Religion - igen

Jag gjorde misstaget att lyssna till vad Katolska Kyrkans representant faktiskt sa i Debatt nyligen. Hon visar med smärtsam tydlighet dom två stora farorna med religion: Tro i motsats till alla bevis och dödsföraktande auktoritetstro.

Lyssna till Maria Hasselgren -Informationsansvarig Katolska kyrkan Sverige.
Man diskuterar att Katolska Kyrkan har bannlyst modern till,och läkarna som utförde en abort på en nioårig flicka som var gravid med tvillingar, resultatet av en våldtäkt av hennes styvpappa. Läkarna följer Braziliansk lag som säger att abort är tillåten vid våldtäkt och då moderns liv är i fara. Flicka uppfyller båda kraven. Den Katolska biskopen bannlyser dom (BBC artiklel) och den ansvarige Kardinalen tillstyrker bannlysningen. "Dubbelmordet på dom två ofödda barnen är ett större brott"
Detta är fakta, ärkebiskopen Jose Cardoso Sobrinho bannlyser dom (exkomunikation), Kardinal Giovanni Battista Re stödjer honom. Lyssna vad Maria Hasselgren säger: Debatt 10 av 17
Precis när diskussionen börjar förnekar hon att det förekommit någon bannlysning eftersom moderns liv varit i fara
10:30 "det är inte sant"
Detta kan ju vara ett oskyldigt fall av sammanblandning mellan "är" och "borde" men nej:
vid 12:05 förklarar hon att "Min biskop har varit väldigt tydlig . . .//Det föreligger ingen exkommunikation"
och igen 14:18 Upprepar igen: "Min egen biskop har sagt och jag själv har sagt: Det är inte fråga om någon exkommunikation"
Hon litar blint på sin biskop i motsats till alla bevis: Eftersom flickans liv var i fara borde dom inte bannlysts, Därför har dom aldrig bannlysts, det har min biskop sagt.

Vilket för oss in på veckans boktips: Small Gods av Terry Pratchett
Bläddra gärna fram ill sidan 194 där Exquisitor Vorbis förklarar skillnaden mellan "trivial truth" dvs det vi kan se och och förstå med våra sinnen, bla vad som faktiskt har hänt till motsats vad som borde ha hänt dvs "the Real Fundamental Truth" som ibland måste skyddas med en labyrint av lögner.

/s

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0