Kongressbabbel

Så har Kontrast kommit och gått. Jag gillar att skriva kongressraporter men i år finns det t.o.m. ett pris för den bästa. Jag nominerar Boktimmens rapport för det priset. Här är min osammanhängande rapport.
 
Kongressfredagsförvirring:
Jag och mitt nerdcrew reste upp från malmö med samma tåg som Fruktansvärda Fyran, Slaktarn, Stryparn, Dräparn, och Karvarn. Mitt nerdcrew har ett sunt intresse för kändisstalkning så swecon 2012 var redan där en succée. Väl framme i Uppsala började kongressstressen. Alla människor, alla nördar, alla paneler! Kongressfredagsförvirringen gav aldrig helt med sig så jag har ett lite grumligt intryck av hela Kontrast. Minnet är lite sepiafärgat. Jag körde, vanan trogen med dynamisk planering; Jag hade en plan som jag avvek från vid varje steg.
 
Bokbloggmingel!
Jag hittade flera vänner jag inte träffat IRL innan Som Arinas Bibliotek och vänner jag inte visste jag saknat so In Another Library. Det fanns också en middag och en bokbloggarpanel med stora bloggnamn. En lätt överförfriskad Arrangör hävdade med emfas att "Ni bokbloggare är det Nya Fandom". Det är tydligen vi som tagit över facklan från Fanzinen. Inspirerad och engagerad ska jag göra vad jag kan för att bära det ansvaret: Det var fanzinisterna som startade cons så nu måste jag som det heter 'step up, or shut up'. Malcon 3 är ett faktum. Ett Malmöcon i skapelsefasen. *edit - join Malmöfandom - end edit*
 
T-shirts tävling
Frenetiskt försökte jag dokumentera alla häftiga T-shirts som fanns. True to form bytte jag själv outfit fyra gånger om dagen. Framåt lördagen började folk spontant komma fram till mig och anmäla sig till tävlingen. Mats Strandberg twittrade att han skulle ha med sig sina nördigaste T-shirts så jag utropade "Han följer min blogg!" Så var det inte utan snarare 'två själar, en tanke'.
Trots att jag aldrig satte ner kameran så missade jag jättemånga T-shirts. Har du bilder på de jag missat? Medela mig så de kan vara med i tävlingen.
 
Att Sprida Evangeliet!
Det är nästan en definition av nörd att man vill dela med sig av sitt intresse. Vi har nog alla lärt oss den hårda vägen att familj, vänner och kollegor inte vill veta varför Lavie Tidhar's Bookman är så klassisk och nyskapande Steampunk i ett rant fyllt av citat och fotnoter. Därför var jag glad att kunna välkomna tre fans på sitt första möte med fandom. En ur vår bokcirkel och två från skrivarcirkeln har hittat fandom. Men jag hade också det stora nöjet att hälsa tre författare välkomna. Jenny Milewski, Patrik Stigsson och Ola Wikander var på sin första kongress och jag hade det stora nöjet att prata med dem.Jag hoppas de vågar komma tillbaka. Vi nördar kan vara lite okänsliga med andras känslor i vår entusiasm.
 
Coola kvinnor:
Jag är inte bortskämd precis så jag blir alltid lika starstruck när jag träffar coola kvinnor. En Biolog som nördar loss på föreläsningen 'Hur gör djur' om frisimmande, målsökande penisar, traumatisk inseminering, delfiners masturbationonsvanor (det inkluderar ål, say no more), parasiter (jag har en svag punkt för alla världens parasiter) mjukdjur (du skulle bara veta vad kaniner gör med sina ungar!). Hon har stora planer på 'avföringstransplantation'.
Inte en utan två Heavy Metal experter (bara en på föreläsningen dock). Alla bokbloggarkvinnor (ingen nämnd, ingen glömd). Sen har vi ju Fruktansvärda Fyran (Nene, Karin2 och Jenny) Sara Bergmark Elfgren, Kelly Link, Caitlin Sweet, med flera.
Starstruck, indeed!
 
Expansiva män:
Jag är som sagt svag för experter som nördar loss på sina specialområden. Det var ingen brist på dessa män på Kontrast. Yviga gester, lite för höga röster och enorm övertygelse proklamerar de Sanningen. Ofta följt av en kvinnas röst och sedan 'Hmm, det har du rätt i'. Så har Sanningen har ändrats.
 
Berömmelsen:
Jag har inga illusioner om min egen storhet. Det har andra åt mig. Jag var med på kändisbongot (Boktimmen vann) inte som deltagare utan som kändis. Jag blev igenkänd av författare som jag recenserat (alltid nervöst) men det stora Mötet hände efter att de flesta redan lämnat Swecon. Jag blev kändisspottad på stan av Min Läsare. Jag har flera som läser min blogg med de flesta är nog kollegor (andra bloggare), vänner och familj m.fl. men jag har alltid varit övertygad om att jag har en Läsare. Hon har alltid funnits i min tanke när jag skriver. Nu har jag träffat henne!.Hon var precis lika underbar som jag alltid föreställt mig. Hon jobbar i bokaffär, läser och går på con. Hon hade på sig en nerdshirt men vi missade varandra på Swecon.
Denna bloggen är tillägnad Dig! 
 
Programmet:
Jag inser att jag borde prata lite om en del paneler också. Det var vär intressant att lyssna på Djurens konstiga beteende, Fantasy och SF influenserna i Heavy Metal, Squeepanelen (Vilken litteratur får dig att go squee? Dela med dig), Går det att lära ut att skriva (Min lärare var i opanelen så jag fruktade frasen "Nej! En av mina elever som sitter i publiken är ett typiskt exempel på att det ibland är omöjligt" som tack och lov inte kom), Novellen som idé (som fick mig att köpa Kelly Links novellsamling Pretty Monsters), Research when writing (Stort let-down; De bygger inte papier-mâchédrakar för att testa dödshugget, Paragliding för att kolla hur det känns med flying-spells, spenderar 24 timmar på bårhuset för att lära sig hu lik luktar m.m. De läser på. Peter Watts kom med bästa svaret på 'Var för du dina idéer från?)Science Fiction and Science (Tre Fantastiska Kvinnor och Peter Watts).
Programmet var jättebra.
Hatten av till Arrangörerna!
 
Uppsala English Bookshop
Jag har alltid varit tvungen att bita mig i tungan när Uppsalafans pratar om Uppsala English Bookshop. Jag vill inte vara elak och säga "Den kan garanterat aldrig mäta sig med min bokhandel". Lite svartsjuka, lite missriktad stolthet, ungefär som jag kan tänka mig att småbarnsföräldrar tänker att 'min bebis är sötare än din bebis'. Nu har jag besökt The English Bookshop och den är lika underbar som alla säger (men SFbokhandeln i Malmö är fortfarande lite bättre). Träffade Kelly Link som misslyckades köpa sin egen bok "Vi tar inte emot dina pengar men om du insisterar på att betala kan du få signera vårat lager av dina böcker." Jag fick rekomendera Svenska fantastiska barnböcker för hennes dotter (squee).
 
Kongressrapport:
In Another Library
Landet Annien
Boktimmen 
Feuerzeug
Arinas bibliotek
 

Kommentarer
Postat av: Dräparn

Vill officiellt nämna att Fruktansvärda Fyran numera är Fruktansvärda Femman; Sara Bergmark Elfgren har blivit inlemmad under namnet Stymparn.

2012-10-12 @ 11:48:00
URL: http://sfbokhandelnmalmo.blogspot.se/
Postat av: Socialistsimon

Awesome! Fab 5!

2012-10-12 @ 11:52:30
URL: http://Socialistsimon.blogg.se
Postat av: M

Kanske borde Abercrombies t-shirt vara med i tävlingen? http://www.rifters.com/crawl/wp-content/uploads/2012/10/bearctopus.jpg
(från Peter Watts blogg)

Svar: Najs!
SocialistSimon

2012-10-21 @ 17:33:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0