Virga

Tyngdlöshet har alltid fascinerat SFvärlden. Om man bara kunde ha tyngdlöshet utan det där jobbiga vakuumet. Kanske om man byggde en balong flera tusen kilometer i diameter med en artificiel sol i mitten, fylde ballongen med bra andningsbar luft, lite plantor och specialanpassat djurliv. Sen kan man placera denna enorma glob av tyngdlöshet vid en trevlig stjärna i Virgos stjärnbild.
Solen i mitten lyser bara upp en bråkdel av 'världen så utanför Candesce's pirincipalitat måste de olika nationerna ha egna solar som driver genom lufthavet. Gravitation är en dyrbar lyx, de minsta byarna är bara ett litet trähjul på några tiotals meter i diamaeter som sätts i rotation av en manuellt trampad fläkt, de stora städerna drivs av jetmotorer för att generera rotation.De fattigaste lever i tyngdlöshet och har långa svaga kroppar som plågas av benskörhet, de rika har hela palats i normal tyngdkraft där de kan dansa och festa.
 Utanför solarnas ljus ligger enorma regioner som kallas Vinter dit solarnas strålar sällan når. Där finns enorma klotrunda sjöar och drivande skogsbollar, små isolerade bondgårdar och så klart: Pirathamnar.
 
Där ungefär börjar Karl Schroeders Virga-serie. Slipstream är en nation som har en enorm asteroid och en egen sol när de kommer in i Nationen Rush, en liten nation utan egen sol. Slipstream erövrar snabbt Rush och Hayden Griffins föräldrar dödas i invasionen. Vi får följa honom i hans kamp för att hämnas, motståndsrörelsen och Slipstreams flotta som bär ansvaret för hans föräldrars död. En historia som tar honom ända till Candesce, solarnas sol, i hjärtat av Virga.
 
Jag har läst Sun of Suns och Queen of Candesce, de första två delarna i serien. Det känns lite konstigt att recensera dem tillsammans eftersom om jag skriver om tvåan så spoilar jag ettan men det känns ändå tvunget att ta dem tillsammans eftersom de säjs som en bok numera (det var ganska svårt att få tag i bara tvåan). Utan att spoila så kan jag säga att
1. Första boken har mycket pirater och flottaktion och tvåan har mer intrig och finlir.
2. Båda böckerna är bra medryckande och klart läsvärda. Det saknas inte världsomskakande förödelse i någon av böckerna. 
 
Världen är gedigen och genomtänkt, allt från natur och geografi till att alla oljelampor har en liten fläkt som blåser frisk luft till lågan så att den fungerar i tyngdlöshet. Vad är den grundläggande regeln i statsbygge? Det är formationsflygning. Om stadshjulen inte medvetet flyger samlat så bryts nationen upp.
Det är som en skön blandning av Steampunk och SF.  De olika karaktärerna är komplicerade och gripande. En värld av skiftande geografi som hela tiden puttar olika nationer in i , och mot resp bort från varandra speglas i karaktärernas komplicerade livshistoria. Och varför har man byggt Virga? Vad fick någon, otaliga generationer tidigare att bygga en värld så komplicerad? Många frågor som man sakta börjar ana svaret på.
 
 Ett klart sommartips!
 
Världsbygget har mycket gemensamt med Larry Niven's Integral trees från 1984 och är tydligt inspirerad av den men där Integral Trees handlade om en naturlig atmosfär utan tyngdkraft är Virga en byggd värld. (Integral trees är också en bok att rekomendera)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0