Redshirt

Redshirt: en uniform i Star Trek Universat.
Redshirt: en karaktär i en film, TVserie eller annan media vars enda (enda!) funktion är att dö för att skapa spänning och understryka hotet mot huvudrollsinnehavarna. (Detta var före GRR Martins dagar då huvudrollsinnehavarna hade fast anställning och inte kunde avlivas hur som helst)
Redshirt: En bok av John Scalzi om redshirts ur deras perspektiv.

Hur skulle du reagera om du insåg att ditt liv verkade bestå av att endast vara en statist i en annan persons historia? Om det dessutom var en Space Opera av det B-igare slaget där du och dina kollegor dör till höger och vänster utan logisk anledning? Besättningen på Rymdskeppet Intrepid har lärt sig att undvika sina officerare och framför allt gör de allt för att undvika att bli utvalda på Away Team. (Away Team: en generell term för när seriens huvudrollsinnehavare lämnar skeppet för att ha äventyr.) Blir du utvald att åka med på ett Away Team är det nästan garanterat att någon dör. Alla möjliga former av strategier och vidskepelser har uppkommit för att hålla sig vid liv.

Redshirts är något så ovanligt som en lättsam spoof på ett dåligt TV trope, skrivet med kärlek och humor, med ett förvånande djup som ruskar om en så där lite lagom. En bok som får dig att säga 'wow' lika ofta som 'hmmm'.

Läs den om du gillar Star Trek. Läs den om du gillar SciFi serier. Läs den om du gillar Scalzi.
Vad du än gör läs den!
Läs den men vad du än gör börja inte om du ska jobba dagen efter. Det tog mig tjugo timmar att läsa ut den. Det kan gå värre för dig.

Dagens citat

"Stjärnljuset dånade mot planetens yta genom atmosfären fri från utsläpp och artificiella ljuskällor."
Alba
Kristina Hård

RSS 2.0