Religion - igen

Jag gjorde misstaget att lyssna till vad Katolska Kyrkans representant faktiskt sa i Debatt nyligen. Hon visar med smärtsam tydlighet dom två stora farorna med religion: Tro i motsats till alla bevis och dödsföraktande auktoritetstro.

Lyssna till Maria Hasselgren -Informationsansvarig Katolska kyrkan Sverige.
Man diskuterar att Katolska Kyrkan har bannlyst modern till,och läkarna som utförde en abort på en nioårig flicka som var gravid med tvillingar, resultatet av en våldtäkt av hennes styvpappa. Läkarna följer Braziliansk lag som säger att abort är tillåten vid våldtäkt och då moderns liv är i fara. Flicka uppfyller båda kraven. Den Katolska biskopen bannlyser dom (BBC artiklel) och den ansvarige Kardinalen tillstyrker bannlysningen. "Dubbelmordet på dom två ofödda barnen är ett större brott"
Detta är fakta, ärkebiskopen Jose Cardoso Sobrinho bannlyser dom (exkomunikation), Kardinal Giovanni Battista Re stödjer honom. Lyssna vad Maria Hasselgren säger: Debatt 10 av 17
Precis när diskussionen börjar förnekar hon att det förekommit någon bannlysning eftersom moderns liv varit i fara
10:30 "det är inte sant"
Detta kan ju vara ett oskyldigt fall av sammanblandning mellan "är" och "borde" men nej:
vid 12:05 förklarar hon att "Min biskop har varit väldigt tydlig . . .//Det föreligger ingen exkommunikation"
och igen 14:18 Upprepar igen: "Min egen biskop har sagt och jag själv har sagt: Det är inte fråga om någon exkommunikation"
Hon litar blint på sin biskop i motsats till alla bevis: Eftersom flickans liv var i fara borde dom inte bannlysts, Därför har dom aldrig bannlysts, det har min biskop sagt.

Vilket för oss in på veckans boktips: Small Gods av Terry Pratchett
Bläddra gärna fram ill sidan 194 där Exquisitor Vorbis förklarar skillnaden mellan "trivial truth" dvs det vi kan se och och förstå med våra sinnen, bla vad som faktiskt har hänt till motsats vad som borde ha hänt dvs "the Real Fundamental Truth" som ibland måste skyddas med en labyrint av lögner.

/s

1984

Vissa böcker blir aldrig inaktuella. Vissa böcker måste man läsa för att förstå sin samtid. En av dessa böcker är 1984 av George Orwell. Winston Smith lever i ett "framtida" London i ett land som är indraget i ett evigt krig mot östblocket. I kampen mot det Stalinistiska östblocket har "Väst" blivit omöjligt att skilja från öst. Winston jobbar på Sanningsministeriet med att korrigera felaktiga artiklar. Om Storebror har sagt att ekonomin kommer att nå en viss nivå och det visar sig inte stämma måste ju artikeln rättas så att Storebror förutspår rätt siffror. I alla hem och byggnader finns en TV skärm där propaganda från Storebror och genom vilken Storebror ser dig.
. . .
När jag lyssnar på Ungdomsriksdagens debatt om FRA lagen slås jag av hur lätt det har blivit att förverkliga Orwells dystopia. Ständiga krig skapar skräck som motiverar successiva inskränkningar av den personliga integriteten. Tack vare FRA lagen och IPRED lagen kan man följa och kartlägga allt vi gör och all vi talar med. Tack vare internet tidningar och e-böcker ka man lätt redigera vad som skrivits för att passa behovet för stunden. Winston hade med skuldblandad avsky jublat över hur lätt hans jobb blivit med Regeringen Reinfeldts nya lagar.
D som bloggar borde reflektera över hur många gånger du upptäckt ett stavfel och ändrat det utan att det syns i bloggen att inlägget ändrats (rättats på Orwells Nyspråk) efter publiceringsdatum. (Jag gör det själv). Steget till MiniSan är inte långt.
Du som säger att du inte är rädd för avlyssning för att du har rent mjöl i påsen. Ställ dig frågan: Är du helt säker på det? En illa känd sanning är att alla är skyldiga till något vare sig man vet om det eller inte. Om man gå igenom en människas liv, alla samtal, alla ekonomiska transaktioner, alla människor du träffat kommer man garanterat hitta minst tre brott. Lägg därtill alla andra människor i din omvärld. Har dom rent mjöl i påsen? Kommer du att flaggas som en del i ett terror nätverk?
 I praktiken är detta inget direkt hot mot oss medborgare av den enkla anledningen att det faller på den enorma personal de kräver. ECHELON har varit i drift under många år och FRA kommer att jobba på samma sätt. Man kommer att samla in enorma mänger rådata, den kommer att utforskas av olika sökmotorer som letar efter "ovanligheter". Hittar man något spännande kommer sökotorn att skicka ett mail till en operatör som kontrollrar uppgifterna. Det finns två problem med detta. Det första är att all rådata kommer att lagras och kan sökas av senare med nya sökparametrar. Det andra är att sökmotorerna kommer att , antingen vara breda och då kommer att ge miljoner misstänkta träffar, eller som FRA själva hävdar, snäva sökbegrepp som ger få träffar men missar det mesta. Vad som antagligen kommer att hända är att FRA kommer att lägga upp kartläggningsfiler på hundratusentals olika människor som inte kommer att använda, inte kommer att kunna användas förrän i efterhand. FRA lagen kommer att ge ett högst begränsat resultat och kommer samtidigt att skapa enorma integritetsproblem.
Det är kanske intressant att notera att detta inte är en höger-vänster fråga  vanlig mening. Det handlar om att dom partier som är, eller upplever sig som, statsbärande gillar all bevakning av medborgarna. Detta inkluderar både Socialdemokrater och Moderater. Man kan också hävda att alla partier som stödjer och identifierar sig med den borgerliga staten kan betraktas som höger i denna frågan.
Så läs 1984. Den har aldrig varit aktuellare än idag.

/s

Bloggandets höjder

Efter nästan två månader har jag idag uppnått delmål 1 med bloggen.
Jag har haft 51 absolut unique visitors! Inte Blondinbella ännu men på god väg.
Målet är helt godtyckligt satt. I ett snack med en polare så sa jag att "än så länge är det bara mina närmsta vänner som läser den och dom kan man hellre ringa eller träffa på riktigt. Man får väl ha en 50 till 100 besökare innan det händer något."
Syftet med att skriva en blogg är ju faktiskt på en nivå journalistiskt. Man vill ju bli läst och det är billigare än att trycka en egen tidning eller starta en TV kanal.

Kul fakta från bloggstatistiken:
Jag har läsare från tre länder - Kanada, Norge och Sverige.
Jag har läsare i 25 städer - Från Limhamn i söder till Luleå i norr, från Ljungskile i väster till Robertsfors i öster.
Flest läsare i Malmö, därefter Växjö sen Göteborg, Bromma och Lund.

Den vanliga Googlesökningen som leder hit är "bokhyllan kommendör ". "samhällskritiska böcker mark twain " förstår jag men vem sökte på "katt måla socialist "? Och vad som också är intressant: Hittade du vad du sökte på min Blogg?

73,98% av besökarna återkommer vilket får ses godkänt.

Frågan är nu egentligen om jag har uppnått kritisk massa, kommer socialistsimon att "go viral"?
Keep reading and refering and lets find out together!

/s

Nu förstår jag varför VOLVO har problem - Dom kan inte räkna!

En VOLVO bil kostar c:a 250.000:- styck.
Löne biten av den delen är 4%.
IF Metal's medlemmar ska få sin lön sänkt med upp till 5%.

På en vanlig lön (säg 27.000:-) blir det en bruttlönesänkning med 1350:-, en ganska stor skillnad för ett vanligt hushåll. Många VOLVO arbetare kommer att förlora mer.
Denna uppofring från arbetarna skulle i såfall göra en VOLVO bil, Hur mycket billigare?

0,05*0,04*250.000= 500:-

Är det någon som är så dum att dom tror att VOLVO får sålt fler bilar pga av en prissänkning med 500:-?

we're fucked
/s


Life on Mars

Kim Stanley Robinson: Red Mars är en av dom riktigt stora böckerna om kolonisationen av Mars. Det är en triologi som börjar med en första grupp på hundra personer fram till självständighet "and beyond".
Robinson skriver Hård SF. Det betyder i stort att han följer vad vetenskapen säger och vad man rimligen kan anta. Dvs lasrar låter inte i vakuum, mars har inget inhemskt liv ovs. Vad det gör är att Mars triologin är väldigt intressant på flera plan. Psykologiskt i rymdskeppet på vägen dit, politiskt i uttagningsprocessen, miljöbeskrivningen på plats.

Mars triologin är tjock, tung och har ett stort tuggmotstånd men om man vill och har ett intresse är den väl värd att ta sig igenom. Karaktärerna är trovärdiga, terraformningsprocessen är vansinnigt intressant och dom politiska stormarna kring vilken metod som ska användas är mycket trovärdigare än att någon snubbe på NASA ser a-politiskt och vetenskapligt på problemet och *bara* löser det.

Läs och begrunda.
/s

Liv på Mars!

Nu har man hittat den sista nödvändiga pusselbiten för att liv ska kunna uppstå på mars. Phoenix har hittat flytande vatten. Det är i grunden bara tre saker som verkligen behövs för att liv ska uppstå:
Koldioxid
Vatten
Energi
Kan man bekräfta att det är flytande saltvatten så handlar det bara om att identifiera våra vänner marsianerna. För det krävs det antagligen en människa på plats.
Nördfest!
/s

Vidskepelse

För att avsluta dom andliga utsvävningarna på rätt sätt (detta är trots allt en bok(b)logg) så tänkte jag knyta ihop säcken med en Bokrecension. Varsågoda:
Richard Dawkins
är en välkänd biolog och har på senare år gjort sig ett namn som militant ateist. Han har skrivit en bok som heter The God delusion (Sve: Illusionen om Gud ). Jag kan varmt rekommendera den för alla som undrar och söker. Jag delar inte hans tro på att humanismen skulle vara det allena rådande ateistiska alternativet till religiös

vidskepelse. Jag anser att socialismen vi får se i tex Lasse Bergs Gryning över Kalahari är både vackrare och mer inspirerande. Det gör inte desto mindre att det är en mycket intressant bok. Richard Dawkins har sagt att om vi ska kunna mota religion och kreationism måste vi våga ifrågasätta det på samma självklara sätt som vi kan ifrågasätta och diskutera politiska åsikter. Religiösa åsikter har ingen rätt till någon särskild respekt bara för att dom religiösa vill ha det. Detta är inget specifikt amerikanskt problem som kan ses på DN:

"Går man efter vad som skrivs på vissa kultursidor, tycks det finnas ett krav att blott den får vara med i samtalet som tassar in med huvudet ödmjukt på sned som inför ett sjukbesök." DN Opinion 090307

Dawkins är själv Britt. Han hävdar att religion i sig är farligt. Även den moderataste och mest sansade religiösa människa är en del av grogrunden för fanatism och terrorism. För att motverka detta måste ateister våga outa sig och erkänna. Dawkins vill gärna peka på att det finns ett motsatt samband mellan utbildning och religion. Ökad religiöst inflytande skulle verka menligt för utbildning, forskning och framsteg. Vilket så klart är sant. Tyvärr går han ibland överstyr i ren elitism.  Oavsett vilket är boken mycket läsvärd. (PS Klippet är också väldigt roligt. DS)
Den borde vara en självklar del av alla vänstermänniskors bibliotek.

/s (ateist)


Andlighet

För att fortsätta på det andliga spåret så vill jag be er att låna ut ert vänstra öra till lite poesi.
Det är vackert:

Storm

/s


Religion

Det känns som om det är dags att öppna upp den lite mer andliga sidan på denna lilla Blogg. Eftersom jag ännu inte lärt mig hur man lägger in embedded Youtube klipps så måste jag be er klicka på nedan länk:

What If God Disappeared?

/s

The Dragons of Babel

Michael Swanwick The Dragons of Babel

Steampunk Fairyfantasy, drakar av stål med jetmotorer, ohämmat flirtande kentaurkvinnor i röda uniformsjackor.

"It would be bestiality for me too, little ape-hips"

Must read

/s

Pirat, profit och integritet

I skuggan av Piratebay rättegången är det dags att lufta mina åsikter i frågan. Själva rättegången är i sig inte viktig. Det är klart att dom kommer att dömas. När storkapitalismen slår på krigstrumman lyder "rättsstaten".  Men det är viktigt att vi som använder internet har klart för oss vad det är som står på spel.

1. Att ladda ner upphovsskyddat material från tex Piratebay är att snylta på artisternas löner. Det går inte att komma ifrån med att säga att storföretagen tar lejon parten av kakan. Att många artister har dåliga löner gör inte att det inte är snyltande.

2. Intellektuell copyright, immateriellt ägande osv, är inget av naturen givet. Vi/samhället/den borgerliga staten sätter gränser för hur långt en artist/upphovsrättsägare kan sträcka sig. Tänk dig att det inte fanns några gränser för upphovsrätten: Du skulle vara tvungen att betala/ha upphovsmannens medgivande för att sjunga med när du tittar på schlager festivalen, du skulle vara tvungen att fråga upphovsrättsinnehavarens om lov att citera en bok eller film till en kompis. "Here's looking at you kid" skulle kanske kosta 50 öre, att berätta att man kan använda vitlök mot förkylning 200 kronor (tro inte att ingen kommer att ta patent på det om man bara kunde). Det finns en gräns och den är bara juridisk och inte naturlig. Den gränsen har satts av storföretagen för att kunna mjölka redan avlidna artisters evergreens i all evighet. Just nu är gränsen satt till "artistens liv plus 50 till 70 år efter hans/hennes död".

3. Att fildela över internet går att göra med vilken metod som helst. Film, musik, datorspel är digitala och kan som sådana kodas till att förmedlas med vilken media som helst. Du kan koda om en mp3-fil till en textfil och klippa in den i ett vanligt mail. Den tekniska konsekvensen av detta är att om upphovsrättsinnehavaren (läs storföretagen) får rätt att kontrollera din internet trafik så kommer dom att tvingas läsa all trafik till och från din dator. Dom måste läsa alla mail, titta på alla foton, dekryptera alla spelströmmar osv. Tänk vad detta kommer att göra med din ping när du spelar MMOs!
Vad som är ännu värre är att med den kapitalstyrka dom har till sitt förfogande så kommer dom att kunna göra det. Stasi kommer att framstå som mesar i jämförelse. Med mp3 filen som exempel igen så kan man i teorin koda om den till text, printa ut den, fotografera texten och faxa eller skicka den med snailmail. Så även vanlig post måste öppnas om vi ska försäkra oss om att fildelning ska upphöra.

Vad måste man då dra för slutsatser av detta? Jo:
1. Det finns ingen absolut rätt att få sålt sina varor. Jag lyssnar på mycket musik som jag aldrig skulle få för mig att betala för (musikradio). För artisten är det en skillnad men inte för mig; inte ett öre till dansband! Kan ni inte sälja er musik får ni dra in pengar på annat sätt. Musikscenen har blivit mycket bättre av att artister tvingas spela mer live.

2. Ingen industrigren har någon naturlig rätt att ha monopol på min kulturkonsumption. Rikta om era företag till livespelningar och kuriosaförsäljning istället eller dö industridöden, mig kvittar det lika. En rimlig ändring av copyrighten skulle kunna vara totala och exklusiva rättigheter i 1 år eller 6 månader efter releasedatum. Därefter full, fri ickekomersiell åtkomst. Ett undantag för politisk och religiös verksamhet där artisten borde ha vetorätt. Vem vill att MUF ska kunna spela Wiehe i sin reklam?

3. Tyvärr är denna fråga redan löst till det sämsta. Allt fler kommer att dölja sitt IP nummer genom anonymitetsservrar eller regelrätta darknets, kryptering kommer att få ett uppsving och kommer antagligen att bli standard. Det kommer att innebära att riktig brottslighet som tex pedofili kommer att kunna mörka sig ännu lättare än idag. Det hade varit mer rimligt att förbjuda internet leverantörerna att spara loggfiler i mer än 24 timmar. Förbud mot att lämna ut loggfiler till andra än myndigheter.
Bevara posthemligheten även på internet!

/s


Årets konstigaste boktitlar

"The Diagram Prize utser årets konstigaste boktitel. I år har listan över udda titlar varit så lång att juryn haft stora problem med att utse endast sex nomineringar."  DN

Man blir ju riktigt inspirerad. Vad sägs om "Excrement in the late middle ages"som inte ens kom med i final listan!
De sex finalisterna är:

Baboon metaphysics av Dorothy L Cheney och Robert M Seyfarth

Curbside consultation of the colon av Brooks D Cash


The Large Sieve and its Applications av Emmanuel Kowalski


Strip and knit with style av Mark Hordyszynski

Techniques for corrosion monitoring av Lietai Yang

2009-2014 world outlook for 60-milligram containers of fromage frais av Professor Philip M Parker 
 
Själv känner jag att jag bara måste läsa "Den Stora Silen och dess Användningsområden" och "Babianmetafysik".
/s


Trotskism i Litterarturen

Storbrittanien är baklaniserat, London är uppdelat i flera självständinga stater. En misslyckad revolution har lett till fullständigt kaos. Som huvudperson ser vi en Trotskistisk legosoldat. Hans Farfar var en programerare som skapade internets mest använda browser och han börjar inse att den innehåller mer kod än vad man kan tro, kod som ligger och väntar på något och bara i bland reagerar och han börjar förstå att han har delar av lösningen.

The Star Fraction
är något så intressant som en bok om vänstergrupper av en som är väl insatt i vänsterkretsar. Ken MacLeod är en vän till Iain M. Banks och även han politiskt aktiv på vänsterkanten. The Star Fraction handlar om ett england inte så långt in i framtiden. Efter att revolutionen misslyckades blev ett antal aktivister kontaktade av någon eller något som kallar sig för The Star Fraction. "Sök jobb i omloppsbanans fabriker, ligg lågt och vänta" tex. Dom olika vänstergrupperna som förekommer i boken är charmigt och träffsäkert beskrivna. Han leker även med frågan: Vad är ett parti? Är det partiprogrammet, organisationen eller medlemmarna?

The Star Fraction är första boken i en serie som kallas the Fall Revolution som tar upp många av SF genrens populära teman tex AI, uploading personality och FTL. Om du laddar upp dig själv i ett data program är det du som blir "odödlig" eller är det bara en kopia?  

The Star Fraction är helt klart en Måste-Läsa-Bok för alla vänsterbokläsare.

/s

Skulle du sänka din lön för att rädda dit företag?

Vi snackade om det här på jobbet och vi var rörande överens:
"Vi kan sänka vår lön ner till VDns lön!"
Om han sänker sin lön tills den är lägre än min kan jag tänka mig att följa med.

Annars vill jag bara säga att ett företag som inte kan betala ut löner inte har någon rätt att överleva. Lönebiten är bara några procent av kostnaderna och klarar man inte ens det har man inte heller råd att betala andra räkningar.
Om lönebiten är 4% på VOLVO och man sänker lönen 20% så blir besparingen för företaget 8 promille.

/s

Stoppa Matchen

Imorgon ska det spelas en Davis Cup match mot Israel i Malmö. Du som anser att matchen borde stoppas behöver inte läsa vidare men du som anser att politik och idrot inte hör ihop borde läsa nogrant.
En landskamp, ett idrottsevenemang osv, är en hyllning. Du kommer dit för att titta på en idrotsprestation men du hamnar under den Isrealiska flaggan. Du vet att media kommer att vara där. Du vet att du kommer att applådera. Vad du inte vet är hur israelisk media och Israeliska nationalistiska politiker hanterar biderna på dig.
Den Israeliska staten lever i villfarelsen att den är en del av Eurpa och inte mellanöstern. Det är dels lika fel och farligt som om Sverige skulle hävda att vi inte är en del av norden utan en Amerikansk utpost. Så länge Israel kan tro att dom inte behöver betrakta Egyptien och Syrien som grannar, på gott och ont, så kommer dom att rättfärdiga allt isolationistiskt galenskap som murar och invasioner. Dels är det fel eftersom Israel, även med sina demokratiska val har starka religiösa inslag som mer liknar Iran än Europa. Den Israeliska staten är ingen demokratisk utpost  desperat kamp för sin egen överlevnad, det är en religiös koloni som invaderar sina grannar och dödar sina medborgare.
Ett idrottsevenemang är en hyllning. Skulle du gå på ett bröllop där Brudgummen är en känd kvinnomisshandlare? Skulle du delta om du viste att du kommer att fotograferas tillsamans med tex en av Malexandernördarna? Antagligen inte.
Att stoppa matchen kommer inte att påverka någonting, det ska vi inte inbilla oss. Men att genomföra den, det skulle göra skillnad. Det är att fortsätta göda den Israeliska statens vansinne!

/s

RSS 2.0