Påsk litteratur

Är alla dina vänner och släktingar i Kyrkan? Är du trött på att titta på endlösa pseudodokumentärer om Jesu lidande, uttåget ur egypten eller religiösa ledare som försöker rationalisera och bortförklara irrationalitet och intollerans?
Öppna ett påskägg litteratur:


Ett litet urval av sund kritisk eller bara intressant litteratur!
Gryning över Kalahari av Lasse Berg
Why do people believe wierd things av Michael Shermer
Northern Lights av Bill Pullman
Edge of Reason av Melinda Snodgrass
Samlade Svenska Kulter av Anders Fager
Necronomicon av HP Lovecraft

Danspalats

När jag var liten var jag en gång på Jägersbo. Det är ett danspalats byggt djupt ute i den skånska dyngan. Vi var tre grabbar som tog bussen från Kävlinge. Jag har aldrig innan eller efteråt känt mig mer apart, mer felplacerad.  Nu har jag äntligen förstått varför:
Jag har läst Furierna från Borås av Anders Fager ur Samlade Svenska Kulter.
Hög igenkänningsfaktor, både bland karaktärerna och miljöerna. Högsta betyg!

The Hobbit av Peter JacksonFörsta i förhoppningsvis en strid ström av vlogs från Nya Zeeland
Enjoy
Via Io9

Hur blev George Lucas Serbnationalist?

OK, jag erkänner detta är att sträcka dom politiska implikationerna med Star Wars till bristningsgränsen. Detta är inte en attack på vare sig George Lucas eller Star Wars ep 1. Ep1 kan attackeras på så många andra sätt (Nobody mention Jar-jar).

Star Wars Episode 1: A Phantom Menace kom ut på biograferna i maj 1999. En månad senare inledde NATO sin bombkampanj av Serbien. SW APhM e1 är Lucas politiska kommentar till blockaden. Låt oss gå igenom likheterna:
Ett litet land (Serbien/Naboo) utsätts för en blockad av stora hangarfartyg i omloppsbana. Handelsfederationen (NATO) blockerar deras möjligheter att söka stöd utomlands och den Galaktiska Senaten (FN) är helt förlamad av inbyggda konflikter och korruption. Handelsfederationen attackerar med överlägsen teknologi och landsätter en hel Droid armé. Lucas förespråkar att FN ska skicka in två Jesuiter (eller kanske buddistmunkar?) för att förhandla/rädda Prinsessan Milosevic. Men NATO under ledning av den Ondskefulle Palpatine anfaller istället och landsätter trupper. Likheterna går till och med så att Serbien är ett delat land mellan två folk som har ansträngda relationer. Vi får anta att den Kosovoalbanska dialekten liknar Jamaicaengelska.

Frågan är egentligen: Är det mest underhållande att se Yoda som Påve eller Dalai Lama?

Asimov: Den ofrivillige Marxisten

Asimov's Stiftelse triologi är en av dom bästa böckerna när det gäller att popularisera Historiematerialism. Den Marxistiska grundsynen på samhället är att materiella faktorer avgör hur samhället utvecklas. Det är konflikter i produktionen av varor och livsmedel som tvingar fram samhällsförändringar. Nya former för produktionen skapar nya samhällsstrukturer. (Väldigt förenklat)

I Stiftelsetriologin beskrivs en vetenskap som Asimov kallar Psykohistoria. Genom att analysera människor i miljarder, massor av planetbefolkningar, så kan man förutse hur historien kommer att utvecklas. Böckerna börjar med att denna nyupptäckta vetenskap förutspår det Galaktiska Imperiets fall och en lång period av kaos och elende. För att avhjälpa denna katastrof instiftar Hari Seldon två stiftelser i vars en enda av galaxen. Den första stiftelsens uppgift är att skriva en uppslagsbok som sammanfattar mänsklighetens vetande. (Detta är en täckmantel men det vet inte deltagarna) På grund av planetens karaktär och placering isolerad långt ute i galaxens ödemark så blir dom tvungna att använda sin överlägsna kunskap för att kämpa för sin överlevnad medan Galaxen runt omkring dom förfaller i kaos.
Genom olika stadier av utveckling, från forskarkolloni, genom handelsmän via en teokrati får vi följa Stiftelsens utveckling och Hari Seldons plan för dom.

Socialister och Marxister har tagit Hari Seldon till sig som om han vore en SF inkarnation av Karl Marx (Marx med superkrafter kan man säga) som från sitt skrivbord på London Library analyserade och förklarade den kapitalistiska världens sönderfall.
Men Isaac Asimov är långt ifrån en Sci-Fi-Kommunist. Hans politiska åsikter, om några, är dom av en ganska vanlig akademiker. Han stödde Demokraterna, var en aktiv motståndare till Vietnamkriget och var en mycket tidig feminist osv. Inte ett radikalt ben i kroppen men inga obehagliga åsikter heller som jag kunnat hitta. Den bästa karakteriseringen av honom skulle vara en gammal klassisk Folkpartist. Ni kommer kanske ihåg den rasen. Kan inte göra en fluga förnär, tycker att dialog och sånt är viktigt. Den gamla stammens folkpartister som levde innan batongliberalerna tog över.

Själv säger han så här: "My Fondation series has been shown, by apparently careful analysis, to be thoroughly Marxist in inspiration, except that I had never read one word by Marx, or about Marx either, at the time the stories were written, or since."* Men han fortsätter med ett resonemang om symbolismen i Sagan om Ringen. Tolkiens ring symboliserar för Asimov modern teknologi och när det påpekas att Tolkien själv förnekat den tolkningen så svarar Asimov "That doesn't matter. The ring nevertheless symbolizes modern technology." Så enkelt från mästarens penna: Stiftelsetriologin är i grunden en Marxistisk saga.


*Från Gold s402

Politiska böcker och annat

Publiseringstackten har avtagit som den uppmärksamme läsaren kan ha märkt. En anledning är att jag har börjat på ett megaprojekt som är väldigt kul på ett intellektuellt sätt: Jag har börjat läsa Atlas Shrugged av Ayn Rand. Jag var medveten om att det är något av en tegelsten men jag hade ingen aning om hur mycket tegelsten det egentligen är. Min upplaga ser ut som en vanlig Fantasysten men ack nej. 1070 sidor i bibelpapper och den minsta fonten jag sett i tryck. 
Så: Detta kommer att ta tid.

Därför tänker jag börja fläska ut utrymmet med olika funderingar och utläggningar om tex politik i annars opolitisk media. Jag ska försöka knyta ihop med bokrekomendationer i varje inlägg men jag kan inte lova det. Jag kommer också, mot mina egna vanor, bryta av med att läsa andra böcker så en del bokrecensioner borde hitta ut i ethern.
Politik i media
Jag har en idé om att all kultur och all media har ett politiskt budskap. Vad hittar jag det? Jo, för det mesta finns det i sensmoralen och i kontexten. En saga med har en hjälte som utsätts för prövningar och överkommer dom, naturen av dessa prövningar (Vad gör Ondingen som är så ondskefullt?) och nyckeln för hjältens seger (Vad gör hjälten som är så bra?) skapar en känsla hos läsaren, en sensmoral som har (eller kan ha) politiska övertoner. I kontexten hittar vi också ett politiskt budskap. Är protagonisten en orädd entreprenör, en inbiten ensamvarg som i många deckare? Då har du nästan alltid ett individualistsikt budskap. Är tro viktigt, hörsammas böner i ditt fiktionuniversa? Då har du ett religiöst budskap, osv. Är miljöförstörelse en viktig del i inramningen eller krigets fasor? Det är svårt att inte se Nevil Shute's On the beach som något annat än antikapprustningslitt.
Det är värt att notera att en del politiska budskap existerar i verket utan, eller i direkt motsatts till författaren önskan och övertygelse. Det kan komma från omedvetna böjelser hos författaren eller (och ofta) från läsarens assosiationer. Men bara för att författaren inte placerat dom i texten betyder det inte att dom inte finns: Om läsaren influeras i en viss riktning eller uppfattar texten på ett visst sätt så är det så. Som Charles Stross uttrycker det "Once the words are on the page they're not mine any more, and I have no control over how a given reader will interpret them"*.

Vad betyder det?
Jo, jag tycker att det är kul att titta på politiskt budskap och klassperspektiv i den litteraturen jag läser. I filmerna jag ser och serierna på TV. Jag kommer att ha svårt att recensera nyutlästa böcker under ett litet tag. Därför kommer jag att spekulera över klassinnehåll och politik i böcker, film och media.
Bara för att det är kul.

Invariant Mass Distribution of Jet Pairs Produced in Association with a W boson in proton-antiproton Collisions at sqrt(s) = 1.96 TeV

Med en sån titel kan man inte annat än att bli nyfiken på vad Fermilab hittat.
Tydligen inte Higgs Boson. 

Om jag förstår föreläsningen korrekt så har man tittat på bosonsönderfall och jämfört med förväntat resultat mot Standard Modellen och hittat ett område där det inte stämmer. Eftersom Standard Modellens stora styrka är just exakta förutsagor så är detta enormt. Om data inte överensstämmer med modellen så är en slutsats att en tidigare okänd kraft (dvs inte en av dom fyra, elektromagnetism, gravitation, stark och svag kärnkraft) som påverkar partiklarna i mätningen.
Tänk dig att du släpper vikter av olika storlek och jämför hur lång tid det tar dom att träffa marken mot vad Newton eller Einstiens teori om gravitation förespår. I ett område får du avikande tider. Detta tyder på att du har en annan okänd kraft som påverkar dina vikter. Om vi antar att vikten som avviker är i storleksordningen badmintonboll så kan man anta att den kraften är luftmotstånd. Problemet är att Fermilab har räknat enligt Standard Modellen och korrigerat för alla möjliga former av störningar. 
W och Z bosoner överför den svaga kärnkraften (precis som fotonen hanterar elektromagnetism) och vid en specifik energimängd så beter dom sig inte som dom borde. En ny, tidiagre okänd kraft påverkar dom. Spännande!

Vad betyder detta?
Som det sas i föreläsningen:
Detta kan antingen vara "ny fysik" eller att modellen inte använts på rätt sätt. dvs antingen är detta en upptäkt som helt går utanför vad modellen kan användas för eller så måste modellen arbetas om. Detta kan fortfarande vara ett stort räknefel. Men bakom den modesta formuleringen "new physics" döljer sig ett hav av kul upptäkter.


Hyllad blogglegendar på sci fi mässan i Malmö*

Här anländer blogglegenden till sci-fi mässan

Här anländer legendaren till Stadion för att delta i Sci Fi Mässan i Malmö.

Säkerhetspådraget var maximalt

SÄPO försöker hålla en låg profil

Alltid redo

Tyvär fans det inget utrymme i programmet för autografer vilket en litet antal påträngande fans fick erfara.

SÄPO får hjälp av Stormtroopers


*Bilderna kan ha arangerats för dramatisk effekt. Så även titel, text och övrigt innehåll.

A Dance with Dragons försenad igen

Tyvär har vi nåtts av nyheten att G.R.R Martin har berättat att nästa bok i serien har blivit försenad igen. Tydligen har arbetet med TV serien A Game of Thrones tagit mer tid i anspråk än beräknat
Den tidigare datumet den 12 juli har nu skjutits upp på obestämd tid.

Tydligen har Jordbävningar, krig och vulkanutbrott inträffat. Who knew...

RSS 2.0