Bra magi: The Malazan Book of the Fallen

The Malazan Book of the Fallen är en serie på 10 böcker skriven av Steven Erikson. Börja med Gardens of the Moon.

Malazan är något så nytt och trevligt som en fantasy bok i Tolkiens anda men utan alver och orker. En magiker i Malazan böckerna "öppnar ett fönster innom sig" och får tillgång till en "Warren". En warren är en magisk annan Realm. Du kan tappa den på enegri för att utföra besvärjelser eller kasta eldbollar och allt det vanliga som magiker ska kunna. Men eftersom en warren även är en annan plats så kan du använda den till att resa genom. I Gardens of the Moon får Ganoes Paran tillgång till Imperiets egen Warren. Det är en öde plats av aska och ben. Det finns andra warrens som tex The Warren of Death, of Shadows osv.

En annan intressant aspekt av magisystemet är att om du lyckas att  ta över en warren så blir du en Ascendant. En Uppstigen. Alla kända warrens representeras av ett kort i en magisk kortlek the Deck of Dragons. Korten sorteras i Hus efter vilken warren dom representerar. Så du har tex en King of Shadow i the House of Shadows, Assassin of Shadow, Magi of Shadow och så vidare. Många av världens gudar är människor och andra som har Uppstigit på det sättet. Att bli en Ascended ger dig tillgång till stor makt men också sårbar för andra ascendants intresse och konkurens.

Samantaget ger detta en uppsjö av olika storymöjligheter. Tidigt träffar vi en magiker som har tolv själar. En lönnmördare som använder The warren of Shadow för att arbeta mer effektivt, En soldat som är en incarnation av en Ascendant. Kejsarinnan har tillgång till en armé av odöda T'lan Imass.

En kort notering om hur allt hänger samman. I Tolkien ställer man sig ibland frågan: Hur kan det komma sig att vi har en entydig bild av händelser som skedde för tiotusen år sedan? Och svaret blir att det finns folk som levde då som fortfarande lever och kan berätta. I The Malazan universat ställer man sig istället frågan: Varför stämmer inte böckernas Timeline, varför verkar saker som sagts i en bok framställas som sin motsats i nästa? Och svaret ligger i att Steven Erikson är en arkeolog och han beskriver en värld vars historia samanställts av fragment, olika protagonister har olika synvinklar på både samtida och forntida händelser. Dom som levde för tiotusen år sedan och fortfarande lever är inte intresserade av att berätta och när dom gör det är det ofta motstridiga uppgifter. För en del ger detta ett ofärdigt eller förvirrat intryck, för mig ger det en känsla av realism och trovärdighet.
Verkligheten är också motstridig och förvirrad.

/s

jag har tidigare skrivit om The Malazan Book of the Fallen

Detta är del fyra i Temat Bra Magi i Fantasy.

Börja gärna med Vad är magi i fantasy?
Föregående inlägg är Bra magi: The Long Price Quartet
Nästa inlägg i temat kommer snart


Jag testar ett nytt format med länkar pga svaren på inlägget Bloggformatets elände


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0