

En vision av ett framtida samhälle - Utopia:
>Player of Games  av Iain M. Banks - Kommunistiskt Utopia
>Down and out in the magic Kingdom av Cory Doctorow - Postscarcity, adhocracy
>Shevek Ursula LeGuin - Anarkistiskt Utopia

En kritisk syn på samhället idag:
>1984 av George Orwell - IPRED
>Jennifer Governement av Max Barry - privatiseringar
>NEXT av Michael Crichton - genlagstiftning
>Guldkompassen Philip Pullman - Rationallitet mot religion

En Revolution:
>Star fraction av Ken MacLeod
>Iron Heel - Jack London
>The Moon is a Harsh mistress - A Heinlein

Marxistiska Teorier:
>Stiftelse triologin av Asimov - Historiematerialism
>The left hand of Darkness Ursula LeGuin - genus teori

/s

Mega arkitektur

En ring i omlopsbana kring en främmande stjärna, en ring så stor att den har en radie lika stor som jordens omloppsbana kan upprätt hålla en atmosfär och en biosfär genom att rotera så att centrifugalkraften skapar en artificiell gravitation bort från stjärnan. Den har en omkrets på 1000 miljoner km och en landyta motsvarane 300 miljoner jordytor. Detta är Ringworld av Larry Niven.
Varför bygger vi ingen Mega arkitektur?
Jag anser att detta är ett tydligt tecken på att kapitalismen är i en dödlig återvändsgränd. Vi borde bygga enorma projekt för allmänhetens nytta, Arkologier, von Neuman sateliter för att utforska galaxen, generationsskepp för att befolka andra stjärnsystem, en universell tandvårdsförsäkring. Istället snackar miljötokar om överbefolkning. Läs Malthus och begrunda att det är hans misantropiska bullshit ni idislar tvåhundra år senare.
Tillbaka till Larry Niven, en marknadsliberal, nytänkande föfattare som bland annat gett SF universat odödliga lagar, tex Nivens fjärde lag om att skriva:
 • It is a sin to waste the reader's time. *
 • Tyvärr följer allt för få författare Nivens fjärde lag. En del verkar till och med envist själva fylla Sturgeon's Law** med eget innehåll. Mycket av det Niven skrivit är dussinlitteratur, underhållande men inte värt att nämna. Ringworld däremot är en klassiker.

  /s

  *Jag förväntar mig att du informerar mig när jag bryter mot denna lag.
  **Sturgeon's Law = 90% av allt är skit! alt. Bara för att 90% av all SF är skit - det betyder inte att all SF är skit.


  First Contact

  En genre SF böcker som jag gillar, och som är ganska ovanlig numera, är first contact böcker. Vad skulle hända första gången vi får kontakt med utomjordiskt liv?
   The Sparrow av Mary Doria Russell handlar om just det. Rymdteleskopet i Arecibo i Puerto Rico uppfattar ett svagt radiomedelande som bara kan extraterestellt urprung. vad som är ännu mer förunderligt är att det som uppfattas är inte Primtal eller matematiska diagram, utan sång. Omisskännlig körsång. FN och den vetenskapliga världen är förstummad, nationerna diskuterar vad som ska göras. Kommitéer bildas och diskuterar. Vad gör katolska kyrkan? Jo, Jesutierna packar ihop en expedition och åker för att möta dom med egna pengar och på helt eget initiativ. Inte så mycket hemligt som privat. En fin gräns om något.  Det börjar lovande:
  "They went ad majorem Dei gloriam: for the greater glory of God.
  They meant no harm"

  Vi som är Fantasy läsare har lärt oss uthärda långa intron, och The Sparrow gör det till en smärtsamt skön konst. Man får inte reda på någonting men känslan av Tragedi på väg att drabba oss stiger för varje sida.

  /s

  En Röd Första Maj

  Solen skiner och hela Utanförskapet är lummigt och grönt.
  Vita, rosa och gula blommor över allt.

  En riktigt Röd 1:a maj till alla, därute i ethern!

  /s

  RSS 2.0