Fractal Prince

är uppföljaren till the Quantum Thief som kom ut förra vintern.
 
   *   *   * minor spoilers av Quantum Thief   *   *   *
 
 
I den boken räddar Mieli, med hjälp av skeppet Perhonen, en tjuv från ett Sobornost fängelse för att förmå honom stjäla något från Oblietten på Mars. Det visar sig att det han måste stjäl är sig själv, mer exakt, de minnen han valt att lämna efter sig i tryckt förvar i Oblietten, en plats där minnen och privatliv sätt högt.

I the Fractal Prince har han blivit Jean le Flambeur, mästertjuven, trikster och conman. Tillsammans med Mieli och Perhonnen är han på väg mot Jorden och staden Sirr. Han har tillgång till många av sina minnen men han är fortfarande inte den Tjuvarnas Gud (Prometeus?) som han skulle kunna vara. Under resan får vi läsare reda på mer om hans tidiga ursprung, pellegrinin och Matjek Chen men framför allt får vi Sagan om Miele och Sydän. Det som motiverat Mieli är ju det som driver hela boken.
 
Fractal Prince är en efter-singulariteten-historia. Matjek Chen och Josephine Pellegrini med flera har uppladdat sig själva och arbetar med The Great Common Task, att uppladda alla människor som någonsin levt. De river sönder det inre solsystemet för att bygga sina gigantiska gubernajas, datorer stora som planeter. Det kör kopior av sig själva i miljontal. Mot dem står zukos, som behärskar det yttre solsystemet. Mellan de två sitter Mieli, Perhonen och Jean i kläm. På Jorden, mars och i Oortmolnet lever människor som du och jag skulle känna igen även om även de är transhuman enligt alla objektiva mått.
 
Fractal Prince är fylld av stories inside stories inside stories. Namnet Fractal Prince fungerar på flera nivåer. Vi får veta mer om Jean, Matjek och de andra. Solsystemet känns större och farligare än förra gången och Rajaniemis vision av Omega punkten och singulariteten borde läsas av alla singularitetsförespråkare.
 
Jag gillar verkligen Rajaniemis språk, laddat med koder och extrapoleringar. Om man inte vet vad en schrödingers box är eller vad en router är så missar man en hel del men samtidigt är det ett extra lager betydelse. Det är inte så att du behöver veta det för att förstå berättelsen men det är spännande att se hans vision av en interplanetär router hängande i världsrymden. Det går lika bra att betrakta q-dots, gogols och sobornost som alviska och bara njuta av åkturen. Men eftersom jag är den jag är har jag samlat på mig en liten ordlista längst ner.
Jag vill ha mer och jag vill ha det nu!
 

Kort ordlista av intressanta namn, ord och koncept som förekommer i Quantum Thief och Fractal Prince:
Mieli daughter of Karhu of Hiljainen Koto
Mieli - Sinne, dotter till Björn av det Tysta Huset.
Perhonen - Fjäril
Sydän of Kirkkaat Kutojat
Sydän - Hjärtat av de Kristallklara Vävarna.
 
le Flambeur - Spelaren
Zuko - Stam (i bemärkelsen spelargille eller rollspelsgrupp)
Sobornost - en Rysk klosterorden 
Fedorov - Nikolaj Fedorov en rysk filosof.
gogol - ett datorprogram som är en skördad människa omdesignad för att sköta ett specifikt syfte. 'Död själ' antagligen efter Nikolaj Gogols pjäs Döda själar.Gogolpirater stjäl mänskiga sinnen antingen från databanker eller genom destruktiv kopiering av levande människor och säljer dem till Sobornost.En gogol är också det de kallar en kopia.
 
Tawaddud - Karaktär i 1001 natt 
Sumanguru - Afrikansk härskare från 1200-talet
Wikipedia har dessutom en väldigt bra artikel om ord och personer i Quantum Thief. Värt att titta på om man gillar att nörda loss på gömda betyselser i berättelsen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0