Skulle du sänka din lön för att rädda dit företag?

Vi snackade om det här på jobbet och vi var rörande överens:
"Vi kan sänka vår lön ner till VDns lön!"
Om han sänker sin lön tills den är lägre än min kan jag tänka mig att följa med.

Annars vill jag bara säga att ett företag som inte kan betala ut löner inte har någon rätt att överleva. Lönebiten är bara några procent av kostnaderna och klarar man inte ens det har man inte heller råd att betala andra räkningar.
Om lönebiten är 4% på VOLVO och man sänker lönen 20% så blir besparingen för företaget 8 promille.

/s

Kommentarer
Postat av: Paperback lover

På vårt företag har det redan genomförts en sådan åtgärd med lönesänkning för flera år sedan innan jag började jobba där. Jag är glad att dom gjorde så för företaget går bra idag. Däremot håller jag inte med om att lönebiten endast är 4% av vårt företags kostnad. Den är mycket mer. Vi har genomfört andra kostnadskontroller i och med recessionen, t ex mindre friskvårdsbidrag och strängare mobilkostnadsregler. Det känns bra för jag vill ha kvar mitt jobb, alltså jag vill jobba med det jag gör och det kan jag inte göra på så många andra företag i Sverige.

2009-03-06 @ 09:13:59
URL: http://paperbacklover.blogspot.com
Postat av: Socialistsimon

Jobbar du på VOLVO? Jag tog sifran från en kille på Debatt igår som sa att löne delen av kostnaden på en bil (LO+TCO anställda) var 4%.

Jag är medveten om att i tjänstesektorn är lönebiten en helt annan. Ta tex IT-företagen under förra bublan, när IT folk mer eller mindre kunde sätta sina egna löner och företagen knappt hade andra utgifter (eller tillgångar) än sin personal.

/s

2009-03-06 @ 09:29:09
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Paperback Lover

Nej, jag jobbar inte på VOLVO eller ens i samma branch, men jag trodde frågan var generellt ställd o att VOLVO bara var ett exempel. Jag jobbar på ett IT-företag men tjänar inte några enorma summor.

2009-03-06 @ 10:54:35
URL: http://paperbacklover.blogspot.com
Postat av: Johan

Utan att kommentera ditt räkneexempel och huruvida det stämmer eller inte närmare kan man ju konstatera att vinsten eller förlusten för ett företag ofta rör sig om någon eller några procent på omsättningen, så skulle man minska kostnaderna med åtta promille (nästan en procent) genom lönesänkningar så kan det definitivt spela en stor och mycket märkbar roll, ja.//JJ

2009-03-16 @ 23:28:05
URL: http://vetsaga.se/
Postat av: Socialistsimon

Jag kan bara hänvisa till matte leken om VOLVO. Jag ifrågasätter inte att det är många miljoner, faktum kvarstår: Det är småsmulor på säljpriset men stora summor för arbetaren.

/s

2009-03-17 @ 08:19:40
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0