Mendel 3D printer

Jag har suttit uppe och kollat runt hela natten.
Denna underbara lilla skapelse är som sagt Open source och kan (till viss del) printa ut sig själv!

Som ni kan se så är flera delar fullt möjliga att byta ut mot printade versioner, stag och pinnar, muttrar och antagligen själva bordet också. Det skulle vara kul att försöka printa ut ett alternativ till drivremmarna. Det skulle öka selfreplication delen avsevärt men också garanterat sänka kvaliteten avsevärt, kanske så långt att den inte längre fungerar som en 3D printer. Som sagt det skulle vara kul att testa men det är egentligen inte så viktigt som att försöka skriva ut elektroniken. Samma teknik som används för att printa ut plastdelar borde funka för att printa ut kretskorten, med ledarna i tex lödtenn eller motsvarande. Kanske kan man ersätta en del av sladdarna på samma sätt. Tyvärr faller hela von Neumann konceptet på att man inte kan printa ut motorerna. För att inte tala om styrenheterna. Ett uppmuntrande tanke är att halvledare kan skrivas ut och med en massa pengar och tid borde man kunna bygga en printer som kan trycka ut microcontrolers, kanske även hårdvaruprogramerade. Lägg sedan till en robot arm som kan sätta ihop delarna så kanske vi har något.

I syfte att skapa en tech singularity är här en hög med kul länkar jag har hittat:
RepRap Skaparna
RepRap Wiki 
RepRap source här kan du köpa delarna
Thingiverse här kan du ladda ner digitala design filer
iPrint3D ett Belgiskt förtag som säljer elektronikenBilden är publiserad under GNU Free Documentation License

biggest thing since Internet

Som ni kanske märkt är jag inte helt nöjd med den framtid vi lever i. Var är min jetpack och min semester på månen? Och framför allt: Var min butlerbot?
Men jag hittade en liten obskyr post på internet som kan vända min skepticism mot tveksam optimism. Detta lilla framsteg som kan revolutionera framtiden är lika obskyrt som när en dator första gången pratade med en annan dator.
Vi har vant oss vid att det finns 3D printers. Dom är dyra och finns bara på stora företag. Jag och många med mig har hoppats på att dom ska en dag bli billiga nog att kunna ha i hemmet för den vanliga hemmapysslaren / robot byggaren, (ja jag jobbar på att bygga min egen butlerbot, vem gör inte det?). Men nu har Reprap teamet byggt en 3D printer som kan skriva ut en kopia av sig själv!
OK, ok den behöver fortfarande en massa "nuts and bolts" som den inte kan printa själv och ja, den kan inte sätta ihop sig själv. Men dagens industrirobotar är för sjutton handbyggda. Visionen om robotar som bygger robotar har varit ljusår borta tills nu. "Nuts and bolts" frågan är antagligen lathet, dom kan du själv köpa i vilken järnaffär som helst och med lite djävlar-anamma kan du nog tvinga ut många av dom ur din 3D printer även om det skulle sänka kvaliteten på kopian. Ett par detaljer måste du köpa, det är svårt att printa ut en elmotor ur en plast printer.

Varför är detta så stort?
För det första kommer detta att sänka priset och öka tillgången på 3D printers för vanligt folk:
- priset på en Reprap Medel är en tredjedel av det kommersiella priset men om jag köper en och printar ut och säljer bara tio stycken så kan jag ta en femtedel av det och fortfarande gå runt. Dom som köper av mig kan göra samma sak till priset gått ner till bara priset för några elmotorer och lite "grey goo". En 3D printer i var mans hem.
- Det är open scource. Hela idéen är att sprida den.
För det andra:
- Det är första steget mot Cornucopia maskiner som beskrivs tex i Charles Stross Singularity Sky
En Cornucopia är helt enkelt en maskin som kan, billigt eller gratis, tillverka vad som helst för vem som helst. Ett vanligt tema i SF som handlar om tiden efter en tech singularity. Det är tanken att fysiska objekt kan bli lika billiga att reproducera som mp3 filer redan är.
- Det öppnar upp möjligheten att skapa von Neuman maskiner. Ett av dom intressantaste sätten att kolonisera/utforska rymden.

hmm, var kan jag beställa en?

Singularity's ring

Mega arkitektur, rymdfärder, AI singularitet och post rapture SF!
Paul Melko's debutroman Singularity's ring är en skön bok som handlar om Apollo Paradopolos är en pod person. Det betyder att han består av fem människor, var och en med sina egna styrkor och svagheter, som tillsammans bildar en hel person. Boken berättas utifrån dom olika delarnas synvinkel och Melko lyckas bygga upp en realistisk "hive-mind", shared consciousness.
Jorden har upplevt en ekologisk katastrof och majoriteten av befolkningen har gått med i "The Community"; en delad medvetenhet baserad på teknologin att plugga in sin hjärna i ett enormt dator nätverk. The Community har därefter försvunnit och lämnat det nyfödda podssamhället att ta upp spillrorna. Kvar finns deras enorma ring i omloppsbana runt jorden med rymdhissar längs ekvatorn, övergiven och tom.

Apollo är en av dom få Qvinteterna. Dom flesta är duos eller trios. Han tränas för att ta befälet över ett rymdskepp som heter Consensus. För detta är hans delar speciellt utvalda för sina speciella färdigheter; Storm är stark och trygg, Moira är smart och etisk, Meda är deras språkrör och identisk tvilling med Moira, Quant är autisktisk och något av en savant för matematik och vektorfysik (ensam är hon helt hjälplös, som en del av Apollo är hon enormt kraftfull), Manuel har fyra händer, designad ett liv i för microgravitation. Dom kommunicerar med pheromoner från körtlar på halsen och händerna.

Såklart går inte allt som det ska och Apollo kastas in i ett fartfyllt äventyr för att rädda sig själv.

Singularity's Ring finns på bokrean på SF bokhandeln och är klart rekomenderad.
Paul Melko är helt klart en författare att hålla koll på framöver.
/s

FRA: USA style

En sak har poppat upp som borde få alla "Har du inget att dölja behöver du inte oroa dig för övervakning"-idioter att tänka om.
Ett antal elever på en skola i USA har stämt sin skola för att skolan filmar dom i hemmet via skoldatorn!
Skolan tillhandahåller laptops till sina elever och webkameran övervakar vad dom gör, utöver att dom loggar vad dom gör på datorn. Det hela avslöjades när en elev blev inkallad till studierektorn för "improper behavior in his home." Han hade ett foto taget av laptopens kamera som bevis.

Skolor och arbetsgivare vill gärna leka Storebror. Argumenten för övervakning är lika många som dåliga; argumentet mot överdriven övervakning är lika enkelt som rätt: Jag vill inte att du tittar på mig när jag är på dass! Inte för att det jag gör är förbjudet, hemligt, skämmigt eller pinsamt utan för att det är PRIVAT!
Ett nätrykte är att eleven "was waxing his carrot" på bilden. Finns det något brott mot skolreglerna som kan motivera att skolan ska kunna se på när gymnasieelever vaxar morötter?

Det är illa nog att vi genom FRA har rätten att kolla all internet trafik i Sverige. IPRED lagen ger privata företag rätt att logga din internetaktivitet. Allt fler skolor delar ut datorer till sina elever i Sverige. Vill du att dom ska kunna kolla på dina barn när dom klär av sig på kvällen? Om inte, lär dina barn lite grundläggande internet säkerhet, som att sätta en post-it över kameran när dom inte använder den. Att inte lita på skolbyrokrater som säger: "den lilla LEDn som går igång vid kameran på slumpartade tider är bara en glitch". Skaffa en bra VPN eller privatiseringstjänst. Kryptera USB minnen och liknande som du använder både på jobbet och hemma. Och LADDA INTE UPP NAKENBILDER PÅ FACEBOOK. 

Det är nämligen så här: Myndigheterna ligger alltid efter i detta spel.Om du bara tar dig tid att sätta dig in i hur saker och ting funkar ligger du genast långt före och du kan känna dig säker igen. Det tar lite jobb men det är värt det.

Länkar:
Boing Boing: School district admits installing covert webcam activation software on student laptops, denies wrongdoing
GIZMODO: School Spies Students Through Their Laptop Cameras

Och eftersom detta är en bokblogg vill jag återigen uppmärksamma Cory Doctorows Little Brother. Rescension här. Download gratis här. Köp här.

/s

Yiddish Policeman's Union

Ännu en bokcirkelbok; The Yiddish Policeman's Union av Michael Chabon.

En Judisk alternativ-histora-deckare. Meyer Landsman är polis i Sitka, en Judisk enklav i Alaska som ska återförenas med USA om bara ett par månader. Historien har här gått lite annorlunda, Israel utrotades 1948 och enklaven i Alaska är den största enhetliga judiska "nationen" i världen. Språket som talas i Sitka är Yiddish och boken är fullpepprad med ord och fraser från Yiddish.
För en gammal fantasy läsare som jag är flödet av konstiga ord inget konstigt eller svårt, utan bara underbart. Dessutom är Yiddish väldigt lätt att förstå i många delar*, men ordlistan bak i boken är ändå en klar nödvändighet. Det är inte bara orden som är typiskt ashkenazi, även humorn, tex  i att kalla poliser för Shammes, dvs synagogans vaktmästare eller dögrävare, pistolen kallas för sholem dvs fred eller piece.
Boken är mörk och bitter, Landsman är en klassisk deckare med ett falerat äktenskap bakom sig och alkoholproblem. Mordutredningen har alla problem du kan tänka dig och historien berättas på ett spännande sätt. Den Judiska befolkningens alla udda karaktärer och karakteristika är underbart beskrivet. Jag var tex helt övertygad om att "Boundary Maven" var ett påhittat begrepp, men efter lite wikiletande så visar det sig att det faktiskt är ett erkänt begrepp. Chabon har fått kritik för att han porträtterat Judar på ett negativt sätt. Jag håller inte med; Han har porträtterat dom som människor med alla olater, galenskaper och kriminalitet som följer med, kryddat med kulturella egenheter och quirks.

En liten sidoreflektion är att den judiska traditionen att hantera synd känns både rationell och logisk; Låt mig generalisera grovt.
Om du tror att gud finns och en förlåtande fader kommer att bedöma dina handlingar efter sitt värde blir synd en moralisk fråga mellan dig och ditt samvete.
Om du vet att gud finns men aldrig ingriper eller visar sig på något sätt utan kommer att väga dina handlingar enligt domstolsliknande former blir synd en juridisk fråga mellan dig och Gud.
I Kristendomen kan en synd vägas upp av goda intentioner och alla synder kan och kommer att förlåtas.
I Judendomen ska alla lagar följas vilket gör att tex om man inte kan bära saker utanför hemmet på sabbaten så får man omdefiniera vad ett hem är så att man kan leva upp till alla bud samtidigt. Se konceptet eruv, eller den lilla kippah som många judar bär "för att påminna oss om att 'här tar jag slut', Gud står över alla män" är så försvinnande liten att det är lätt att glömma att du har den på dig, vilket ju gör att samtidigt som du uppfyller lagens bokstav förfelas lagens syfte.


*Dom lättaste:
schmutz - smuts
shvitz - bastu
Dom svåra:
Kreplach - klimp, degknyte med köttfyllning
blintz - ostcrêpes
Den kontraintuitiva:
kibbitz - skvaller, pladder


Försenade Julklappar

Jag har fått en försenad julklapp.
En låda böcker.
OK inte en låda men det känns som en liten skattkista. Jag blir alltid nyfiken på böcker som jag faktiskt har i handen. Jag antar att jag är en taktil läsare.
Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse och Takvärlden av Christopher Fowler
Jag har inte läst något av någon av författarna så tips och åsikter tas tacksamt emot. Ska dom hamna i att-läsa-högen eller i att-läsa-nu-nu-nu stapeln?

(Att-läsa-högen innehåller just för tillfället 15 böcker exklusive julklapparn, bl.a. Kavalier & Clay, Brasyl, Anathem, Singularity's ring. Flytta upp eller ner?)

Gormenghast

Jag har nyligen läst en av fantasys glömda klassiker för bokcirkeln. Mervyn Peakes Gormeghast-seriens första del Titus Groan eller Titus tronföljaren på Svenska. Gormenghast är en humoristisk historia om slottet Gormenghast och dom osannorlika innevånarna där. Jag läste den på Svenska och jag känner lite att den nog förlorat en del i översättningen. Till ex. heter slottsläkaren Prunesquallor, kocken Swelter, Greve Sepulchraves tjänare heter Mr Flay. Det känns som om det lurar massor av ordlekar under översätningen. 
Gormenghast är pratig och bizarr, karaktärena är karrikatyrer och handlingen är helt skruvad. Greven Sepulchrave Groan verkar inte ha någon annan funktion än att som ceremonimästarens köttmarionett utföra ritualerna som dagligen ska genomföras från arla morgon till sena kväll. Titus Groan, som tronarvinge och under ett års ålder i hela första boken, kommer inte att få lätt att fullfölja sina uppgifter.

Gormenghast är Bulgakovsk och till vissa delar seg men om du får ett infall där du vill tugga dig igenom klassiker så kan jag klart rekomendera den. Jag kan se hur den kan ha inspirerat Douglas Adams och Terry Pratchet. Men sätt av en vecka eller två.

RSS 2.0