This Is Halloween


Real Life Magic Powers

I have passed the First Test in my Quest to aquire Real Life Magic Powers!
I have met with the Keeper of Hoarded Knowledge and I have Passed Through the Door.
The Second Test is a Test of Fire and will occur tomorrow! I am very nervous and hope I'll survive.
 
 

Om du inte förstår vad jag menar så kan jag säga så här:
Vilken magisk förmåga skulle vara bättre än att kunna hitta Rätt Bok för varje tillfälle, varje gång? Att ha tillgång till alla böcker som någonsin skrivits i sitt yrke? Det finns en liten grupp människor som kan detta och de använder denna magiska förmåga för att ge ut dem till allmänheten! (Gandalf, släng dig i väggen.)
Bibliotikarier är de mest magiska varelserna vi har i vårt samhälle.
Och imorgon ska jag få följa Kirsebergs bibliotikarier i deras jobb en hel dag!

NaNoWriMo

Nu har jag anmält mig till NaNoWriMo, dvs National Novel Writing Month. Jag har altså antagit utmaningen om att knattra ner femtio tusen ord (50.000!) på en månad.
På introsidan ha de fem tips:
1) It’s okay to not know what you’re doing.
2) Do not edit as you go.
3) Tell everyone you know that you’re writing a novel in November. This will pay big dividends in Week Two, when the only thing keeping you from quitting is the fear of looking pathetic in front of all the people who’ve had to hear about your novel for the past month. Seriously. Email them now about your awesome new book. The looming specter of personal humiliation is a very reliable muse.
3.5) There will be times you’ll want to quit during November. This is okay.
 
Så detta är min officiella paragraftrevarning:
 Jag planerar att skriva en roman i november!
 
Det kommer att vara ett SFD* så klart så förvänta dig inte att se den i bokhandeln i tid till Julklappsrushen.
 

*Min lärare har hamrat in att allt det du skriver och visar i gruppen är en SFD = en Shitty First Draft! Noja inte loss på det acceptera det och dela med dig till de som du litar på som betaläsare.

Anaché

av Maria Turtschaninoff är min senaste nyupptäckta älskningsbok. jag hade ingen aning om henne innan jag  erbjöds den som recex.
Hon är en finlandssvensk fantasyförfattare som redan har gett ut flera böcker. En är Urban Fantasy i Helsinfors (Underfors), en annan är mer klassisk fantasy (Arra). Men som jag nämnt innan; Jag är hemskt dålig på Svensk Fantasy.Men jag utbildar mig hela tiden.
 
Anaché är en fristående bok i samma universa som Arra.
Anaché är en ung flicka i Khalkastammen, en nomadstam i "Akkadernas land, väster och norr om Urundien". Detta är en uppväxtroman i en hård verklighet nära naturen och där Andarnas värld gränsar vår egen. Anaché är en stark kvinna som det är lätt att identifiera sig med. Hennes värld är hårt patriarkal och styrd av uråldriga seder. Andarna måste blidkas och man måste offra till sina bytesdjur efter varje jakt, fråga busken om lov innan man plockar dess bär.
Att det är andra boken i en serie är inget problem alls. Det är tvärtom så att det ger en härlig känsla av bredd i världen. Det enda problemet jag hade var att flera av djuren och växterna har Akkadiska namn och beskrivningarna är inte helgjutna varje gång. Det hade underlättat om jag vetat att det finns en ordlista längst bak. Trots det har jag fortfarande inte helt koll på hur en vejaur ser ut. Jag vet att det är ett skrämmande rovdjur som jagar i pack och kan döda människor, särskilt på riktigt kalla vintrar. Men de har betar så jag ser framför mig en varg/vildsvins hybrid. Tegelte är en skön detalj. Jag är riktigt sugen på att knalla ner på möllan och köpa en tegelsten te och koka den med torkad fårost och salt precis som det beskrivs i Anaché.
 
Ett par ord om Akkaderna. Jag har ofta retat mig lite på den romatiserade bild av 'vilden' som finns i vår kultur. I Fantasy yttrar det sig ibland som 'alver' i samekläder eller liknande. (Perumov och Sykes är de första exemplen jag tänker på men det finns säkert fler. Eragon kanske?).
Turtschaninoff beskriver Akkaderna med antropologens säkra öga. Stammar, klaner och familjer beskrivs med egna sedvänjor i en sammanhållen helhet. De hårda reglerna är logiska och självklara, den hårda patriarkala strukturen är det också men den är nyanserad och trovärdig, inte stereotyp och predikande. Anachés kamp mot sin lott i samhället och hennes drömmar och förhoppningar är också trovärdiga. Detta är ingen 'modern kvinna' med moderna värderingar inklistrad i en Fantasyvärld.
 
Jag gillar Turtschaninoffs språk. Jag älskar Akkadernas land, jag vill prata med Anaché och rida med Huor. Jag vill utforska Underfors och lära känna Arra!
 
 

Recensionsex från Schildts & Söderström 
Tack till Ben Roimola

Vätesonaten

Äntligen!
Iain M. Banks är en av de författare jag brukar utropa det när han släpper en ny bok. Jag har följt hans Cultureserie slaviskt sedan jag insåg att det fanns en skotsk, kommunist som skriver utopistisk SF. På senaste tiden har en del av hans Cultureböcker varit mindre bra som Matter som inte var riktigt vad jag hade hoppats på. Så jag ropar lite lägre med en rysning i rösten. Ropar gör jag än.

The Hydrogen Sonata är hans senaste släpp. Den kom ut samma dag som Swecon började och jag funderade allvarligt på att skippa Swecon för att läsa istället.
Vätesonaten är ett centralt musikstycke skrivet för sin ultimata svårighet att spela. Vyr Cossont har tagit som sin livsuppgift att spela den från början till slut en gång utan avbrott. Men det verkar som om det aldrig kommer att lyckas för hela hennes kultur kommer att Sublimera om tjugotre dagar. Hon blir avbryten av militärern som kallar in henne för att lösa ett delikat uppdrag som bara hon kan lösa, som kan ändre hela hennes civilisations historia.

Sublimering är Banks svar på fermiparadoxen (om det finns aliens varför har de inte hälsat på oss ännu?) Efter att ha fötts, utvecklats blivit Galaktiska civilisationer uppnått 'equiv-tech' så väljer civilisationerna att uppgå i ett annat plan av verklighet och försvinner från galaxen. Culture vet att det går men nästan inget om vad som ligger på andra sidan. Konceptet är fullt med religiösa analoger som evig lycka och himmelrike. I Vätesonaten utforskar Banks Sublimering.
 
Huvudpersonerna, Vyr Cossont och Ue Mistake Not.. (ett Culture ship of a 'worring indeterminate class') är intressanta och deras driv och relation är centralt för historien. De flesta karaktäerena är Culture skepp och medborgare men det är också intressant att 'antagonisten' är en equiv-tech civ som kallas Gzilt. Till skillnad från de tidigare böckerna (sedan Consider Phlebas) så är de lika utvecklade, samma höga standard på skepp och vapen. Det innebär att the Culture inte kan 'gömma sig' bakom sitt teknologiska överläge. Istället är det det som the Culture till just the Culture som ställs på prov.
I like!
 
Absurda astrologiska fenomen har en given plats i alla Cultureböcker. I Matter var det shelworlds, i Consider Phlebas var det Dödens Planet, i Player of Games, eldstorm osv. I Vätesonaten får vi se en sculptworld. En planet som skulpterats av en sedan länge sublimerad civilisation. Bara det (och sateliten i omlopsbana strax under planetens yta), är tillräckligt för att väcka ett sense of wonder.Dessutom Orbitals, löjligt stora GSV skepp, och andra astrologiska fenomen.
 
Vätesonaten är helt klart en Cultureroman i klass med de bästa. Jag skulle inte utropa den till 'bäst av' för det är fortfarande Use of Weapons och Excession men den håller helt klart hög klass. Klar fyra!
 
 

Bechdel testar the Culture

Jag råkade se en kommentar om bechdeltestet. För dig som inte känner till det är det en lägsta möjliga nivå av kvinnlig närvaro i film. Om en film uppfyller
1. Mer än en namngiven kvinna
2. som har dialog med varandra
3. om något annat än en man
alla tre av kraven så har filmen ett minimum av kvinnor med. Det är skrämmande hur få filmer som ens kommer upp till bechdeltestets mycket låga krav. På skoj började jag applicera testet på Vätesonaten. Resultatet var lite lustigt.
1. Det finns bara två identifierbara män (dvs karaktärer med ett penetrativt könsorgan (men inte fler) som uppvisar traditionellt manligt normativt beteende).
Det finns fyra namngivna kvinnor (och några namngivna statister som jag inte räknar).
Majoriteten av karaktärerna är dock antingen uttalat (och gestaltat könlösa) eller har 'icke-traditionell sexuallitet' dvs uppvisar homo- bi- eller transgender beteende. Spännande bodymods abound.
2. En av de namngivna kvinnorna pratar aldrig med en annan kvinna. En pratar bara mode (i relation till hur man kommer att uppfattas av män implicit). De två kvarvarande pratar bara män(!)

Så en bok som gestaltar ett hyberdemokratiskt, megajämnställt samhälle missar Bechdeltestet. Det betyder så klart inget alls men kul är det.
 
En skeppsavatar anklagas för manlig chauvinism utbrister: 
"I'm a fucking razor-arsed starship, you maniac! I'm not male, female or anything else except stupendiulsy smart and right now tuned to smite. I don't give a fuck about flattering you"
och lite senare mer sansat:
 "I'm not a person, Vyr; I'm the walking, talking figurehead of a ship.[...] A Culture ship [..] of some intellectual distiction and martial wherewithall..."
Det stämmer för många andra karaktärer. De är inte män eller kvinnor. De som är 'bios' har ofta alternativ sexuell läggning. Eller kanske ännu mer provocerande; 'Vanlig' sexuell läggning men ovanliga sexuella uttryck.

Spoilers

 
Skönt att ha regler att rätta sig efter. Jag är ganska spoilerokänslig även om jag försöker varna här på bloggen. Det är skönt att veta att online sker på 'egen risk'.

Good first contact

Jag har ibland lite konstiga motivationer för varför jag skaffar böcker. I det här fallet var det en tabell över möjliga sexuella formeringar i en Alien ras som kallas Titanider (Se diagram till höger). Självklart var det fullständigt oläsbart utan att ha läst boken så jag skaffade den genast.
 
Titan och Wizard av John Varley. Klassisk first contakt SF från 1979.
 
Titan
Cirocco är Kapten på skeppet Ringmaster på uppdrag att utforska Saturnus ringar och månar. När de närmar sig upptäcker de vad som verkar vara en fångad asterid i excentrisk omloppsbana. Efterhand som mer data börjar komma in visar det sig att den ha flera ovanliga (omöjliga) detaljer. De kallar förmålet för Gaea och inser snart att det måste vara konstruerat. Antagligen ett generationsskepp. Gaea är så klart mycket mer än vad det verkar och mycket av boken handlar om utforskandet av Gaea's inre. De sex besättningsmännen är intressant beskrivna och deras personligheter reflekterar ett retrofuturistiskt samhälle i Star Trek stil. När Gaea sträcker ut tentakler och äter upp Ringmaster förändras allt och de måste ompröva allt.
 
Wizard utspelar sig en tid senare. Realtionerna mellan Gaea och Jorden har normaliserats och det finns bland annat en Titanid ambassad på Jorden dit Chris'fer och Robin söker sig för att få tillstånd att besöka Gaea.
   "Get rid of that apostophe" [the Amabassador] said.
   "Huh?"
   "In your name. Change it to Chris. I hate the apostrophe."
 Det blir en resa full av äventyr och oväntade vändningar och konfrontationer. Varley's Aliens är härliga. De är helt omänskliga, eget annorlunda men samtidigt mänskliga nog för att man ska kunna identifiera sig med dem. Det är en delikat balansgång som många misslyckas med. Dessutom är de mänskliga karaktärernas strapatser trovärdiga, böckerna fyllda av kartor och diagram som får rymdnörden att jubla.
 
Tyvärr kan jag inte rekomendera de här böckerna. De går att läsa helt fristående men de är en del av en trio och den tredje boken finns inte längre. Att komma så långt som till slutet på Wizard och inte få fortsätta är en smärta jag kan bära men Du min Läsare vill jag bespara det.
Läs inte Varleys Gaea-serie om du inte kan hitta Demon samtidigt med de andra två!
 
 
 
 
 
 

Bilder från fansiten Gaea the Mad Titan och Io9 
 

Nu får det snart vara slut på Swecon-tjatter

Men inte riktigt än.
via Feuerz3ug 
 
 Anna In Another Library hade en enda avsikt med sin medverkan på panelen; "Jag ska inte förolämpa Abercromie för att hans böcker är sexistiska",
tar upp könsfördelningen i Heroes.

Nobels fredspris

Lägg ner och skänk pengarna till författarfonden. Folk som skriver böcker startar inte krig.

Kongressbabbel

Så har Kontrast kommit och gått. Jag gillar att skriva kongressraporter men i år finns det t.o.m. ett pris för den bästa. Jag nominerar Boktimmens rapport för det priset. Här är min osammanhängande rapport.
 
Kongressfredagsförvirring:
Jag och mitt nerdcrew reste upp från malmö med samma tåg som Fruktansvärda Fyran, Slaktarn, Stryparn, Dräparn, och Karvarn. Mitt nerdcrew har ett sunt intresse för kändisstalkning så swecon 2012 var redan där en succée. Väl framme i Uppsala började kongressstressen. Alla människor, alla nördar, alla paneler! Kongressfredagsförvirringen gav aldrig helt med sig så jag har ett lite grumligt intryck av hela Kontrast. Minnet är lite sepiafärgat. Jag körde, vanan trogen med dynamisk planering; Jag hade en plan som jag avvek från vid varje steg.
 
Bokbloggmingel!
Jag hittade flera vänner jag inte träffat IRL innan Som Arinas Bibliotek och vänner jag inte visste jag saknat so In Another Library. Det fanns också en middag och en bokbloggarpanel med stora bloggnamn. En lätt överförfriskad Arrangör hävdade med emfas att "Ni bokbloggare är det Nya Fandom". Det är tydligen vi som tagit över facklan från Fanzinen. Inspirerad och engagerad ska jag göra vad jag kan för att bära det ansvaret: Det var fanzinisterna som startade cons så nu måste jag som det heter 'step up, or shut up'. Malcon 3 är ett faktum. Ett Malmöcon i skapelsefasen. *edit - join Malmöfandom - end edit*
 
T-shirts tävling
Frenetiskt försökte jag dokumentera alla häftiga T-shirts som fanns. True to form bytte jag själv outfit fyra gånger om dagen. Framåt lördagen började folk spontant komma fram till mig och anmäla sig till tävlingen. Mats Strandberg twittrade att han skulle ha med sig sina nördigaste T-shirts så jag utropade "Han följer min blogg!" Så var det inte utan snarare 'två själar, en tanke'.
Trots att jag aldrig satte ner kameran så missade jag jättemånga T-shirts. Har du bilder på de jag missat? Medela mig så de kan vara med i tävlingen.
 
Att Sprida Evangeliet!
Det är nästan en definition av nörd att man vill dela med sig av sitt intresse. Vi har nog alla lärt oss den hårda vägen att familj, vänner och kollegor inte vill veta varför Lavie Tidhar's Bookman är så klassisk och nyskapande Steampunk i ett rant fyllt av citat och fotnoter. Därför var jag glad att kunna välkomna tre fans på sitt första möte med fandom. En ur vår bokcirkel och två från skrivarcirkeln har hittat fandom. Men jag hade också det stora nöjet att hälsa tre författare välkomna. Jenny Milewski, Patrik Stigsson och Ola Wikander var på sin första kongress och jag hade det stora nöjet att prata med dem.Jag hoppas de vågar komma tillbaka. Vi nördar kan vara lite okänsliga med andras känslor i vår entusiasm.
 
Coola kvinnor:
Jag är inte bortskämd precis så jag blir alltid lika starstruck när jag träffar coola kvinnor. En Biolog som nördar loss på föreläsningen 'Hur gör djur' om frisimmande, målsökande penisar, traumatisk inseminering, delfiners masturbationonsvanor (det inkluderar ål, say no more), parasiter (jag har en svag punkt för alla världens parasiter) mjukdjur (du skulle bara veta vad kaniner gör med sina ungar!). Hon har stora planer på 'avföringstransplantation'.
Inte en utan två Heavy Metal experter (bara en på föreläsningen dock). Alla bokbloggarkvinnor (ingen nämnd, ingen glömd). Sen har vi ju Fruktansvärda Fyran (Nene, Karin2 och Jenny) Sara Bergmark Elfgren, Kelly Link, Caitlin Sweet, med flera.
Starstruck, indeed!
 
Expansiva män:
Jag är som sagt svag för experter som nördar loss på sina specialområden. Det var ingen brist på dessa män på Kontrast. Yviga gester, lite för höga röster och enorm övertygelse proklamerar de Sanningen. Ofta följt av en kvinnas röst och sedan 'Hmm, det har du rätt i'. Så har Sanningen har ändrats.
 
Berömmelsen:
Jag har inga illusioner om min egen storhet. Det har andra åt mig. Jag var med på kändisbongot (Boktimmen vann) inte som deltagare utan som kändis. Jag blev igenkänd av författare som jag recenserat (alltid nervöst) men det stora Mötet hände efter att de flesta redan lämnat Swecon. Jag blev kändisspottad på stan av Min Läsare. Jag har flera som läser min blogg med de flesta är nog kollegor (andra bloggare), vänner och familj m.fl. men jag har alltid varit övertygad om att jag har en Läsare. Hon har alltid funnits i min tanke när jag skriver. Nu har jag träffat henne!.Hon var precis lika underbar som jag alltid föreställt mig. Hon jobbar i bokaffär, läser och går på con. Hon hade på sig en nerdshirt men vi missade varandra på Swecon.
Denna bloggen är tillägnad Dig! 
 
Programmet:
Jag inser att jag borde prata lite om en del paneler också. Det var vär intressant att lyssna på Djurens konstiga beteende, Fantasy och SF influenserna i Heavy Metal, Squeepanelen (Vilken litteratur får dig att go squee? Dela med dig), Går det att lära ut att skriva (Min lärare var i opanelen så jag fruktade frasen "Nej! En av mina elever som sitter i publiken är ett typiskt exempel på att det ibland är omöjligt" som tack och lov inte kom), Novellen som idé (som fick mig att köpa Kelly Links novellsamling Pretty Monsters), Research when writing (Stort let-down; De bygger inte papier-mâchédrakar för att testa dödshugget, Paragliding för att kolla hur det känns med flying-spells, spenderar 24 timmar på bårhuset för att lära sig hu lik luktar m.m. De läser på. Peter Watts kom med bästa svaret på 'Var för du dina idéer från?)Science Fiction and Science (Tre Fantastiska Kvinnor och Peter Watts).
Programmet var jättebra.
Hatten av till Arrangörerna!
 
Uppsala English Bookshop
Jag har alltid varit tvungen att bita mig i tungan när Uppsalafans pratar om Uppsala English Bookshop. Jag vill inte vara elak och säga "Den kan garanterat aldrig mäta sig med min bokhandel". Lite svartsjuka, lite missriktad stolthet, ungefär som jag kan tänka mig att småbarnsföräldrar tänker att 'min bebis är sötare än din bebis'. Nu har jag besökt The English Bookshop och den är lika underbar som alla säger (men SFbokhandeln i Malmö är fortfarande lite bättre). Träffade Kelly Link som misslyckades köpa sin egen bok "Vi tar inte emot dina pengar men om du insisterar på att betala kan du få signera vårat lager av dina böcker." Jag fick rekomendera Svenska fantastiska barnböcker för hennes dotter (squee).
 
Kongressrapport:
In Another Library
Landet Annien
Boktimmen 
Feuerzeug
Arinas bibliotek
 

Kongressbilder round-up

Jag har bara lyckats ta ett litet antal bilder av alla de bilder som borde tagits. Har du tagit bilder på #nerdshirts jag har missat så dela dem med oss du också. Det var så mycket underbara människor och T-shirts som jag borde fångat på bild för Dig, min Läsare, men här är de få jag lyckades fånga. 
Enjoy!
Nördiga T-shirtspå Swecon:
         
 
Coola människor på Swecon:
     
 
Dead Dog Party:
 
     
 

 
 
Sena tillskott:

Från Peter Watts hemsida via M

Kongressfredagsförvirring

Förberedelser:
         
Resan:
 
Nördiga Tshirts på Swecon:
 Johan Jönsson   Nicklas  Cyphersushi  Johanna  Stefan  Yvanna   Stella Hanna (NaNoWriMo T-shirt): Henrick
Kändisar:
 Sara & Mats  Skånemaffian (Karin, Nene, Karin och Jenny)
 
 
 

Kontrasttävling

Kontrastförberedelserna är i full gång. Jag tänkte anordna en liten tävling som jag kallar för Nördigaste T-shirten på Kontrast. Under hela kontrast ska jag försöka fotta och tweeta så många och så nördiga T-shirts som möjligt. Följ mig på twitter @Socialistsimon eller hashtaggen #Nerdshirt. Skicka gärna in dina egna upptäckter.
Inga regler, inga priser mer än äran av att ha den nerdisgaste utstyrseln på Swecon/Kontrast!

Fractal Prince

är uppföljaren till the Quantum Thief som kom ut förra vintern.
 
   *   *   * minor spoilers av Quantum Thief   *   *   *
 
 
I den boken räddar Mieli, med hjälp av skeppet Perhonen, en tjuv från ett Sobornost fängelse för att förmå honom stjäla något från Oblietten på Mars. Det visar sig att det han måste stjäl är sig själv, mer exakt, de minnen han valt att lämna efter sig i tryckt förvar i Oblietten, en plats där minnen och privatliv sätt högt.

I the Fractal Prince har han blivit Jean le Flambeur, mästertjuven, trikster och conman. Tillsammans med Mieli och Perhonnen är han på väg mot Jorden och staden Sirr. Han har tillgång till många av sina minnen men han är fortfarande inte den Tjuvarnas Gud (Prometeus?) som han skulle kunna vara. Under resan får vi läsare reda på mer om hans tidiga ursprung, pellegrinin och Matjek Chen men framför allt får vi Sagan om Miele och Sydän. Det som motiverat Mieli är ju det som driver hela boken.
 
Fractal Prince är en efter-singulariteten-historia. Matjek Chen och Josephine Pellegrini med flera har uppladdat sig själva och arbetar med The Great Common Task, att uppladda alla människor som någonsin levt. De river sönder det inre solsystemet för att bygga sina gigantiska gubernajas, datorer stora som planeter. Det kör kopior av sig själva i miljontal. Mot dem står zukos, som behärskar det yttre solsystemet. Mellan de två sitter Mieli, Perhonen och Jean i kläm. På Jorden, mars och i Oortmolnet lever människor som du och jag skulle känna igen även om även de är transhuman enligt alla objektiva mått.
 
Fractal Prince är fylld av stories inside stories inside stories. Namnet Fractal Prince fungerar på flera nivåer. Vi får veta mer om Jean, Matjek och de andra. Solsystemet känns större och farligare än förra gången och Rajaniemis vision av Omega punkten och singulariteten borde läsas av alla singularitetsförespråkare.
 
Jag gillar verkligen Rajaniemis språk, laddat med koder och extrapoleringar. Om man inte vet vad en schrödingers box är eller vad en router är så missar man en hel del men samtidigt är det ett extra lager betydelse. Det är inte så att du behöver veta det för att förstå berättelsen men det är spännande att se hans vision av en interplanetär router hängande i världsrymden. Det går lika bra att betrakta q-dots, gogols och sobornost som alviska och bara njuta av åkturen. Men eftersom jag är den jag är har jag samlat på mig en liten ordlista längst ner.
Jag vill ha mer och jag vill ha det nu!
 

Kort ordlista av intressanta namn, ord och koncept som förekommer i Quantum Thief och Fractal Prince:
Mieli daughter of Karhu of Hiljainen Koto
Mieli - Sinne, dotter till Björn av det Tysta Huset.
Perhonen - Fjäril
Sydän of Kirkkaat Kutojat
Sydän - Hjärtat av de Kristallklara Vävarna.
 
le Flambeur - Spelaren
Zuko - Stam (i bemärkelsen spelargille eller rollspelsgrupp)
Sobornost - en Rysk klosterorden 
Fedorov - Nikolaj Fedorov en rysk filosof.
gogol - ett datorprogram som är en skördad människa omdesignad för att sköta ett specifikt syfte. 'Död själ' antagligen efter Nikolaj Gogols pjäs Döda själar.Gogolpirater stjäl mänskiga sinnen antingen från databanker eller genom destruktiv kopiering av levande människor och säljer dem till Sobornost.En gogol är också det de kallar en kopia.
 
Tawaddud - Karaktär i 1001 natt 
Sumanguru - Afrikansk härskare från 1200-talet
Wikipedia har dessutom en väldigt bra artikel om ord och personer i Quantum Thief. Värt att titta på om man gillar att nörda loss på gömda betyselser i berättelsen.

RSS 2.0