Dussinlitteratur

Det finns en ofta föraktad kategori litteratur som man bara läser för simpel underhållning. Böcker som man kan läsa ut på en dag eller en helg. SF/Fantasy's motsvarighet till hängmattedeckare. Men bara för att en bok är lättsmält betyder det inte att den är dålig. I dag köpte jag en solstol så därför passar den här lilla listen perfekt.

>Lost Fleet av Jack Campbell
Jack Geary vaknar upp ur dvalan i sin escape pod. Det har gått hundra år sedaan hans skepp blev nerskjutet i det första slaget mellan Alliansen och The Syndicate worlds. Till han stora chock är alla han känner döda och han själv upphöjd till gigantiska proprtioner av Alliansens propagandister. Innom kort har alla höga officerare i Flottan dödats av The Syndics i ett svekfullt bakhåll och som den Kapten med mest senioritet tvingas han ta kommandot över den Förlorade Flottan. Till si förfäran märker han hur långt kriget urholkat inte bara erfarenghet utan även respekt för moral och krigslagar. Hundra år av krig med stora förluster har nästan förstört allt han respekterat av Alliansflottans ärofulla förflutna. Han måste kämpa till det yttersta inte bara för att leda flottan hem från djupt inne i Syndic space utan för att lära ut gamla taktiska knep som gått förlorade och en högr moral som innebär att man respekterar krigsfångar och inte terror bombar civila.
Lättläst space aktion med många underbara strider mellan stora flottor med rymdskepp.

>Artemis Fowl av Eoin Colfer.
Vad Harry Potter kunde varit men inte är. Artemis Fowl är en odräglig tonåring, superintelignet och kriminell. Till skillnad från Harry Potter så inser författaren att hyperbegåvade ungdomar är odrägliga svin. Underbar bokserie. Oh, jag höll på att glömma Artemis Fowl är Irländare, det gör mer skillnad än man kan tro.

>Harry Dresden och Nightside av Jim Butcher och Simon R Green respektve är två ganska lika fantasy/wierd deckare. Harry Dresden i Chikagos undre värld och John Taylor i Londons magiska baksida, Nightside. Lättsmält och underhållande. Hängmattedeckare på riktigt altså.

>Grimmer than Hell, All the way to the Gallows, Tank Lords av David Drake
David Drake är en av SFs stora militärförfattare. Svart, smutsigt ochskitkul. Galghumor är en väldigt viktig del av milSF och det är här Drake excellerar.

>Old Mans war av John Scalzi.
John Perry är 75 år gammal och har bestämt sig för att ta värvning. Ingen på Jorden vet egentligen vad som händer i den stora världen utanför solsystemet. man vet bara att det finns kolonier i andra solsystem och att man kan gå med i militären vid 75 års ålder. Men John Perry och hans fru räknar med att man på ett eller annat sätt kommer att bli unga på nytt. Varför skulle dom annars rekrytera gamla gubbar och tanter om man inte kan göra om dom på ett eller annat sätt?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0