Noveller, noveller, noveller

Jag älskar noveller och novellsamlingar. Problemet är att de är jättesvåra att recensera. Jag brukar klämma in några noveller mellan romanerna och då tar det väldigt lång tid att få ihop en full recension. Det finns ju en regel att "man kan såga en bok utan att läsa den men man kan inte hylla en bok utan att ha läst ut den.'
En bok som misslyckas med att fånga läsare kan man med gott samvete såga även om men bara läst ett hundratal sidor eller mindre. Men Hur kan du veta att hela boken är bra om du inte läst den? Ofta står och faller en läsupplevelse med hur författaren väljer att avsluta.
Så jag har ett broblem.
Istället för att recensera dessa böcker tänker jag bara prata om hur varmt och skönt det är att ha dem i min bokhylla.
 
Jag hittade en hög med gamla novellsamlingar från Delta i SF-Bokhandeln för nästan inget och en knäböjning. Jag bara måste ladda upp!
Jag fick två STORA novellsamlingar i julklapp som jag redan har visat upp, Weird stories och Steampunk Revolutions.
 
Weird stories är en julklappsbok och en massiv samling av 110 konstiga (underliga, skruvade, vad är bästa översättmimgem av Weird?) noveller från tre sekler. Jag gillade José Luois Borges Aleph och GRR Martins Sandkings är underbart skruvad. Jag har bara skrapat på utan på denna tusensidiga skatt. 
 
Delta pocket - Det hände imorgon #11, 12, 13 och 18 sammanställda av Sam J Lundwall
Jag är uppväxt på dessa noveler. Flera av de som formade den sakta groende människoliknande varelse som sedemera bliv jag matades med noveller från Delta fiktion på mellanstadiet. Att ha dessa i hyllan är lite som att ha sin första bit/bilderbok (För mig är det Max Boll eller den vilda bebin som jag har mina tidigaste minnen av. Jag blev lite rörd när jag hittade dem i biblioteket. Skillnaden är att Delta fortfarande ger behållning för den fullväxta manniskoformen.)
 
Sen har jag Steampunk och Steampunk III: Steampunk Revolutions sammanställda av Ann och Jeff VanderMeer. Steampunk III Revolutions innehåller Beatrice av Karin Tidbeck men det är också den en da novell jag läst i samlingen.
 Överst ligger Hur Kapten Nemo dog en novellsamling av Josef Nesvadba.
 
 

Weird stories, Steampunk och Steampunk III: Revolutions finns hos adlibris 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anna (Bokstävlarna)

Weird Stories är jag väldigt sugen på! Det som kan vara knepigt med novellantologier är att de har en tendens att vara ganska ojämna. Vissa noveller fantastiska, andra mediokra. Men Weird Stories verkar hålla ganska hög nivå, eller?

2013-02-11 @ 15:30:50
URL: http://bokstavlarna.wordpress.com
Postat av: Socialistsimon

Den är kronologisk från typ 1800-sent och jag hat bara läst kanske en tredjedel så jag kan egentligen inte uttala mig men jag skulle köpa den pm jag var du ... ;)

2013-02-11 @ 16:39:03
Postat av: Johan

Skriv om novellerna individuellt. En novellsamling är sällan ett verk så mycket som en praktisk förpackning för att förenkla distributionen.

//JJ

2013-02-11 @ 17:16:15
URL: http://tystnad.net
Postat av: Socialistsimon

JJ: Det är klart att jag håller med dig i sak. Det är därför jag inte recenserar dessa novellsamling alls i det här inlägget. Samtidigt måste jag ju kunna skriva om dem ändå. Det kommer att komma regelrätta recensioner med tiden också ;)

2013-02-11 @ 17:39:41
URL: http://Socialistsimon.blogg.se
Postat av: Love

Jag rekommenderar att du sätter tänderna i "Tema: tid" - en novellantologi utgiven på Lundwalls Delta science fiction, om du inte redan läst den vill säga. Fantastiska berättelser av olika författare med olika stilar, men med ett tidstema gemensamt: tidsresor, tidsskred etc. Den får fem av fem röda fanor i betyg av mig.

2013-02-26 @ 23:58:07
URL: http://lovekolle.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0