Bland andra

Jo Walton's Among others har beskrivits som en ung flicka på internatskola. Hon kan inte delta i sport så hon sitter i biblioteket och läser. En dagboksroman som innehåller alla SF klassiker, nästan som en introduktion till klassisk SF.
Jag måste erkänna att inget av detta gjorde mig exalterad så jag var lite tveksam att plocka upp den. Hur ska jag då recensera den så att alla förstår hur awesome den egentligen är?

Among others är verkligen underbar. I en dagboksroman är huvudpersonens röst helt avgörande och Morwennas röst är underbar. Handlingen tar sin början efter 'det stora slaget'. Något stort har hänt strax innan historien tar sin början och 'nu' beskriver Mor som the scouring of shire, dvs det som händer efter den dramatiska sista striden. Det gör att läsaren dras in i handlingen direkt. Jag blir nyfiken på vad det stora var som hänt. Eftersom det är en dagbok så skriver Mor inte ut det, hon vet ju vad som hänt, så jag får pussla och gissa. Det blir inte sämre av att Mor använder otaliga nördreferenser som liknelser med Tolkien, diskussioner om Aslan mm. Så Mor är intressant, storyn är gripande och språket fångar en och håller en kvar.
 
Sen är det ju det där med böckerna; Jag började skriva ner alla böcker som nämns. Efter ett par hundra sidor blev det omöjligt men som boknörd så är hennes funderingar kring böcker jag läst och böcker jag missat jätteintressant. Jag har redan köpt två klassiker som hon pratade om. Att handlingen utspelas medans De Stora fortfarande är aktiva gör det inte sämre. Det är inte namedropping, det är spännande reflektioner om böcker, nästan som en bokblogg i delar.
 
Sen finns det Fairies också.
 
 
 
 
*edit*
Här kan du hitta en lista på alla böckerna hon nämner i boken.
*/edit*

Kommentarer
Postat av: Pål Eggert

Ha ha, vilken rolig avslutning. Du pratar hur länge som helst om att det nämns och pratas om författare/böcker i boken och sedan i förbirfarten drar du till med att det finns fairies också :)

2012-07-02 @ 15:51:26
URL: http://varldenskabrinna.blogspot.com/a
Postat av: Karl

Jag beställer den direkt, kanske kan kicka igång läsandet igen :)

Svar: Det är fullt möjligt att den kan. Det kan t.o.m. kicka igång bloggandet ;)
SocialistSimon

2012-07-03 @ 12:06:08
URL: http://drommarnasberg.wordpress.com
Postat av: Syster H

Äntligen läste jag en bok före dig ;)

Svar: ;)
SocialistSimon

2012-07-09 @ 09:10:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0