Tematrio - Noveller

Lyrans Noblesser har utmanat oss i novellernas magiska rike. Vilka tre nevoller/novellsamlingar rekomenderas denna vecka?

Jag skulle vilja rekomendera några samlingar men också enstaka e-noveller. E-noveller är ett underbart koncept. Låt oss börja: 
 
1. Sing av Karin Tidbeck. En SF-novell som återskapar det Norrländska tystnaden på en avlägsen planet. Vacker och chockerande.
E-novell för 7:- på Amazon

2. Stories of Your life and Others av Ted Chiang. En novellsamling som har allt. Chiang är en underbar novellist. En utpräglad idéförfattare som tar en idé och springer iväg med den. Så har skrev jag om den sist: " En härlig novellsamling. Tower of Babel är skön och Division by Zero sjuk, Story of your Life störande."*
Enjoy! 
 
3. Pretty Monsters av Kelly Link. Jag träffade henne på Kontrast i Uppsala förr hösten. Hennes novellsamling är full av underliga historier som målar upp spännande miljöer eller konstiga handlingar som är underbart wierd. 
Finns på Svenska i två delar. Del 1 del 2

Skinande Flickor

Lauren Beukes slog igenom med Zoo City (min rec här) för ett tag sedan och nu kommer hennes tredje bok,

The Shining Girls.

"The girl who wouldn't die
hunting a killer that shouldn't exist."

Kirby är flickan som inte dog. Hon överlevde ett angrepp av en seriemördare som knivskar henne i buken och skar halsen av henne. Mördaren försvann utan ett spår. Hon försöker samla ihop sitt liv men när hon får praktik på en tidning börjar hon leta efter mördaren genom att gå igenom tidningens arkiv. Det har gått många år men det måste vara möjligt att hitta andra fall med samma mördare.

Harper Curtis är veteran från första världskriget, uteliggare och trashank. När han hittar Huset förändras allt. Han börjar samla på flickor som skiner. Han väljer ut och kartlägger sina skinande flickor från ung ålder och mördar dem precis innan deras potential kan blomma ut.

The Shining Girls är en allegori av mansvärldens våld mot kvinnor som har potentialen att förändra världen. Curtis mördar dem från trettiotalets depression till nittiotalets USA. Alla offren har något som gör dem speciella, unika, skinande.

Shining Girls funkar som rak och ren skräck, som en komplicerad tidsresethriller och som allegori utan att tumma på någon del. En tät väv som skapar ett spänt förhållande mellan Kirby och Curtis som bara kan sluta på ett sätt. 

Brilliant, lysande. 

Måste-läsas!

 #16


Shining Girls finns på Adlibris och Bokus

 

 ovidkommande fakta:
"Beukes, rhymes with “mucus”."


Dagens citat

"As the iron war club scythed towards her head, Yukiko couldn't
help wishing she'd listened to her father."

Första meningen i Stormdancer av Jay Kristoff

Peter V Brett

har kommit ut med den tredje (och sista, trodde jag) delen i sin serie om demonkrigen, Arlen och Jardir.
Jag har helt glömt att recensera den så jag ska lite kort sammanfatta min uppfattning om den;

Det är den första bok på länge där jag skrikigt rakt ut på sista sidan!

Detta är bra, riktigt bra, skrämmande bra.

Har du inte börjat läsa Demoncykeln ännu så gör det genast!
 

1. The Warded Man finns på Adlibris och Bokus, Min rec här 
2. The Desert Spear finns på Adlibris och Bokus, Min rec här
3. The Daylight War finns på Adlibris och Bokus 
4. The Skull Throne 

Dieselpunk, Biopunk

 Leviathan av Scott Westerfeld utspelar sig i ett Europa där centralmakterna har utvecklat avancerade maskiner som Tvåbenta stridsvagnar, sexbenta landkryssare och zepelinare. England däremot har gått åt motsatt håll med bioteknik, levande himlavalar, Krakens i flottan och tigervargar och elephantiner som drar stadsbussarna i London. 
I juni 1914 står Europas stormakter mot varandra väpnade till tänderna och ett världskrig riskerar att bryta ut. När  Ärkehertigen Franz Ferdinand dödas i Sarajevo dallrar Europa på ruinens brant och ingen mer så än Alek. Med några lojala tjänare och en Cyklop Stormwalker flyr de eftersom när hans föräldrar dödats är Alek en risk för kaiser Wilhelm och Franz Joseph. 
På andra sidan Europa har Deryn Sharp nästlat sig in i Britiska Luftflottan. Under taget namn (Dylan) har hon börjat en karriär som midshipman på himlavalen Leviathan. 
 
 
Jag har sagt det innan och jag kommer nog att säga det igen; Jag är hjärtligt trött på coming-of-age böcker. Men jag har inget emot bra cominng-of-age böcker så jag kommer nog aldrig att komma ur min funk på det området. Två tonåringar i varsin awesome krigsmaskin, från varsin sida av ett krigshärjat Europa. Det kunde blitt så cheesy och fånigt, särskillt eftersom boken är illustrerad, men allt som kunde vara fel gör rätt och jag är djupt och ärligt charmad.
För att hylla Towelday ska jag inhandla bok två och tre i serien.
 
Är du inte övertygad? Titta på kartan och illustrationerna nedan.
Diz is good shit!
 
 
 
 
 
 Jag har tidigare recenserat Scott Westerfelds Peeps här

 
 
 Böckerna finns tillgängliga från Adlibris och Bokus 
 
#15

Gnistan är ingenting

förtrycket är allt. 

Det brinner i Stockholm. Man tjafsar om det beror på en dödsskjutning eller bara "profensionella bråkmakare"* (Om det var 'proffs', varför kravallerade de inte för två veckor sedan? Skötte de inte sitt jobb?)

Om en man tar till vana att dela ut en örfil varje dag kommer någon att slå tillbaka. Hur sällan det händer är ett mått på förtrycket. Är det en 'vanlig man i ett vanligt sammanhang' sker det tämligen omgående. Är det en mobbare på en skola kan det ta åratal. Det betyder inte att den som till slut slår tillbaka ha 'rätt'. 

Det betyder att det finns ett stort och långvarigt förtryck. Det är löjligt att blunda för de uprepade örfilar som Stockholms ytterområden fått utstå, det är uppenbart att det är en pyrande krutdurk som nu fått en gnista. 

 Det är långt ifrån den enda krutdurken ...


*Peter Wolodarski i morgonsoffan SVT


Stockholm Vodou

Doktor Joseph av Andreas Roman är första delen i en serie om Vodou och svart magi i Stockholm.
Joseph jobbar på försäkringskassan i Stockholm. Han känner att han gör ett bra jobb, att han hjälper människor som behöver hans hjälp, att han gör skillnad. När vi får träffa honom har har strul med familjen, han har en bångstyrig tonårsdotter och en son som det är något konstigt med. Han har också ett viktigt möte med sin chef som han hoppas äntligen ska vara den där befordran han kämpat för, hoppats på.
Det är det inte.
Han får sparken för att han har varit för generös med att godkänna utbetalningar och spräckt budgeten.

Samtidigt dyker mystiska män upp på ett hotell på Södermalm. En Haitisk Domare och hans Bizangos har fått upp spåret efter Joseph och har tagit upp jakten i Stockholm. Joseph tvingas ta upp sin gamla vodoukunskap för att försvara sig och sin familj.

Doktor Josephs styrka ligger i skildringen av Stockholmsmörkret. Det är mörkt och kallt vilket konstigt nog passar Vodoun. Vodou och dess ritualer och magi genomsyrar hela Stockholm. Jag undrar bara: Är det bara Vodou som funkar? Hur är det med andra religioner som Santeria, Livets Ord och Rastafari? Om Vodou är 'sann' i den här världen, är alla andra religioner också sanna? 
Jag får en genuin känsla av riktiga människor från flera av karaktärerna, inklusive antagonisterna, vilket klart är till bokens fördel. Att det är uteslutande ritualmagi är till viss del en black om foten för handlingen. Det går inte riktigt att få fart i actionscenerna utan att tappa i trovärdighet och Romans balans här är inte helt perfekt. Men det faktum att Joseph springer omkring på Söder med en axelväska med hackeysackbollar är inte helt fel det heller.

En liten men trevlig detalj är att Roman aldrig säger att Joseph och hans dotter är svarta, eller att hans son är vit. Att deras granne är rasist eller om hans fru är svart eller vit. Allt det går att utläsa genom handlingen men den som direkt ser en blond Joseph framför sig (trots temat på boken) kan bli grymt överaskad.
Det är snyggt gjort.
 
 Recensionsex från Massolit förlag.
Doktor Joseph finns på Adlibris och Bokus 

#14

Krig i Sverige

 Jag har just läst två böcker av Lars Wilderäng: Midvintermörker och Midsommargryning. Jag läste dem i fel ordning men kan berätta att det förtar inget av nöjet med dem. 
 
Midvintermörker utspelar sig under mellandagarna 2012. Ryssen anfaller oprovocerat för att skydda sina territoriella intressen i Östersjön, speciellt gasledningen utanför Gotland. I deras väg finns bara ett fåtal soldater på övning. Ett pansarskyttekompani och en kustjägarbataljon, några hemvärnsgubbar hamnar mitt i en pågående invation. 
Stora delar av insatsberedskapen slås ut omedelbart och Specialförbandet SOG kämpar för att samla de kvarvarande ministrarna för en krigsministär på Karlsborgs fästning. 
 Vi får följa kampen om tiden från flera olika perspektiv, Vice statsministern som överlever ett mordförsök/kidnappningesörsk av spetsnaz, en pansarkyttelöjtnant, en kustjägarsoldat, en malmöpolis och några flygare. 
Bokens handling är rapp och intensiv. Tiden är avgörande. Båda sidor känner hur tiden tickar ner. Om inte Världssamfundet kan presenteras med fait acompli är allt bortkastat för Ryssland. Om inte Sverige lyckas stoppa den ryska invassionen, samla ett trovärdigt försvar och motbevisa lögnerna i media kommer Världsamfundet inte att hjälpa till. Därför bränns resurser i rasande tempo på båda sidor.
Midvintermörker är mer än bara underhållningsvåld, det är ett inlägg i den Svenska försvarsdebatten. Vad han vill ha sagt vet jag inte, det är upp till varje läsare att läsa in och tolka. Det Wilderäng gör är att han målar upp ett trovärdigt scenario som inte bara är trovärdigt.
Det känns trovärdigt. 
 
Midsommargryning utspelar sig tio efter mellandagskriget. 
Den oberoende Republiken Gotland är sedan tio år ockuperad av Ryssen och Allianspartiet Nationell Samling har precis förlorat valet till en Socialdemokratisk regering, den första på arton år. 
Stämningen är spänd mellan Statsministern och ÖD, Erik Segerstädt.
 När Statsministern säger åt ÖB att avgå själv innan han sparkas lovar han att göra det direkt efter Midsommar. han vill avsluta den stora beredskapsövningen först ...
Tips: När en militär befälhavare beordas att avgå; Godta inte svepskäl eller 'jag-ska-bara'.
I Midsommargryning går Wilderäng in i genren 'aldeles-runt-hörnet-SF' och han gör det väldigt snyggt. Alla vapensystem känns som trovärdiga utvecklingar av det vi har idag, karaktärerna kändes trovärdiga även innan jag läste om deras bakgrund i Mellandagskriget.
 
Jag kan med varm hand rekomendera Wilderäng, mer för att det är skön action än för det politiska inlägget. Jag skulle nog säga att Midsommargryning är snäppet bättre, kanske just för att han släppt tyglarna om vad som förväntas vara 'verklighet' och istället följer logiken i sin egen bokserie. 
Jag skulle gärna se mer Spekulativ Fiktion från denna penna.
 

Midsommargryning är ett recensionsex från Massolit förlag.
Böckerna finns tillgängliga från Adlibris och Bokus 
 
 
#12 o #13

Känd från tidningen

 
City ville prata med en boknörd om Stora Bokbytardagen. Så klart ställer jag upp på intervju!
 
Boktips i artikeln:
Mörkrets vänstra hand av Ursula LeGuin
Udda Verklighet och Särskild av Nene Ormes
 
 

Malmövarulvar

Han åt mitt hjärta av Viktor Algren utspelas i Malmö.
Viktor är fast i ett Arbetsförmedlingens många menlösa program. Han är bibliotekarie på en skola, utan lön, utan hopp om anställning. Hans rektor, den hatade Mona, har satt i system att ta in halvårspraktikanter för att sedan förklara att de var i princip mentalt handikappade och ta in en annan. Hans enda sällskap är hans hund Alice och böckerna.
Allt förändras när han en natt under hundrundan i Pildamsparken får se en enorm svart best äta upp Alice. Han undkommer 'med blotta förskräckelsen'. Sen kommer febern, sjukdomen och i veckorna som följer ändrat luktsinne ...
Han åt mitt hjärta syftar på Henry, varulven som tar sig an vår Protagonist och lär honom hantera sin förvandling:
Man kan låsa in sig eller droga sig under fullmånen. Det funkar aldrig i längden. Man måste jaga. 
Tillsammans tar de Stadsguerillans ideologi till sin och börjar att förbereda jakten på de som förtjänar att jagas, nazister, rasister och andra som förtjänar det.
Tillsammans bildar de en liten radikal varulvsflock i Malmö. 
 
Jag gillar verkligen den här boken. Karatärerna är bra gestaltade, våldet ligger på en lagom nivå och han hanterar hela varulvstraditionen på ett bra sätt. Det är också kul att han tar klassamhällets och Arbetsförnedringens alla krav och tvång och släpper ut det i en varulvssmittad våldsorgie.
Gestaltningen av Malmö är brilliant! Pildamsparken, Stadsbiblioteket är såklart lätt igenkänningsbara men även Kirsebergs kyrka, Burlövs Golfklubb och industrigatan får kärlek i varulvarnas jakt runt Malmönatten.
 
Det enda problemet jag ser är att det saknas en genomgripande röd tråd. Handlingen känns lite som ett pärlband av händelser, var och en med en bra början, uppbyggnad och slut men det finns inget övergripande sammanhang. Algren fångar mig direkt med sin öppningsbeskrivning av arbetsplatsen men när varulvshistorien drar igång återbesöker vi aldrig mer den. På samma sättet är slutet bra, insiktsfullt och logiskt men det planteras inte i tid. Små små planteringar av kommande dilemma eller komplikationer hade bundit ihop historien till en enhet. Istället blir det lite för många "Jaha, var det detta som var handlingen?"-ögonblick. Gärna lite mer återkopling också.
Det är därför jag inte kan ge boken högsta betyg. Men näst bäst är ändå steget bättre än bra.
Läs om Maoistiska Varluvar i Malmö!
Sen kommer du inte att sova med öppet fönster under fullmånen på ett tag.
 
 
 

Recex från Prluribus förlag
Finns på Adlibris och Bokus
 
 
#11

kort politisk sammanfattning

Moderaterna: Har du inget att dölja, har du inget att frukta i övervakningssamhället!

 

Kristdemokraterna: Sjukvård!

 

Centern: Jag är inte galen!

 

Folkpartiet: Lite fascism har aldrig skadat!

 

Miljöpartiet: Större cellglugg och tätare galler!!

 

Socialdemokraterna: Större cell och längre kedjor!

 

Sverigedemokraterna: Assimilate!!


 
 

RSS 2.0