FRA: USA style

En sak har poppat upp som borde få alla "Har du inget att dölja behöver du inte oroa dig för övervakning"-idioter att tänka om.
Ett antal elever på en skola i USA har stämt sin skola för att skolan filmar dom i hemmet via skoldatorn!
Skolan tillhandahåller laptops till sina elever och webkameran övervakar vad dom gör, utöver att dom loggar vad dom gör på datorn. Det hela avslöjades när en elev blev inkallad till studierektorn för "improper behavior in his home." Han hade ett foto taget av laptopens kamera som bevis.

Skolor och arbetsgivare vill gärna leka Storebror. Argumenten för övervakning är lika många som dåliga; argumentet mot överdriven övervakning är lika enkelt som rätt: Jag vill inte att du tittar på mig när jag är på dass! Inte för att det jag gör är förbjudet, hemligt, skämmigt eller pinsamt utan för att det är PRIVAT!
Ett nätrykte är att eleven "was waxing his carrot" på bilden. Finns det något brott mot skolreglerna som kan motivera att skolan ska kunna se på när gymnasieelever vaxar morötter?

Det är illa nog att vi genom FRA har rätten att kolla all internet trafik i Sverige. IPRED lagen ger privata företag rätt att logga din internetaktivitet. Allt fler skolor delar ut datorer till sina elever i Sverige. Vill du att dom ska kunna kolla på dina barn när dom klär av sig på kvällen? Om inte, lär dina barn lite grundläggande internet säkerhet, som att sätta en post-it över kameran när dom inte använder den. Att inte lita på skolbyrokrater som säger: "den lilla LEDn som går igång vid kameran på slumpartade tider är bara en glitch". Skaffa en bra VPN eller privatiseringstjänst. Kryptera USB minnen och liknande som du använder både på jobbet och hemma. Och LADDA INTE UPP NAKENBILDER PÅ FACEBOOK. 

Det är nämligen så här: Myndigheterna ligger alltid efter i detta spel.Om du bara tar dig tid att sätta dig in i hur saker och ting funkar ligger du genast långt före och du kan känna dig säker igen. Det tar lite jobb men det är värt det.

Länkar:
Boing Boing: School district admits installing covert webcam activation software on student laptops, denies wrongdoing
GIZMODO: School Spies Students Through Their Laptop Cameras

Och eftersom detta är en bokblogg vill jag återigen uppmärksamma Cory Doctorows Little Brother. Rescension här. Download gratis här. Köp här.

/s

Kommentarer
Postat av: Foliemannen

Kryptera även alla diskar du har, inkl systemdiskar. Samt glöm alltid bort lösenordet om herr polis frågar om det.

Dela också gärna ut ditt internet via Wifi. Att ha lösenord på det är bara larvigt. Att sen några råkar använda det till dumma saker (för varför annars skulle det som herr polis sniffar på linan finnas där) så är det ju beklagligt, men man kan inte ansvara för deras eventuella brott.

Kom bara ihåg att stäng av loggningsfunktioner för access osv på Wifi. :D

2010-04-20 @ 01:27:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0