Night sessions

Jag har läst en hel del av Ken Macleod och betraktar honom mer som en intressant författare än en bra författare, om du förstår vad jag menar. Han tar alltid upp intressanta ämnen och spännande idéer men hans rena skrivförmåga har ofta varit, ska vi säga medium? Inte så i The night sessions. Det märks att han blivit mycket bättre både stilmässigt och språkligt.
Settingen är ett samhälle strax efter the Faith Wars, som har resluterat i ett radikal sekulariserad värld där alla kyrkor aktivt trycks bort från det politiska samtalet. Det är Katolska kyrkans sexskandaler och radikala kristnas användande av taktiska kärnvapen i det amerikanska inbördeskriget lika mycket som radikal islams exesser som skapat ett samhälle som tar avstånd från allt religiöst trams. I detta sekulära Skottland mördas en präst och polisen måste för första gången på många år börja rota i religiösa grupperingar.
En SF deckare helt enkelt.

En sak som gör boken så bra är tex att fastän Macleod är antireligiös så börjar boken med en POV från en djupt religiös persons synvinkel. Han är inte bara djupt religiös och bibeltrogen, han är kreationist och tar avstånd från alla bevis om motsatsen. Trots denna extremt osympatiska uppsättning attribut presenteras han så att jag som läsare sympatiserar med honom, till och med gillar karaktären.

Robotar spelar en stor roll i boken och till skillnad från andra författare så tar Macleod ett stort intresse i deras motivation. Det vanliga är ju att man som författare (vare sig man skriver om Robotar eller Aliens eller Kvinnor*) antar att robotars sätt att tänka är så radikalt annorlunda vårt och därför är deras motiv omöjliga att förstå så man struntar helt enkelt i att försöka. Macleod skapar ett rationellt motiv för robotarnas sätt att handla. Rationellt i betydelsen logiskt fötrutsatt vissa premisser.

The Night Sessions är en bok jag definitivt kan rekomendera.
/s

* i de fall en manlig författare skriver om kvinnor. Reaktionen verkar se ut så här:
unknown -> unknowable -> Don't even bother to try -> ascribe random stereotype
hmm - nu när jag ser det framför mig verkar det vara en bra beskrivning på all form av intellektuell lättja.
rasism, religion, homofobi osv fungerar ju enl. samma mall

Bokmässa?

Jaha, så nu är det bokmässa och alla bokbloggar tappar sina rescensioner och boktips för mingelbilder och jag-mötte-lassie historier.
Jag kan lika gärna gå in på blondinbellas blogg.
Kändis spotting
Hakelius har tweed jacka
Mingelbilder

*suck*
Jag vill ha bokrescenssioner och tematrios

/s

Kanske världens bästa förstamening

'Science fiction,' said the robot, ' has become science fact!'

Ken Macleods The Night Sessions

Gröna Smilies

Sven-Otto Litorin vill belöna företag som har en bra arbetsmiljö med en grön smilie. Det kan ju låta logiskt om man inte kan någonting alls om arbetsmiljölagen (AML) vilket jag måste anta att Littorin inte gör.
Lagen kräver att arbetsgivare har en sund och bra arbetsmiljö. Den kräver inte en tillfredställande, lagom eller hyfsad arbetsmiljö. Inte heller ett minimum av skydd mot skador utan ett bra skydd. Det innebär ju faktiskt att alla arbetsgivare som inte kan bevisa att dom fötjänar en liten grön smilie bryter mot lagen. Det är ungefär som att ge alla bilister som inte kör rattfulla en liten blå smilie på kofångaren och strunta i att sluta med polisens blåskontroller.
Återigen visar det sig att vi har en regering av borgare för borgare mot arbetare.
/s

Bloggsvacka

Jag ber om ursäkt för en liten bloggsvacka den senaste tiden. Jag har, som alltid, drabbats av F-n-jag-har-börjat-jobba-efter-en-lång-skön-semester-downer och för att göra det ännu värre hade jag bara jobbat en vecka innan jag fullständigt däckades av Kultingsjukan  :(
Jag kan verkligen inte rekomendera den som alternativ till att arbeta. En av dom onämnbara symptomen på Kultingsjuka (förutom hög feber, smärta i håret och hosta blod) är att man blir ofattbart korkad. Jag kunde inte ens läsa!
Men hav hopp!
Jag är tillbaka och har just gått på en långhelg (industriarbete suger på många punkter men skiftarbete har också sina ljusa sidor (sa nattjobbaren)). Jag har en massiv bok i handen och en kopp kaffe framför mig.
BTW - Dust of Dreams rockar berg!

/s

RSS 2.0