Never After

Jag hittade för ett par dar sedan en bok som beskrevs så här: "Spännande debutäventyr från en blott 19 år gammal författare". Nyfiken som jag är, och alltid intresserad av att hitta nya författare att följa bestämde jag mig för att ge honom en chans. Jag får nämna att jag inte hade så stora förväntningar och ingen aning om vad boken skulle handla om så jag måste säga att jag är väldigt possitivt överaskad. Jag är för tillfället överkänslig för "Coming-of-Age" böcker och starkt skeptisk till unga författare som tar sig an att skriva "en ny bättre/tjockare/längre/fler delar Wheel-of-Time" polylogi. Detta var något hellt annat.

Never After av Dan Elconin är en underhållande bok, skriven snabbt och övertygande. Jag läste ut den på en helg. Ricky Darling hämtas av en ung kille som heter Peter till "Ön". Den evigt unge Peter och hans Lost Boys bor i ett berg på ön. Innan Ricky vet vad som händer slår Peter honom i huvudet med en sten och han vaknar bunden till händer och fötter i en mörk grotta.
Japp, Ricky räddas av en ung kille som tar med honom att träffa Kaptenen, som heter James Hooke...
Underbar, humoristisk och respektlös.
/s

Ignorance shared is ignorance doubled


Terry Pratchetts senaste alster Unseen Academicals handlar om hur Fotboll i Ankh-Morprok går från backstreet slagsmål med en boll av trä till ett spel sponsrat av Pratriciern Vetinari. Trots Pratcetts sjukdom har han inte tappat gnistan (han har Alzheimers). Bland annat innehåller boken guldkorn som:
"People who had no real idea why they were doing so congregated to listen to other people who also did not know anything, on the basis that Ignorance shared is ignorance doubled."


Tematrio Kina

Lyrans Noblesser är alltid intressanta att titta på. Jag har inte hoppat på ännu men den här gången kan jag inte motstå. Som alltid tänker jag inte följa reglerna överhuvudtaget, hur kul skulle det vara?
Tematrio Kina:
1. Perdido Street Station av China Mieville.
Kom igen, ni har alla tänkt det när ni läste hennes post! För er som inte känner till Honom så är China den senaste författaren i en lång rad som skriver om London och dess speciella karaktär. Han har valt att skriva om London som en bisarr Fantasy stad som heter New Corbozon och befolka den med monster och maskiner men Dickenstraditionen lyser igenom. Underbar Stadsfantasy och en Måste-läsa-bok!
2. A Sectret Atlas av Michael Stackpole
En väldigt Kina inspirerad Fantasy med vandrande krigsmunkar, magi och monster. Detta var det första jag läste av honom så jag letade genast efter mer kul böcker. Tyvärr verkar detta vara dte enda bra han skrivit. Han har skrivit en massa "promotion litteratur" som tex battletech och Star Wars som jag inte tänker ta i med tång ens. Vilket är synd efter som den här triologin verkligen är bra.
3. Interesting Times av Terry Pratchett
En Diskworld novell som handlar om "The counterweight continent", ett mystiskt Imperium som skyddas av en enorm mur som stänger ute alla fiender (eller stänger inne innevånarna?). Tyvärr håller dom på att invaderas an barbarer. Gengis Cohen och hans Silver Horde av geriatriska barbarer har bestämt sig för ett sista äventyr.

Lyra, alla kina-böcker utspelar sig inte i verkligheten.
/s


Dust of Dreams

Jag har läst ut DoD!
För dig som ännu inte hoppat på tåget så är det del 9 i The Malazan Book of the Fallen en episk Fantasy serie i 10 delar av Steven Erikson. Den är tjock den är lång och har rejält med tuggmotstånd. Jag älskar när en bra bok inte tar slut för fort och Dust of Dreams levererar verkligen. Vi återser flera av våra favoritkaraktärer, som Fiddler, Hedge, Quick Ben, och Adjunkt Tavore i Malazans arme, Bugg och Tehol Beddict i Lether. Vi stiftar bekantskap med K'Chain ordentligt för första gången. Hela boken är en enorm upptakt till sista delen och det märks. Mest på dom karaktärer som saknas som tex Ganoes Paran och High King Kallor men även Whiskeyjack och  Kejsarinnan.
Malazans Bonehunters befinner sig i Lether och förbereder sig för att marschera österut mot en okänd fiende och ett okänt mål. Deras allierade Whitefaced Barghasts, Burned tears Khundryl och Grey Helms har landstigit långt sydost om Lether och har sina egna problem med Bolkando och dom andra småkungadömena i Letheris utkant.
Serien fortsätter att leverera och jag väntar spänt på sista delen; The Crippled God.

RSS 2.0