Pirat, profit och integritet

I skuggan av Piratebay rättegången är det dags att lufta mina åsikter i frågan. Själva rättegången är i sig inte viktig. Det är klart att dom kommer att dömas. När storkapitalismen slår på krigstrumman lyder "rättsstaten".  Men det är viktigt att vi som använder internet har klart för oss vad det är som står på spel.

1. Att ladda ner upphovsskyddat material från tex Piratebay är att snylta på artisternas löner. Det går inte att komma ifrån med att säga att storföretagen tar lejon parten av kakan. Att många artister har dåliga löner gör inte att det inte är snyltande.

2. Intellektuell copyright, immateriellt ägande osv, är inget av naturen givet. Vi/samhället/den borgerliga staten sätter gränser för hur långt en artist/upphovsrättsägare kan sträcka sig. Tänk dig att det inte fanns några gränser för upphovsrätten: Du skulle vara tvungen att betala/ha upphovsmannens medgivande för att sjunga med när du tittar på schlager festivalen, du skulle vara tvungen att fråga upphovsrättsinnehavarens om lov att citera en bok eller film till en kompis. "Here's looking at you kid" skulle kanske kosta 50 öre, att berätta att man kan använda vitlök mot förkylning 200 kronor (tro inte att ingen kommer att ta patent på det om man bara kunde). Det finns en gräns och den är bara juridisk och inte naturlig. Den gränsen har satts av storföretagen för att kunna mjölka redan avlidna artisters evergreens i all evighet. Just nu är gränsen satt till "artistens liv plus 50 till 70 år efter hans/hennes död".

3. Att fildela över internet går att göra med vilken metod som helst. Film, musik, datorspel är digitala och kan som sådana kodas till att förmedlas med vilken media som helst. Du kan koda om en mp3-fil till en textfil och klippa in den i ett vanligt mail. Den tekniska konsekvensen av detta är att om upphovsrättsinnehavaren (läs storföretagen) får rätt att kontrollera din internet trafik så kommer dom att tvingas läsa all trafik till och från din dator. Dom måste läsa alla mail, titta på alla foton, dekryptera alla spelströmmar osv. Tänk vad detta kommer att göra med din ping när du spelar MMOs!
Vad som är ännu värre är att med den kapitalstyrka dom har till sitt förfogande så kommer dom att kunna göra det. Stasi kommer att framstå som mesar i jämförelse. Med mp3 filen som exempel igen så kan man i teorin koda om den till text, printa ut den, fotografera texten och faxa eller skicka den med snailmail. Så även vanlig post måste öppnas om vi ska försäkra oss om att fildelning ska upphöra.

Vad måste man då dra för slutsatser av detta? Jo:
1. Det finns ingen absolut rätt att få sålt sina varor. Jag lyssnar på mycket musik som jag aldrig skulle få för mig att betala för (musikradio). För artisten är det en skillnad men inte för mig; inte ett öre till dansband! Kan ni inte sälja er musik får ni dra in pengar på annat sätt. Musikscenen har blivit mycket bättre av att artister tvingas spela mer live.

2. Ingen industrigren har någon naturlig rätt att ha monopol på min kulturkonsumption. Rikta om era företag till livespelningar och kuriosaförsäljning istället eller dö industridöden, mig kvittar det lika. En rimlig ändring av copyrighten skulle kunna vara totala och exklusiva rättigheter i 1 år eller 6 månader efter releasedatum. Därefter full, fri ickekomersiell åtkomst. Ett undantag för politisk och religiös verksamhet där artisten borde ha vetorätt. Vem vill att MUF ska kunna spela Wiehe i sin reklam?

3. Tyvärr är denna fråga redan löst till det sämsta. Allt fler kommer att dölja sitt IP nummer genom anonymitetsservrar eller regelrätta darknets, kryptering kommer att få ett uppsving och kommer antagligen att bli standard. Det kommer att innebära att riktig brottslighet som tex pedofili kommer att kunna mörka sig ännu lättare än idag. Det hade varit mer rimligt att förbjuda internet leverantörerna att spara loggfiler i mer än 24 timmar. Förbud mot att lämna ut loggfiler till andra än myndigheter.
Bevara posthemligheten även på internet!

/s


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0