Bra magi: The Long Price Quartet

A Shadow in Summer av Daniel Abraham är en bok som jag verkligen blev imponerad av. Abraham har hittat ett verkligen nyskapande sätt att använda magi.
The Cities of the Khaiem är ett land som har starka asiatiska influenser. Kläder och hållningssätt ger en spännande touch på Fantasy temat. Det är mycket tedrickande och ett utstuderat kroppsspråk som kan uttrycka allt från en multitud av hälsningar beroende på inbördes social ställning till ursäkter och tillrätta visningar.

Magi utövas endast av Poeter. På en avlägsen skola utsätts barn och ynglingar för godtycklig grymhet och bestraffningar för att pressa dom att bryta mot reglerna. Endast den som kan stå upp mot detta och bryter mot reglerna kan rimligtvis ha själsstyrkan att klara av påfrestningarna av att vara en Poet. Det är nämligen så att en Poet binder en Andat, ett abstrakt koncept, till fysisk existens genom att skriva och hålla ett Poem i sinnet. Ju fler gånger ett koncept binds blir det svårare att gör det igen. Om du försöker och misslyckas betyder det döden.
I staden Saraykeht har Poeten Heshai-kvo bundit en Andat som heter Removing-The-Part-That-Continues, även kallad Seedless. Den framstår som en ung vacker man och den har en förmåga, nämligen att avlägsna fröer, abortera foster osv. Förmågan är ingen besvärjelse och har i princip inga begränsningar i form av mängd eller avstånd, vilket i sig gör det både skrämmande och gör att Andatens användande blir både riskfyllt och farligt. Dessutom vill inte Andater bindas till en fysisk slavexistens och gör allt de kan för att slippa ur bojorna. Heshai-kvo och hans Andat Seedless binds till varandra i ömsesidigt förakt och självhat. Seedless används för att ta bort alla fröer i bumullsskörden vilket ger Saraykeht ett starkt försprång i bumullshandeln. Seedless är också ett mäktigt vapen som kan hållas i som ett terrorvapen över stadens fienders huvud. Utan Seedless skulle staden förlora sin handel och vara sårbar för invassion.

/s

Jag har tidigare recenserat boken här A Shadow in Summer

Detta är del tre i Temat Bra Magi i Fantasy.

Börja gärna med Vad är bra magi i fantasy?
Föregående inlägg är Bra magi: Thomas Covenant
Nästa inlägg på temat är Bra magi: The Malazaan Book of the Fallen


Jag testar ett nytt format med länkar pga svaren på inlägget Bloggformatets elände


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0