Stockholm Vodou

Doktor Joseph av Andreas Roman är första delen i en serie om Vodou och svart magi i Stockholm.
Joseph jobbar på försäkringskassan i Stockholm. Han känner att han gör ett bra jobb, att han hjälper människor som behöver hans hjälp, att han gör skillnad. När vi får träffa honom har har strul med familjen, han har en bångstyrig tonårsdotter och en son som det är något konstigt med. Han har också ett viktigt möte med sin chef som han hoppas äntligen ska vara den där befordran han kämpat för, hoppats på.
Det är det inte.
Han får sparken för att han har varit för generös med att godkänna utbetalningar och spräckt budgeten.

Samtidigt dyker mystiska män upp på ett hotell på Södermalm. En Haitisk Domare och hans Bizangos har fått upp spåret efter Joseph och har tagit upp jakten i Stockholm. Joseph tvingas ta upp sin gamla vodoukunskap för att försvara sig och sin familj.

Doktor Josephs styrka ligger i skildringen av Stockholmsmörkret. Det är mörkt och kallt vilket konstigt nog passar Vodoun. Vodou och dess ritualer och magi genomsyrar hela Stockholm. Jag undrar bara: Är det bara Vodou som funkar? Hur är det med andra religioner som Santeria, Livets Ord och Rastafari? Om Vodou är 'sann' i den här världen, är alla andra religioner också sanna? 
Jag får en genuin känsla av riktiga människor från flera av karaktärerna, inklusive antagonisterna, vilket klart är till bokens fördel. Att det är uteslutande ritualmagi är till viss del en black om foten för handlingen. Det går inte riktigt att få fart i actionscenerna utan att tappa i trovärdighet och Romans balans här är inte helt perfekt. Men det faktum att Joseph springer omkring på Söder med en axelväska med hackeysackbollar är inte helt fel det heller.

En liten men trevlig detalj är att Roman aldrig säger att Joseph och hans dotter är svarta, eller att hans son är vit. Att deras granne är rasist eller om hans fru är svart eller vit. Allt det går att utläsa genom handlingen men den som direkt ser en blond Joseph framför sig (trots temat på boken) kan bli grymt överaskad.
Det är snyggt gjort.
 
 Recensionsex från Massolit förlag.
Doktor Joseph finns på Adlibris och Bokus 

#14

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0