1984

Vissa böcker blir aldrig inaktuella. Vissa böcker måste man läsa för att förstå sin samtid. En av dessa böcker är 1984 av George Orwell. Winston Smith lever i ett "framtida" London i ett land som är indraget i ett evigt krig mot östblocket. I kampen mot det Stalinistiska östblocket har "Väst" blivit omöjligt att skilja från öst. Winston jobbar på Sanningsministeriet med att korrigera felaktiga artiklar. Om Storebror har sagt att ekonomin kommer att nå en viss nivå och det visar sig inte stämma måste ju artikeln rättas så att Storebror förutspår rätt siffror. I alla hem och byggnader finns en TV skärm där propaganda från Storebror och genom vilken Storebror ser dig.
. . .
När jag lyssnar på Ungdomsriksdagens debatt om FRA lagen slås jag av hur lätt det har blivit att förverkliga Orwells dystopia. Ständiga krig skapar skräck som motiverar successiva inskränkningar av den personliga integriteten. Tack vare FRA lagen och IPRED lagen kan man följa och kartlägga allt vi gör och all vi talar med. Tack vare internet tidningar och e-böcker ka man lätt redigera vad som skrivits för att passa behovet för stunden. Winston hade med skuldblandad avsky jublat över hur lätt hans jobb blivit med Regeringen Reinfeldts nya lagar.
D som bloggar borde reflektera över hur många gånger du upptäckt ett stavfel och ändrat det utan att det syns i bloggen att inlägget ändrats (rättats på Orwells Nyspråk) efter publiceringsdatum. (Jag gör det själv). Steget till MiniSan är inte långt.
Du som säger att du inte är rädd för avlyssning för att du har rent mjöl i påsen. Ställ dig frågan: Är du helt säker på det? En illa känd sanning är att alla är skyldiga till något vare sig man vet om det eller inte. Om man gå igenom en människas liv, alla samtal, alla ekonomiska transaktioner, alla människor du träffat kommer man garanterat hitta minst tre brott. Lägg därtill alla andra människor i din omvärld. Har dom rent mjöl i påsen? Kommer du att flaggas som en del i ett terror nätverk?
 I praktiken är detta inget direkt hot mot oss medborgare av den enkla anledningen att det faller på den enorma personal de kräver. ECHELON har varit i drift under många år och FRA kommer att jobba på samma sätt. Man kommer att samla in enorma mänger rådata, den kommer att utforskas av olika sökmotorer som letar efter "ovanligheter". Hittar man något spännande kommer sökotorn att skicka ett mail till en operatör som kontrollrar uppgifterna. Det finns två problem med detta. Det första är att all rådata kommer att lagras och kan sökas av senare med nya sökparametrar. Det andra är att sökmotorerna kommer att , antingen vara breda och då kommer att ge miljoner misstänkta träffar, eller som FRA själva hävdar, snäva sökbegrepp som ger få träffar men missar det mesta. Vad som antagligen kommer att hända är att FRA kommer att lägga upp kartläggningsfiler på hundratusentals olika människor som inte kommer att använda, inte kommer att kunna användas förrän i efterhand. FRA lagen kommer att ge ett högst begränsat resultat och kommer samtidigt att skapa enorma integritetsproblem.
Det är kanske intressant att notera att detta inte är en höger-vänster fråga  vanlig mening. Det handlar om att dom partier som är, eller upplever sig som, statsbärande gillar all bevakning av medborgarna. Detta inkluderar både Socialdemokrater och Moderater. Man kan också hävda att alla partier som stödjer och identifierar sig med den borgerliga staten kan betraktas som höger i denna frågan.
Så läs 1984. Den har aldrig varit aktuellare än idag.

/s

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0