Min barndoms bokaffär

I helgen var jag tillbaka i Lund för en kaffe. Runt hörnet på cafét låg en gång i min barndom Pocket, bokaffären där jag köpte Sagan om Ringen, den vackra pocketutgåvan med omslagsbild av John Howe och guldrunor längs kanten. För det är det jag minns bokaffären. Jag minns så klart ägaren som öppnade dörrarna till nya världar för mig och jag är evigt tacksam men jag tror aldrig jag ens då visste vad han hette. Jag minns de vanliga böckerna i främre rummet och mina böcker längs ena väggen i en korridor in till det bakre rummet. Mina böcker, från världar långt bortom det mundäna. Upptäcksfärderna längs hyllorna efter nya böcker, Återseendet av en efterlängtad bok på hyllan som jag snart, snart skulle få råd att köpa. När studiebidraget kom gick det åt till böcker, sen mat, sen hyra.
Dom hyllorna är tomma nu.
 
Men Sagan om Ringen står fortfarande i min bokhylla, bladen är gulnade av ålder och ryggen är skadad. Guldkanten är sliten och i appendixarna har en del blad lossnat. Den är snart tjugo år gammal och de första åren läste jag den serien flera gånger om året. På senare tid har den förvandlats till mer av ett uppslagsverk. När jag undrar exakt vad Tom sa om Goldberry så vet jag att det finns att slå upp. Jag kan den nästan utantill nu.
Boken är gammal nu, kärleksfullt läst och omsorgsfullt omläst. Men bokaffären är borta.
 
Nästan som ett tecken i tiden ligger där nu en pantbank. Böckerna har kastats ut och de fattiga i Lund pantsätter sina hem del för del för att klara av när det finns månad kvar när lönen är slut.
 
Så minns jag min barndoms bokäffär, inte som ett hål i själen utan som en närvaro i min bokhylla.
Det är snart dags att läsa Sagan om Ringen igen.

Särskild

Nu är den här, mitt recensionsex av Särskild av Nene Ormes!
Kan ju säga att jag har ganska höga förväntningar ...
 

Politiken i Batman!

Jag och min nördcrew har varit och beskådat den avslutande delen i Christopher Nolans trilogi om Läderlappen. Stora explosioner, bra oneliners och alla dör på slutet. Betyg godkänt.
 
Spoilers följer

Det är också den mest politiska i serien.
Den första i serien - Batman Begins - har ett tydligt scientologitema; psykiatri är evil och psykiatriker vill bara pumpa dig full av droger och förstöra Gotham. Den har också ett  typiskt amerikanskt budskap, politik och korruption är samma sak och det enda sättet som världen kan bli bättre är om du själv tar lagen i egna händer. Det är som det ska vara; Utan den moralen - ingen batmanfilm.

Den andra delen - Dark Knight - tar upp terroristtemat. Jokern är en tydlig stand in för den galna terroristen. Han saknar motivation, han bara spränger saker. Jokern är så svår att hantera eftersom hans motivation är sjuk, skruvad och oförklarlig - precis som al Qaida. Det är så klart en förenkling som gör att man kan bomba Irak till fred eller invadera Afghanistan utan att egentligen förklara hur det skulle skada Saudiern Bin Laden. Om Usama Bin Laden är Jokern behöver man inte förstå vilka ekonomiska och kulturella problem i mellanöstern och i väst som gör att han kan rekrytera sina krigare. Man behöver inte bemöta rasismen och fattigdomen som många muslimer lever under. Att USA sponsrat diktatorer behöver man inte prata om - Jokern är ju galen, skjut honom så löser du alla problem.
 
I den sista delen - Dark Knight Rises - är temat Occupy Wall Street. En del kul kängor till Bushadministrationen som att man aldrig kan bygga något bra på en lögn. Men det centrala temat är Revolution och revolutionära rörelser. Bane och hans gäng visar med serietidningstydlighet att den som försöker leda 'folket' och attackera de rika och deras poliser är bara ett brutalt mördargäng utan någon tanke på folkets bästa. Bakom en mask av fina plattityder döljer sig ett hav av smärta och hat. Batman avslöjar lögnen när han krossar masken!
När Occupy Wall Street och de andra Occupy rörelserna blir slagna av poliser förväntas vi se den ärorika scenen när de stackars poliserna slås mot Bane på Gothams gator för att bevara/ återupprätta lag och kapitalism. Batman är ju den ultimata kapitalisten som gör gott i tysthet och ger pengar till  välgörenhet. Det är så vi förväntas se på Kapitalisterna och alla som inte är som Bruce Wayne är 'dåliga kapitalister' inte typiska exempel på ett systemfel.
Daggett är inte en typisk kapitalist utan en enskild ond individ. Hans samarbete med Bane kastar också en misstanke över de rika som sympatiserar med Occupy rörelsens ganska rimliga krav att de också borde betala lite skatt. Alliera dig med Bane/Occupy och de kommer att avrätta dig när rörelsen når framgång.
 
Vi får vi se en del underbara scener men Scarecrow som ledare för Revolutionstribunalen; "Detta är ingen rättegång, vi ska bara avgöra straffet". De som står framför Scarecrow är skyldiga till att antingen vara rika eller poliser.
 
En av filmens stora behållningar är Anne Hathaways Catwoman. Jag trodde inte på henne innan jag såg filmen. Hon har spelat tråkiga roller och är alldeles för docksöt för mig men som Catwoman är hon riktigt bra och det avgörande är hennes skådespeleri. Hon byter roll utan att missa ett andetag, från servitris till beundrare till gangster till hysteriskt skrikande vittne. Hon är helt enkelt en av De Stora i filmen.
 
En mycket bra film. har du inte sett den så borde du göra det!

Kharkanas

Nu är det dags att pausa lite från klassikerläsningen och fokusera på en rykande färsk Forge of Darkness. Det kommer nog upp lite eftersläntrande klassikerrecensioner eftersom.
Glad Sommar!

Dragonriders of Pern

är en serie skriven av Anne McAffrey och börjar med Dragonflight skriven 1968. En riktig klassiker alltså. Den refereras till regelbundet i Among Others så nu har jag satt mig ner och läst den.

Dragonriders utgörs av cirka tjugofyra böcker och jag har bara läst den första.
 
Ett vagt medeltida samhälle domineras av Herremän och gillen. Lessa är en smutsig tjänsteflicka i sitt gamla arvegods Ruatha. Det har erövrats av den amitiöse Herren Fax som dödat alla levande ätlingar till Ruathas herre. Eller det är vad han tror iallfall. Lessa har lyckats överleva i tio år och har lyckats se till att Fax inte har kunnat tjäna ett öre på erövringen. En dag kommer en grupp drakryttare till fästningen ...
 
Pern har beskrivits som 'Mary Sue Rides a Dragon' och det är inte helt fel. Lesse har ett spännande förflutet, får rida en drottningdrake, är häftigare än alla andra karaktärer. Det är som om hela världen skapats för att visa hur underbar hon är. Lite för mycket helt enkelt.
Jag kan förstå hur man kan fastna för Pern och dess drakar men jag känner mig ganska ointresserad. Det är en helt OK bok men utan den där wow-faktorn. McAffrey gör ett par spännande grejer med Pern som att hon tar SF för att skapa ett Fantasyliknande landskap. Pern är en främmande planet som koloniserats från jorden, drakarna är endemiska till planeten osv. Det ger faktiskt en nivå av autencitet och trovärdighet. När vi börjar bosätta oss i främmande stjärnsystem kan vi mycket väl träffa på varelser som liknar våra gamla legenders varelser. Det ger också författaren möjlighet att ändra fastlagda förförståelser om vad tex drakar är/ska vara.McAffreys drakar är inte de legendariska, smarta odödliga varelserna i våra legender utan snarare stora flygande husdjur. Tänk dig en idealiserad flickdröm om en häst eller hund med telepatiska förmågor, evig lojalitet bara med just dig, som desutom kan flyga och spruta eld. Jag säger 'flick-' för de manliga karaktärerna är så marginaliserade.
 
Trots allt detta så förstår jag hur Dragonriders har uppnått klassiker status. Det är en bra bok om än lämplig för en yngre publik. Den håller fortfarande tror jag och kan vara en bra introduktion till vår genre för yngre läsare.
 
 I det speciella betygsystemet jag har skapat är detta en klar trea. Den är värd den tid och pengar jag spenderat. Varken mer eller mindre

2012 Hugo Award

Det är omröstningsdags för årets Hugo. För ovanlighetens skull har jag läst flera av titlarna som är nominerade och kan därför uttala mig med mer säkerhet än vanligt om vilken jag tycker förtjänar priset. I alla kategorier har jag blinda fäckar så de titlarna har jag strukit över.

Kolla hela listan här  

Vad är Hugo? kolla här  

Bästa bok (roman)

Among Others

Jo Walton

Min favorit! Underbar och härlig som bok. Underbar och initierad som bokblogg och läsinspiration. Nyskapande och fin. [rec]

A Dance With Dragons

George R. R. Martin

En bra uppföljare men allvarligt, är den bäst förra året? Nej, för pladdrig och för lång. [rec]

Deadline

Mira Grant

Hmm, borde kanske kolla upp

Embassytown

China Miéville

Intressant men inte bra nog. [rec]

Leviathan Wakes

James S. A. Corey

Shyst Space Opera. Intressant First Contact koncept och kul idé men bäst? Nej. [rec]

Bästa dramatiska representation (lång)

Captain America: The First Avenger

helt OK rulle. Kanske inte jättebra men klart godkännt

Game of Thrones (Season 1)

WoW, helt underbart. Lyckats fånga förlagan. Bra val av ändringar för nytt media. Öppnat Fantasy-för-vuxna till ett stort skickt mugglare

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2

Seriöst? Ni nominerar detta? Tråkig och seg med uppenbara 'made for the upcoming videogame' sekvenser. Men mest av allt: "Jag trodde ni la allt det tråkiga i HP-DH 1 för att ha lite action i HP-DH2. Men inte! Arrgh the boredom!"

Hugo

 

Source Code

 

Bästa dramatiska representation (kort)

"The Doctor's Wife" (Doctor Who)

Dr Who brukar nomineras ett par tre episoder varje år. Är det så fattigt med SF serier att Dr Who alltid måste nomineras med flera episoder? Hmm glöm det :( Precis så fattigt är det.

"A Good Man Goes to War" (Doctor Who)

"The Girl Who Waited" (Doctor Who)

"The Drink Tank's Hugo Acceptance Speech"

OK, ok se den det är 1,5 bra minut men är det inte lite väl meta att nominera ett lyckorus över att ha vunnit en Hugo till en Hugo? Hmm, nominera kanske men inte vinna.

"Remedial Chaos Theory" (Community)

Har du inte sett den så se den! Jag skulle inte bli besviken om de vann. Jag skulle bli extatisk!

 

 


Virga

Tyngdlöshet har alltid fascinerat SFvärlden. Om man bara kunde ha tyngdlöshet utan det där jobbiga vakuumet. Kanske om man byggde en balong flera tusen kilometer i diameter med en artificiel sol i mitten, fylde ballongen med bra andningsbar luft, lite plantor och specialanpassat djurliv. Sen kan man placera denna enorma glob av tyngdlöshet vid en trevlig stjärna i Virgos stjärnbild.
Solen i mitten lyser bara upp en bråkdel av 'världen så utanför Candesce's pirincipalitat måste de olika nationerna ha egna solar som driver genom lufthavet. Gravitation är en dyrbar lyx, de minsta byarna är bara ett litet trähjul på några tiotals meter i diamaeter som sätts i rotation av en manuellt trampad fläkt, de stora städerna drivs av jetmotorer för att generera rotation.De fattigaste lever i tyngdlöshet och har långa svaga kroppar som plågas av benskörhet, de rika har hela palats i normal tyngdkraft där de kan dansa och festa.
 Utanför solarnas ljus ligger enorma regioner som kallas Vinter dit solarnas strålar sällan når. Där finns enorma klotrunda sjöar och drivande skogsbollar, små isolerade bondgårdar och så klart: Pirathamnar.
 
Där ungefär börjar Karl Schroeders Virga-serie. Slipstream är en nation som har en enorm asteroid och en egen sol när de kommer in i Nationen Rush, en liten nation utan egen sol. Slipstream erövrar snabbt Rush och Hayden Griffins föräldrar dödas i invasionen. Vi får följa honom i hans kamp för att hämnas, motståndsrörelsen och Slipstreams flotta som bär ansvaret för hans föräldrars död. En historia som tar honom ända till Candesce, solarnas sol, i hjärtat av Virga.
 
Jag har läst Sun of Suns och Queen of Candesce, de första två delarna i serien. Det känns lite konstigt att recensera dem tillsammans eftersom om jag skriver om tvåan så spoilar jag ettan men det känns ändå tvunget att ta dem tillsammans eftersom de säjs som en bok numera (det var ganska svårt att få tag i bara tvåan). Utan att spoila så kan jag säga att
1. Första boken har mycket pirater och flottaktion och tvåan har mer intrig och finlir.
2. Båda böckerna är bra medryckande och klart läsvärda. Det saknas inte världsomskakande förödelse i någon av böckerna. 
 
Världen är gedigen och genomtänkt, allt från natur och geografi till att alla oljelampor har en liten fläkt som blåser frisk luft till lågan så att den fungerar i tyngdlöshet. Vad är den grundläggande regeln i statsbygge? Det är formationsflygning. Om stadshjulen inte medvetet flyger samlat så bryts nationen upp.
Det är som en skön blandning av Steampunk och SF.  De olika karaktärerna är komplicerade och gripande. En värld av skiftande geografi som hela tiden puttar olika nationer in i , och mot resp bort från varandra speglas i karaktärernas komplicerade livshistoria. Och varför har man byggt Virga? Vad fick någon, otaliga generationer tidigare att bygga en värld så komplicerad? Många frågor som man sakta börjar ana svaret på.
 
 Ett klart sommartips!
 
Världsbygget har mycket gemensamt med Larry Niven's Integral trees från 1984 och är tydligt inspirerad av den men där Integral Trees handlade om en naturlig atmosfär utan tyngdkraft är Virga en byggd värld. (Integral trees är också en bok att rekomendera)

Babel-17

En annan klassiker som dök upp flitigt i Among Others är Babel-17 av Samuel R. Delany. Jag har försökt läsa Delany innan men jag hoppade på hans mest 'experimentella' bok, en tegelsten som heter Dhalgren. Jag tror inte att det var en bra idé. Den var för mycket för mig just då men Babel-17 är en helt annan bit kaka.

Babel-17 handlar om en poet och kodbrytare som heter Rydra Wong. Militären kontaktar henne efter att de uppfattat vad som låter som en konversation i samband en rad med oförklarliga attentat. Ingen av deras kodexperter har lyckats knäcka den så de ber Ms Wong om hjälp. Ganska snart kan hon konstatera att det inte är en kod utan ett helt nytt språk, 'Babel-17'. Hon blir fascinerad av dess formbarhet, möjligheterna och komplexiteten.
"I must find out who speaks this language"
Babel-17 kretsar kring sapir-whorf hypotesen, ett populärt tema i SF. Enkel uttryckt handlat hypotesen om att språket formar tanken; Det du inte har ord för kan du inte tänka. När du lär dig ett nytt språk (verkligen lär dig) lär du dig du dig också att tänka annorlunda. Nya koncept ger nya möjligheter. Babel-17 är ett helt nytt sätt att tala och därför se på världen som Rydra finner enormt fascinerande.
 
Babel-17 har det gemensamt med Stories of your life and others av Ted Chiang (Titelnovellen), Embassytown av China Miéville, the Culture böckerna av Iain M. Banks (speciellt Player of Games) och, i mindre mån, The Dispossessed av Ursula LeGuin att de funderar över språket och dess betydelse för vår världsbild.
Jag gillar Rydra Wong. Hon är en kool karaktär som påverkar alla hon möter på ett sätt jag önskar att alla poeter gjorde. Även flera av de andra mindre birollsinnehavarna är intressanta. Särskilt piraten Butcher beskrivs på ett charmerande sätt.
Språket är högtravande och poetiskt vilket ger huvudrollsinnehavaren och världen ett intressant djup. 
Följ med in i en värld av lönnmord, hemligheter, pirater och rymdstrider.
Läs Babel-17!
 

vad tycker jag om dessa böcker? Lär mer nedan: 
Stories of your life and others av Ted Chiang kortrecension
Embassytown av China Miéville
Culture böckerna av Iain M. Banks
The Dispossessed av Ursula LeGuin
 och Among Others av Jo Walton

klassiker

Jag tror att alla som läst Among Others av Jo Walton drabbas av ett behov av att läsa in sig på klassikerna. Det första som slår mig när jag plöjer igenom dem är att till viss skillnad från andra genrer står sig våra klassiker väldigt bra. Det kan vara för att vår genre är så ung att även våra klassiker inte har blivit hopplöst daterade. Det kan vara svårt att läsa Beowolf, Eddan eller lliaden eftersom de har ett helt annat dramatiskt sinne och fokuserar på helt andra saker är vad en modern läsare är van vid. Det kan vara för att vår genre tar sig an tidlösa problem som bevarar sin relevans även om viss 'framtidsteknologi' känns gammal. Det kan också vara för att Science Fiction & Fantasy är bäst. 

 Jag har just plöjt igenom Cat's Cradle av Kurt Vonnegut från 1963.
Premissen är att vi får följa en författare som ska intervjua en rad människor om vad de gjorde den 6:e augusti 1945, dvs den dag atombomben fälldes över Hiroshima. Detta kunde varit hur tråkigt som helst om det inte vore för de galna och bisarra personer han träffar. Kopplingen till Among Others är en väldigt speciell religion, Bokononism. I Among Others nämns ord som Karass, Granfalloon m.m. De kommer från Cat's Cradle.
När berättaren försöker intervjua folk om Dr. Hoenikker, Atombombens fader, leds han in på en lång och tilltrasslad resa där han träffar olika personer, hans familj, representanter för forskning och vapentillverkning osv. Historien kretsar kring berättarens wampeter, en substans som kallas ice-nine. Det är en iskristall som har en högre smältpunkt än vanlig is. Om man släpper ner en iskristall i underkylt vatten så bildas det genast is kring kristallen. Eftersom ice-nine har en högre smältpunkt skulle allt vatten som kommer i kontakt med det omedelbart frysa till is. Något som snabbt kan komma att drabba allt vatten på jorden. Det känns som en poetisk inversion av frågan kring den första atombomben; "Kommer en atombomb att få atmosfären att börja brinna okontrollerat?". Forskarna som utredde det svarade; "Antagligen inte men det kan vi inte veta."
 
Cat's Cradle är en mångbottnad bok. Den handlar om forskning och massförstörelsevapen, terrorbalans och politiker. Den handlar också om religion och kärlek, galenskap och lögner.
Vad som är viktigast; Den är askul!

Dagens citat

"Miss Pefko was twenty, vacantly pretty, and healthy - a dull normal."
Kurt Vonnegut
Cat's Cardle

Detta är böckerna

i Jo Waltons Among Others.
Hur många har du läst?
 
 * EDIT:
  Detta är den fullständiga listan:
   Bibliography for Among Others
 END EDIT*
 
Det listas 145 böcker och noveller i Among Others och 81 olika författare om jag har räknat rätt. Jag har markerat det jag läst med fetstil.
Vill ni tävla så fick jag 37.5 poäng av 150 möjliga (ett poäng per bok, ett halvt om du läst något av författaren men inte någon av böckerna som nämns)

Författare

Titel

Alan Garner

Red Shift

Angela Brazil

 

Anne McCaffrey

Weyr search (novell)

Anne McCaffrey

The White dragon

Anne McCaffrey

Dragonsong/Dragonsinger

Anne McCaffrey

Dragonquest

Anthony Trollope

 

Arthur C Clarke

2001: A space Odessy

Arthur C Clarke

Imperial Earth

Arthur C Clarke

Childhoods End

Arthur C Clarke

The Forgotten Enemy (novell)

Arthur Ransome

 

Charles Dickens

Our Mutual Freind

Geoffrey Chaucer

 

Anton Chekhov

 

Christopher Priest

A Dream of Wessex

CJ Cherryh

Gate of Ivriel

Clifford D Simak

City

CS Lewis

Narniaserien

CS Lewis

Mere Christianity

CS Lewis

Out of the Silent planet

Dodie Smith

The Starling Barking

Dodie Smith

I Capture the Castle

Douglas Adams

The Hitchhikers Guide to the Galaxy

Edgar Allan Poe

The Raven (novell)

Enid Blyton

Malory Towers

Frank Herbert

Dune

Frank Richards (Charles Hamilton)

 

Greyfriars

Frederic W Farrer

Eric, or Little by little

GK Chesterton

 

Charlotte Brontë

Jane Eyre

H Beam Piper

Lord Kalvan of Otherwhen

Hal Clement

Mission of Gravity

Harlan Ellison

Dangerous Visions

Harry Harrison

Make Room! Make Room!
(Soylent Green)

HDF Kitto

The Greeks

Isaac Asimov

The end of eternity

Isaac Asimov

The left hand of the Electron

James Tiptree Jr

Warm Worlds and otherwise

James Tiptree Jr

the girl who was plugged in

James Tiptree Jr

Love is the plan, the plan is death

James Tiptree Jr

And I Awoke and Found Me Here on the Cold Hill's Side (novell)

James Tiptree Jr

The Girl Who was Plugged In (novell)

Jane Austen

Emma

John Boyd

Last starship from earth

John Brunner

Time Without Number

John Brunner

Telepathist

John Brunner

Stand on Zanzibar

John Fowles

The Magus

John Keats

 

John Wyndham

The Chrysalids

Josephine Tey

Brat Farrar

Josephine Tey

The Daughter of Time

Joyce Dingwell

The Kissing Well

JRR Tolkien

the Hobbit

JRR Tolkien

Silmarillion

JRR Tolkien

The Lord of the Rings

Judith Kerr

When Hitler stole Pink Rabbit

Karl Marx

The Communist Manifesto

Keith Roberts

Pavane

Kurt Vonnegut

The Sirens of Titan

Kurt Vonnegut

Breakfast for Champions

Kurt Vonnegut

God Bless you Mr Rosewater

Kurt Vonnegut

Welcome to Monkey House

Kurt Vonnegut

Cat's Cradle

Larry Niven

The Mote in Gods Eye

Larry Niven

The world of Ptaavs

Larry Niven

A gift from Earth

Larry Niven

The Flight of the Horse

Larry Niven

Ringworld

Louisa May Alcott

Little Women

LM Montgomery

Jane of Lantern Hill

Marion Zimmer Bradley

The Spell Sword

Mary Renault

The Persian Boy

Mary Renault

Return to night

Mary Renault

The Last of the Wine

Mary Renault

The Charioteer

Mary Renault

The Bull from the Sea

Mary Renault

Purpose of Love

Mary Stewart

The Crystal Cave

Martha Finley

Elsie Dinsmore

Michael G Coney

Charisma

Michael G Coney

Hello summer, Goodbye

Nevile Shute

An Old Captivity

Nicholas Fisk

Space Hostages

Noel Streatfield

 

Philip K Dick

The Man in the High Castle

Piers Anthony

A spell for Chameleon

Piers Anthony

Chaining the Lady

Piers Anthony

Cluster

Plato

Phaedrus

Plato

The Laws of Plato

Plato

The Symposium

Plato

Republic

Poul Anderson

Guardians of Time

Poul Anderson

Ensign Flandry

Poul Anderson

The Broken Sword

Randall Garrett

Too Many Magicians

Robert Graves

I, Claudius

Robert Heinlein

The Moon is a harsh mistress

Robert Heinlein

Starship Troopers

Robert Heinlein

The Number of the Beast

Robert Heinlein

Citizen of the Galaxy

Robert Heinlein

Waldo and Magic Inc

Robert Heinlein

Glory Road

Robert Heinlein

Time enough for Love

Robert Heinlein

Have Spacesuit – Will travel

Robert Silverberg

The World Inside

Robert Silverberg

Stepsons of Terra

Robert Silverberg

Up the line

Robert Silverberg

Dying inside

Roger Zelazny

Roadmarks

Roger Zelazny

Doorways in the sand

Roger Zelazny

Isle of the Dead

Roger Zelazny

The Dream Master

Roger Zelazny

Sign of the Unicorn

Roger Zelazny

The Guns of Avalon

Roger Zelazny

Nine Princes of Amber

Roger Zelazny

Chronicles of Amber

Roger Zelazny

Creatures of Light and Darkness

Roger Zelazny

This Imortal

Samuel Delany

Triton

Samuel Delany

Babel-17

Samuel Delany

Empire Star

Samuel Delany

The Einstein Intersection

Spider Robinson

Callahans Crosstime Saloon

Stephen Donaldson

Lord Foul's Bane

Susan Coolidge

What Katy Did

Susan Cooper

The Dark is Rising

Sylvia Engdahl

Beyond tomorrows Mountains

Ted Hughes

Crow

Terry Brooks

The Sword of Shannara

Theodore Sturgeon

A Touch of Strange

Theodore Sturgeon

If All Men Were Brothers, Would You Let One Marry Your Sister (novell)

Thomas Hardy

Far from the maddening crowd

TS Eliot

Four Quarters

TS Eliot

The Waste Land

Ursula LeGuin

The Farthest Shore

Ursula LeGuin

The Left Hand of Darkness

Ursula LeGuin

The Word for the World is Forest

Ursula LeGuin

The Eye of the Heron

Ursula LeGuin

A Wizard of Earthsea

Ursula LeGuin

City of Illusions

Ursula LeGuin

The Lathe of Heaven

Ursula LeGuin

The winds twelve quarters

Ursula LeGuin

The Lathe of Heaven

Ursula LeGuin

The Dispossessed

Virgil

The Aeneid

Vonda McIntyre

 

Walter M Miller Jr

A Canticle for Lebowitz

Ward Moore

Bring the Jubilee

William Shakespeare

A Midsummer's night dream

William Shakespeare

Richard II

William Shakespeare

The Tempest

Winston Churchill

A History of the English-speaking peoples

W H Auden

 

Zenna Henderson

Pilgrimage: The Book of the People


Jag har försökt vara så heltäckande som möjligt. Inga författare eller böcker har excluderats för att de inte är SF utan endast för att jag varit slarvig.

 

Med hjälp av: Book Hearth och Goodreads

 

Bland andra

Jo Walton's Among others har beskrivits som en ung flicka på internatskola. Hon kan inte delta i sport så hon sitter i biblioteket och läser. En dagboksroman som innehåller alla SF klassiker, nästan som en introduktion till klassisk SF.
Jag måste erkänna att inget av detta gjorde mig exalterad så jag var lite tveksam att plocka upp den. Hur ska jag då recensera den så att alla förstår hur awesome den egentligen är?

Among others är verkligen underbar. I en dagboksroman är huvudpersonens röst helt avgörande och Morwennas röst är underbar. Handlingen tar sin början efter 'det stora slaget'. Något stort har hänt strax innan historien tar sin början och 'nu' beskriver Mor som the scouring of shire, dvs det som händer efter den dramatiska sista striden. Det gör att läsaren dras in i handlingen direkt. Jag blir nyfiken på vad det stora var som hänt. Eftersom det är en dagbok så skriver Mor inte ut det, hon vet ju vad som hänt, så jag får pussla och gissa. Det blir inte sämre av att Mor använder otaliga nördreferenser som liknelser med Tolkien, diskussioner om Aslan mm. Så Mor är intressant, storyn är gripande och språket fångar en och håller en kvar.
 
Sen är det ju det där med böckerna; Jag började skriva ner alla böcker som nämns. Efter ett par hundra sidor blev det omöjligt men som boknörd så är hennes funderingar kring böcker jag läst och böcker jag missat jätteintressant. Jag har redan köpt två klassiker som hon pratade om. Att handlingen utspelas medans De Stora fortfarande är aktiva gör det inte sämre. Det är inte namedropping, det är spännande reflektioner om böcker, nästan som en bokblogg i delar.
 
Sen finns det Fairies också.
 
 
 
 
*edit*
Här kan du hitta en lista på alla böckerna hon nämner i boken.
*/edit*

RSS 2.0