First Contact

En genre SF böcker som jag gillar, och som är ganska ovanlig numera, är first contact böcker. Vad skulle hända första gången vi får kontakt med utomjordiskt liv?
 The Sparrow av Mary Doria Russell handlar om just det. Rymdteleskopet i Arecibo i Puerto Rico uppfattar ett svagt radiomedelande som bara kan extraterestellt urprung. vad som är ännu mer förunderligt är att det som uppfattas är inte Primtal eller matematiska diagram, utan sång. Omisskännlig körsång. FN och den vetenskapliga världen är förstummad, nationerna diskuterar vad som ska göras. Kommitéer bildas och diskuterar. Vad gör katolska kyrkan? Jo, Jesutierna packar ihop en expedition och åker för att möta dom med egna pengar och på helt eget initiativ. Inte så mycket hemligt som privat. En fin gräns om något.  Det börjar lovande:
"They went ad majorem Dei gloriam: for the greater glory of God.
They meant no harm"

Vi som är Fantasy läsare har lärt oss uthärda långa intron, och The Sparrow gör det till en smärtsamt skön konst. Man får inte reda på någonting men känslan av Tragedi på väg att drabba oss stiger för varje sida.

/s

Kommentarer
Postat av: Fia

På tal om first contact, hur går det med Blindsight? Jag har just öppnat den och finner den... tja, det får du ju veta snart! ;)

2009-05-03 @ 22:19:41
URL: http://www.boktimmen.blogspot.com
Postat av: Socialistsimon

Blindsight är inhandlad och läst - vill inte recensera den här innan vi ses bara.

/s

2009-05-04 @ 05:11:23
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0