Prestige

Christopher Priest är för en del mest känd för citatet* "Have we Lived and Fought in Vain?" men han är faktiskt en hyllad författare också. Mest känd kanske hans bok the Prestige är som dessutom finns som film med Hugh Jackman och Christian Bale. Har du sett filmen så är det ingen anledning att inte läsa boken.
 
En ung journalist, får veta att han är sonsonson till en av den viktorianska erans största illusionister. Han träffar en kvinna som är sonsondotter til den andre och de utforskar sina respektive familjers generationslånga konflikt som började med Rupert Angier, 'The Great Danton' och Alfred Borden (Christan Bale och Hugh Jackman i filmen.)
Denna ramhistoria hade varit svåer att filma men den gör boken mycket mer gripande än filmen. Historien presenteras genom Angiers och Bordens journalanteckningar vilka är mycket mer utförliga än dagboksböcker brukar vara.
Först läser journalisten sin gammelfarfars dagbok. Den är mästerligt skriven och ger läsaren ledtrådar till 'det centrala mysteriet'. Sen följer the Great Dantons journal och vi inser att det centrala mysteriet är något helt annat. Historien är vackert konstruerad och retar hela tiden läsaren med förskuggningar och ledtrådar som (åtminstonne jag) får läsaren att känna sig smart utan att skapa en ovälkommen känsla av att protagonisten är korkad.
Vi får följa Illusionisternas karriär och inbördes kamp och frågan som kvarstår för mig är denna;  
Är även dagens magiker lika galna?
 
Läs denna, det är en härlig komplettering till filmen och det är en bra bok i sin egen rätt.
 

*Han skrev i ett ilsket rant över nomineringarna till Clark awards, sågar verje nominerad en efter den andre. Greg Beardräper han med orden: "Han meningar är korta och viktiga ord kursiverade; Har vi kämpat hela vårt liv förgäves?" Underbar och överdriven Nerdrage!
 
Boken finns hos Adlibris 
 
#4

Star Wars bonanza fortsätter

Det är ingen överdrift att säga att musiken är oerhört viktig i Star Wars.
 
 
 Den här fanfilmen är gjord efter prequellsen, Notera hur humorn ändrats.

Star Wars bonanza

Star Wars har sålts till disney, JJ Abrams ska skapa episode sju och hela fandom har åsikter.
Jag tittar på fanfilm. Det finns oehörda mängder bra fanfilm på Star Wars. Denna kom 1997 (Ah internets barndom, laddade du också ner den på modem?). Humor, värme och smutsig autensitet:
 
 
Originalet hade annat ljud och mycket sämre bild (länk)

Kavalier & Clay

av en av mina favorit författare, Michael Chabon, är också en bok jag har tvekat länge att läsa. Anledningen är enkel; Den är en väldigt tjock bok.
Nu har jag fått den i julklapp så jag har också gett mig i kast med denna mastodonthyllning till pulperan, serietidningens guldålder.
  

The Amazing Adventures of Kavalier & Clay

Samuel Klayman (senare Sam Clay) bor i New York, Joseph Kavalier bor i Praag. Kavalier & Clay börjar med att berätta om deras möte, vilket är mycket mer komplicerat än det verkar. Speciellt Kavaliers utbrytning från Praag 1939, när han flyr tillsammans med Praags Golem är mer komplicerat än väntat. Sen följer boken bildandet av partnerskapet och deras karriär i trettiotalets serietidningsvärld, krigets New York och de två unga judarnas liv.Rasism, judeförföljningarna i Europa och kriget vävs ihop med deras egen kamp för att kunna publisera sina serier.
 
Jag älskar Michael Chabon och hans bok the Yiddish Policemans Union (rec här) så därför är Kavalier & Clay en besvikelse. Det är en bra historia, två fängslande livsöden och hans användande av det judiska är ofta smått magiskt men för mig är det inte 'udda' nog. Jag kan egentligen inte klaga på något annat: Språket är bra, jag blir inte uttråkad eller lägger ifrån mig boken men jag fastnar inte.
 
Jag hade hoppats på mer.
 
 
 
 
 
 

Boken finns hos Adlibris 
#3

Knubbar tar över

Julklappsknubbarna börjar installera sig i min bokhylla och det gör den genast mer 'levande'.

That's weird

 
novellsamling av Ann & Jeff VanderMeer

Sabriel

av Garth Nix är min första julklappsbok att recensera. Jag har sett den i hyllan på bokhandeln men inte köpt den av olika anledningar. Mest för att (av helt irrationella anledningar) jag upplevt författarens namn som oseriöst. Det är faktiskt hans riktiga namn och ingen billig pseudonym.
 
Sabriel handlar om två länder med en mur mellan. I söder ligger Ancelstierre, modernt och industrielt (el, telefon och pasarvagnar är nymodigheter) och i norr ligger det 'Gamla Kungadömet' med magi och där de döda går bland de levande.Sabriel skickas söderut av sin far, Abhorsen, till Ancelstierre för uppfostran och skolgång. På en internatskola nära Muren. Så nära muren läcker magi in så trots att hon uppfostras i det magilösa Ancelstierre så får hon en grundläggande magiutbildning utöver den mer klassiska utbildningen. En dag kommer en död ande till skolan och ger henne Abhorsens svärd och sju klockor. De sju klockorna en nekromantiker använder för att besvärja de döda. Sabriel måste bege sig tilbaka över muren för att hitta sin far och ge tillbaka svärd och klockor.
Sabriel är väl bekant med nekromatikens konst och 'Charter magic' men norr om muren blir det uppenbart att hon har mycket kvar att lära.
 
Jag gillar verkligen hur Nix har lagt upp det med två (bokstavligen) paralella världar. Det går en klar gräns, märkt av en mur. Tide ch väder, månens kvarter och årstidernas gång varierar. I norr fungerar magi men mekaniska prylar går sönder. I söder fungerar bilar och gevär men magin falnar snabbt av. Gränsen är den farligaste och mesthemsökta delen av båda länderna.
 
Historien är en vanlig enkel coming-of-age historia. Hitta sitt ursprung, lära sig sanningen om sin familj, träffa spännande följeslagare på vägen; växa upp. Det är utförandet som gör att det funkar.
Sabriel är en skön ungdomsroman och jag funderar på att skaffa Lirael som är tvåan.
 
 Jag insåg att jag läst Nix tidigare i hans Confusion of Princes för det underbara användandet av kollektivt substantiv. De är ganska lika i hela sin olikhet.

Finns hos Adlibris och Bokus 
#2.

Ammonite

är ett fosil efter ett snäckdjur. "Primitive cultures thought they were coiled snakes, petrified, and called them snakestones"[...]"But the word 'ammonite' comes, of course, from medieval Latin, curnu ammonis, horn of Amun, the ram-headed god of Thebes"
Det är också namnet på en bok.
 
Ammonite
I sann Ursula LeGuin-anda berättar Nicola Griffith om en värld, nyligen upptäckt av 'oss'. Den är befolkad av människor från en tidigare expansionsvåg. Bara det är spännande och väldigt Hain. Företaget som har påbörjat koloniseringen her bara ett problem; Alla som landar på planeten drabbas av ett virus och samtliga drabbade män och var femte kvinna dör. Av invånarna har man bara sett till kvinnor, de verkar inte ens ha ord för koncept som 'man' och  'fader'. Därför ligger planeten i karatän. De enda som är där från den ursprungliga landningen är de kvinnor som överlevt viruset.
Vem är beredd att åka dit för att studera befolkningen? Beredd att satsa sitt liv på ett oprövat vaccin? Att även om vaccinet skulle fungera, riskera att aldrig få lämna planeten?
Marghe Taishan är representant för SEC, den civila myndigheten som ska se till att Företaget inte missköter sig, ta tillvara urinvånarnas intressen och bygga relationer. Hon är antropolog och lingvist. Hon är väldigt mycket en Ekumenen-ambassadör. Ensam lämnar hon Port Central för att besöka stenåldersstammarna på planeten.
Ammonite är en nytolkning och en uppdatering av, speciellt Mörkrets vänstra hand, men även andra Hain-böcker som Rocannons värld. Det är en hyllning och tribut till Ursula LeGuin när hon är som bäst.
 
Marghe reser med svävare, häst och slutligen till fots för att lära känna invånarna på planeten men det blir en resa där hon upptäcker sig själv minst lika mycket.
 
En av årets bästa böcker, kan inte rekomenderas starkt nog!
 

finns hos AdLibris och Bokus 
Jag hittade boken hos In another Library, kolla in hennes recension också!
#1

2012 i siffror


Statistik:
Könsfördelning:
Jag har läst 17 böcker skrivna av kvinnliga författare dvs 32% vilket jag tycker är OK. Det ges ut färre böcker av kvinnliga författare och alla vidare försök att nå 50/50 på min blogg skulle tvinga mig att dra ner på antalet män istället för att aktivt leta upp kvinnor. Jag ska fortsätta försöka leta upp, lyfta fram och recensera kvinnliga författare.
Könsfördelning huvudperson:
En kul detalj är att antalet kvinnliga huvudpersoner är 41%! (20 av 48) Detta trots att flera kvinnor skrivit med mannlig huvudperson. Så jag känner att jag kan säga att jag uppvisar en viss könsdiversitet i mina bokrekomendationer trots allt.

En svag punkt är att jag läst väldigt lite utomengelsk litteratur. Det är nästan bara Svensk (25%) och engelskspråkig litteratur (75%). Jag ska försöka leta efter lite 'världslitteratur' dvs böcker skrivna av författare som inte har Svenska eller engelska som huvudspråk.Åh andra sidan har jag fått med böcker från USA, Storbritannien och Australien samt en Åländsk författare så det ser värre ut än det är, tycker jag.
 
Google stats:
4000 besök 75% return visitors. Känns bra att så många återvänder.
Länder:
Sverige 89,06%
Nederländerna 7,31% (Eindhoven!)
Vad ska man säga om detta? Jag har ständigt haft en stor mängd besök från Eindhoven. Vem är Du? Varför läser Du just min blogg?
 
Referal sites:
 

1.

arinasbibliotek.blogspot.se

2.

varldenskabrinna.blogspot.se

3.

fandom.se

4.

boktimmen.blogspot.se

5.

utopimagasin.blogspot.se

6.

bokbloggar.nu

7.

boktrad.blogspot.com

8.

drommarnasberg.wordpress.com

9.

blogger.com

10.

inanotherlibrary.wordpress.com

11.

swedishzombie.com

12.

bloglovin.com

13.

bokmassan.se

14.

adlibris.com

15.

kontrast2012.se

16.

feuerzeug.wordpress.com

17.

annien.wordpress.com

18.

ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.se

 

Nytt År, Nyårslöften, gamla och nya

Det är ett Nytt År,
God Fortsättning och hoppas att 2013 blir bättre än 2012!
För min del är det inga som helst tvivel om att 2013 kommer att bli bättre eftersom 2012 var ett regelrätt skitår. Men inget år som inte har något gott i sig. 2012 bar med sig frön till framsteg och flera fina ljuspunkter. På det sociala planet hade vi kontrast som resulterade i Malmöfandom ett nyfött fandom (eller återfött, reinkarnerat om du så vill), på det personliga planet, en praktik på Kirsebergsbiblioteket, de första kapitlen på Den Stora Romanen som jag planerar ge ut 2016 (Ja, jag  har en femårsplan! Jag är ju trots allt kommunist) osv.
 
Mina Nyårslöften för 2012 var:
1. 52 bokrecensioner under 2012.
 En snabb sammanräkning i början på december gav att jag var nära målet så jag har recenserat 52 böcker under 2012! (Olika genomräkningar med olika kriterier ger mellan 50 och 54 recensioner.)
Jag har ett par på lager så 2013 kommer att få en bra start.
Jag lovar att under 2013 recensera 50 böcker. Det känns som ett bra tempo.
 
2. Mer Svenska författare. 
 Jag tycker att jag har gjort en klar förbättring här speciellt under andra halvan av 2012. Jag har kontaktat förlag och bett om recex vilket har både lättat den ekonomiska bördan och gjort mig mer uppmärksam på Svenska släpp. Det är lättare att 'ta en risk' på en bok som kanske är bra om man inte behöver betala den själv. Flera av böckerna hade jag köpt ändå eftersom jag känner en del av dem som släppt böcker i år.
 13 av 52 dvs upp från 14% till 25%
Det känns som en klart godkännd ökning. 
Jag lovar att fortsätta recensera det senaste och hetaste svenska men jag vill inte ge en siffra på det. Det beror så mycket på utgivningen.
 
3. Mer politik.
Här kan jag bara konstatera att jag hållit ungefär samma takt som innan. Ingen förbättring.
Skärpning!
 
Det ser rätt bra ut, tycker jag. Jag upprepar samma nyårslöften för 2013. De känns bra.
God Fortsättning.  
 
 

RSS 2.0