Ibland måste man sätta kniven i den man älskar

 Varning: skrämmande bilder på innanmäte, skalpell och andra hemskheter.







En älskad bok


Men den är dödligt skadad.


Bruten rygg och skadad pärm



Med ett resolut grepp sätter man kviven i glipan mellan ryggen och pärmen








Nu är ryggraden blottlagd


Injecera klister i de skadade pärmsidorna


Se till att sprida ut det jämnt


Ett snyggt lager ger en snygg lagning


Trimma bort dödköttet från pärmen


Ren och lagad, men tom


Själva innanmätet


Stärk kanterna med självhäftande väv


Jämna ut fogen med falsbenet


Trimma bort dödköttet

Nu ska vi bygga en 'tunnel'. Ta ett A4-ark


Vik dubbelt


Klistra ihop


Vik till samma bredd som ryggen som ska transplanteras


Limma ihop så att det bildas en tunnel


Färdig


Notera att tunneln inte är limmad i alla lager utan öppen tvärs igenom


Applicera lim på pärmens insida


Och jämna ut


När du har limmat fast tunneln kan man förstärka den med bibliotekarieplast


Fäst plasten på ryggens utsida


Och använd falsbenet för att fästa plasten inne i tunneln


Nästa färdigt. Operationen nästan klar


Mer lim, nu på bokens rygg


Och jämna ut


Sammanfoga delarna


Sätt patienten under press


Skarvarna är nu nästan klara


Förstärk med väv


Jämna till med falsbenet


Och trimma dödköttet



Nästan färdig


Den färdiga skarven


Skanna in boken i systemet och registrera den som 'tillgänglig'


Och ställ tillbaka boken i hyllan


 
 
 
 

Rumänsk SF/Fantasy; En efterlysning

Bok & Biblioteksmässan i år kommer att ha Rumänien som tema. Jag upplever det lite som mitt uppdrag att leta fram, presentera och recensera rumänska författare som skriver genrerlitteratur och/eller andra författare som skriver om Rumänien eller inspirerats av Rumänien. Mitt problem är att jag inte känner till några så jag ber Dig, min Läsare om hjälp.
Som start och hjälp på traven kan jag berätta vad jag vet så här långt.
 
Utländska författare som inspirerats av Rumänien som jag har hittat är
Bram Stoker i boken Dracula 
Ganska uppenbart men ofta en bok man inte tänker på.
 
Paul Park i boken A Princess of Roumania - en paralellvärldsberättelse om en Roumänsk princessa som lever i exil i 'vår' värld.
 
Lavie Tidhar besöker Rumänien i en novell i Hebrewpunk i samband med att nazisterna vill återuppväcka Drakula för sina stormtrupper.(min rec)
 
Jag har också införskaffat The Historian av Elizabeth Kostova (varmt rekomenderad till mig, rec kommer) som är satt i Rumänien men det finns en gräns för hur långt jag kan dra ut Drakulatråden innan det blir jobbigt så det får räcka med de två. Det finns en lista på böcker som utspelas i Rumänien för Dig som vill studera vidare: Book Set In Rumania.
 
Av inhemska författare (I mina genrer) har jag inte hittat någon info som egentligen är bättre än Wikipedia. Nu ska jag snart iväg till Göteborg men när jag kommer hem ska jag jaga fatt på Vladimir Colin! Det måste vara möjligt.
 
Vet du mer än jag? Berätta!
Har du Vladimir Colin och är villig att låna ut den? Lägg en kommentar så mailar jag dig!

Ny och uppdaterad länkpolicy

Jag deklarerade för länge sedan att jag per default länkar till SF-bokhandeln. Inte för att de är billigast (det är de inte) inte för att de betalar mig (det gör de inte) utan för att jag älskar dem. De har ett enormt utbud, engagerad personal som flera gånger utövat vad som endast kan kallas magi för att få fram böcker som jag vill ha. Är boken slut på förlaget, slut i alla deras butiker så finns det ändå en chans (liten, men ändå) att de kan leta fram den genom L-space (chefen i min butik är utbildad bibliotekarie) eller via författarmagi (kassörskan är en hyllad författare).
Citat från Göteborgs SF-bokhandel:
   A: "Boken du letar efter finns inte. Jag skulle rekomendera att du frågar i Malmö. De kanske kan hjälpa dig. Karin har magiska krafter och Nene är awesome!"
   Tre veckor senare hade jag Boken i min hand!
Med sådan personal och service kan jag inte annat än länka till dem.
 
MEN
 
De länkar inte tillbaka. Det är inget jag förväntar mig eller kräver. Men om läsare som håller ett ex av Dyachenkos The Scar eller VanderMeers Weird och vill läsa en recension så är en återlänk från försäljaren en stor service. Adlibris återlänkar till mina recensioner och därför har jag börjat länka till dem. Inte för att de är billigare (det är de) eller för att de har bättre service (det har de inte) utan för att de hjälper läsare att hitta recensioner de vill läsa (antar jag - tittar du på en länk till en av mina recensioner på adlibris så antar jag att du vill läsa den).
Det är därför jag länkar till dem och tex inte Bokus.
Tufft men någon policy ska man ju ha.

Noveller, noveller, noveller

Jag älskar noveller och novellsamlingar. Problemet är att de är jättesvåra att recensera. Jag brukar klämma in några noveller mellan romanerna och då tar det väldigt lång tid att få ihop en full recension. Det finns ju en regel att "man kan såga en bok utan att läsa den men man kan inte hylla en bok utan att ha läst ut den.'
En bok som misslyckas med att fånga läsare kan man med gott samvete såga även om men bara läst ett hundratal sidor eller mindre. Men Hur kan du veta att hela boken är bra om du inte läst den? Ofta står och faller en läsupplevelse med hur författaren väljer att avsluta.
Så jag har ett broblem.
Istället för att recensera dessa böcker tänker jag bara prata om hur varmt och skönt det är att ha dem i min bokhylla.
 
Jag hittade en hög med gamla novellsamlingar från Delta i SF-Bokhandeln för nästan inget och en knäböjning. Jag bara måste ladda upp!
Jag fick två STORA novellsamlingar i julklapp som jag redan har visat upp, Weird stories och Steampunk Revolutions.
 
Weird stories är en julklappsbok och en massiv samling av 110 konstiga (underliga, skruvade, vad är bästa översättmimgem av Weird?) noveller från tre sekler. Jag gillade José Luois Borges Aleph och GRR Martins Sandkings är underbart skruvad. Jag har bara skrapat på utan på denna tusensidiga skatt. 
 
Delta pocket - Det hände imorgon #11, 12, 13 och 18 sammanställda av Sam J Lundwall
Jag är uppväxt på dessa noveler. Flera av de som formade den sakta groende människoliknande varelse som sedemera bliv jag matades med noveller från Delta fiktion på mellanstadiet. Att ha dessa i hyllan är lite som att ha sin första bit/bilderbok (För mig är det Max Boll eller den vilda bebin som jag har mina tidigaste minnen av. Jag blev lite rörd när jag hittade dem i biblioteket. Skillnaden är att Delta fortfarande ger behållning för den fullväxta manniskoformen.)
 
Sen har jag Steampunk och Steampunk III: Steampunk Revolutions sammanställda av Ann och Jeff VanderMeer. Steampunk III Revolutions innehåller Beatrice av Karin Tidbeck men det är också den en da novell jag läst i samlingen.
 Överst ligger Hur Kapten Nemo dog en novellsamling av Josef Nesvadba.
 
 

Weird stories, Steampunk och Steampunk III: Revolutions finns hos adlibris 
 
 

Dyachenko - Ukrainsk Fantasy

Närmare bestämt Sergey och Marina Dyachenko's The Scar (Шрам) är Ukrainsk Fantasy när den är som bäst. En nära och karaktärsdriven fantasy om en man med ett ärr.
Löjtnant Egert Soll är vakt i Kavarrens elitkompani. Han är ung, vacker och skicklig med svärdet och han är ytterligt orädd. Han terroriserar stadens äkta män med sina kvinnoaffärer och håller sina vänner i lydig underdånighet med sin vassa tunga och hårda hand. En dag hetsar han en ung student att utmana honom i duell fast han inte har någon chans att vinna. Allt för studentens vackra fästmö. En ensam vandrare betraktar med avsky hur Egert utnytjar sin överlägsenhet för att förnedra och döda studenten.
 
Vandraren förbannar Egert med feghet!

Hela hans värld faller samman. Det är lätt att vara modig när man inte är rädd. Det är en helt annan sak när benen skakar och inälvorna vänder sig. När händerna darrar okontrollerat och kroppen bara vill springa iväg.
 
 
 
   *   *   *   spoilers   *    *    *
 
 
 
Handlingen är rak och enkel:
Egert är modig, blir feg, faller ner i djupaste förnedring och utsatthet. Möter kvinna och kärleken gör att förbannelsen bryts.
The End
Det är i hur den berättas som gör den bra. Egert är motbjudande vidrig. Alla vi nördar ryser när vi känner igen alla 'populära', 'sportfånar' som avgudas av alla. Översittaren som alltid har det lätt, allt förspänt av födsel och tur. Nedstigandet i djupaste förnedring är vackert och hjärtskärande. Han saknar sitt mod inte bara för allt det han förlorat, han förbannar det även för att det gör honom impotent att ingripa ens i de vidrigaste oförrätter som han tidigare kunde viftat iväg som irriterande flugor. I sin förnedring visar sig även att han inte är helt förkastlig. Även uppstigande och hopp är bra och gripande beskrivet.
Jag har bara en liten beklagan; Jag hade velat se mer av hur Egert tänker efter att förbannelsen brutits. Vi får anta att han har mer förståelse för mindre modiga män men det är inte alls säkert med tanke på upplägget. Han betraktade hela tiden sin feghet som en sjukdom vilket är helt i linje med hans karaktär. Hur ser han på fega män i efterhand får vi inte veta och jag mistänker att han inte förändrats så mycket som man hade kunnat önska. Han var en riktig skitstövel i början och i slutet är han en helt OK kille. Men inte mer, kanske. Det får vi inte veta.
Lite för mycket Happily ever after för min smak. Men som sagt, adekvat i sammanhanget.
Rekomenderas varmt!
 

The Scar finns även hos Adlibris
 
 #5

Böcker jag vill ha under året

En kortlista av bra böcker som kommer i år:

Peter V Brett the Daylight War 12 februari
Den avslutande delen av serien som började med The Warded Man som jag hyllat här.
 
Robin Hobb - The Willful Princess and the Piebald Prince 
Fristående långnovell i samma universum som Assassin's Apprentice.
 
Pål Eggert Borde vara död 25 mars
Från mannen med De döda fruktar födelsen. Har hörts säga "Jag vill göra med Göteborg vad Nene gjort för Malmö". Låter inte det spännande?
 
Robin Hobb Blood of Dragons 9 april
Avslutande delen av Dragon Keeper-serien som i sintur är den avslutande Quadrologin av Realm of the Elderlings (Assassin's serien, Liveshipserien och Fool's serien)
 
James SA Corey Abbadons Gate maj
Kool Space Opera - avslutande delen.
 
Alastair Reynolds On the Steel Breeze juni
Del två i hans triologi om rymdelefanter ;)
 
Paolo Bacigalupi Water Knife september
Postapokalyps i Windup Girl och Shipbreakeruniversat.
 
Richard Morgan The Dark Defiles oktober
Sista delen i hans hårdkokta fantasytrillogi!
 
Greg Egan The Arrows of Time under 2013(?)
Sista delen i Orthogonalserien.
 
Stephen R. Donaldson The Last Dark 17 oktober 2013(!)
OMGOMGOMG
Sista delen i sista serien i Donaldsons Landet serien. Jag dör av spänning! Jag har läst honom sedan jag var en tvärhand hög. Min favoritförfattare alla kategorier och hans bästa serie!

Guldpantern!

Vår vän Nene har vunnit Guldpantern!
Det är Skånskans kulturpris.
 
Stort Grattis!

Bok- och biblioteksmässan

har en intervju med mig på sin hemsida.
Kolla in!

RSS 2.0