Hur övervakar dom dig - och varför du inte behöver oroa dig

Internet
Genom FRA lagen kommer man att lägga upp en profil på dig över alla sidor du besöker och all epost du tar emot och skickar. Det glädjande är att det enda som kan knyta din profil till dig är din IP adress. Det är det "namn" som din fysiska uppkoppling har hos din Internet Service Provider (ISP). Dom flesta ISP har en dynamisk IP adress dvs dom byter den lite då och då. Men dom goda nyheterna är att det är ganska lätt att mörka din IP adress. Det finns flera enkla alternativ för att hindra Staten att titta i din brevlåda. Det första steget är att skilja på din internettrafik och din identitet så att dom inte kan knyta ditt surfande till din person. Skaffar du dig ett Virtuellt Privat Nätverk (VPN) så kommer FRAs sökning att stanna vid dörren till det och kommer inte att kunna knyta dig till din internet trafik. Det finns många alternativ till detta. Ett nästa steg är att skaffa kryptering. En krypterad partition på din hårddisk med dina banknycklar och epost gör att dom inte kan läsa din post om inte du aktivt väljer att ge dom tillgång till dina papper. Dom flesta word program tillhandahåller en kryptering av dokument som du skriver. Du väljer helt enkelt ett lösenord och om du ska skicka dokumentet till någon så berättar du lösenordet. Tillsammans med ett VPN betyder det att dom inte kan se vem som skickar dokumentet och att dom inte kan läsa det.
(Ett kul sätt runt IPRED lagen är att skaffa ett öppet trådlöst nätverk. Då kan andra ladda ner olagligt från ditt nät men det är inget som du kan ställas till svars för. På samma sätt som om du lämnar din bil olåst och någon stjäl den för att råna en bank så är det inte ditt ansvar. Skillnaden är att du inte förlorar något på att öppna upp ditt nät för andra.)

Bankkort
Du vet att varje gång du använder ett konto- eller kreditkort så loggas vem du är och vad du köper dels i affären och i banken. Använd kontanter. I alla fall ibland så har dom inte en fullständig profil, inte hela ditt liv kartlagt.

Transponders
Bor du i Stockholm eller i öresundsregionen så finns risken att du har en transponder i vindrutan. För att betala broavgiften eller trängselskatten. Det är väldigt lätt att sätta upp fler betalstationer som bara läser av den utan att ta betalt. Detta har inte hänt vad jag vet men du ska veta att du har en radiosändare i vindrutan som spontant och utan ditt godkännande berättar vem du är och var du är. Stäng av den när du inte använder den.

Arphids
RFID är ett litet kretskort som funkar som en transponder och kan sättas i biblioteksböcker, kontokort och nästan vad som helst. Den minsta byggd än så länge är 0,05 gånger 0,05 mm. Dvs stort som ett dammkorn! En del dagis har sk "nuddisar", många affärer har stöldskydd, en del bussbolag har kontakt fria kort. Alla dessa har en arphid i sig som berättar vem du är och var du är och vart du åker. Det är i sig inget problem så länge dom inte är kopplade till din person, ett busskort som du köpt kontant och som inte är knutet till dig kan iofs kartlägga vart kortet åker men inte att det är just du som åker med kortet.
Dom nya supersäkra EU passen med biometriska data och RFID har visat sig vara ännu osäkrare än dom gamla. Med RFID kan du läsa av dom på posten utan att ens öppna brevet som dom skickas i och därmed klona falska pass ännu enklare.
RFID kan isoleras genom att lägga dom i en plånbok klädd med aluminiumfolie eller en kontokortshållare i metall. Det beror dock på vilken frekvens dom använder, en del behöver ett tjockare lager metall för att isoleras.
Man kan sätta RFID i arbetskläder på arbetsplatsen. Vi hade det innan på mitt jobb. Det användes för att logga hur ofta varje plagg tvättas, ursprungligen för faktura hantering. Det är lätt (men olagligt) att sätta upp en avläsare som känner av hur ofta och hur länge du sitter i fikarummet.

Mobiltelefonen 
Din mobiltelefon samtalar hela tiden med radiomaster och genom att triangulera mellan masterna kan man kartlägga ditt liv väldigt effektivt. Lämna den hemma ibland, det är inte bara säkrare det är också jätteskönt att slippa vara nåbar ibland. Du kan också stänga av den men det behöver inte betyda att alla funktioner är av och då kan du spåras. Jag vet inte exakt hur det ser ut på olika modeller, så lämna mobilen hemma ibland.
Bluetooth
Har din mobil Bluetooth ska den vara avstängd! Jag kan lätt gå in via bluetooth och säga till din telefon att ringa min och vips har jag en jättebra avlyssnings mikrofon i din ficka! 

IP telefoni, Skype och sånt
All trafik över IP telefoni är offentlig. Om någon har fått tag på din IP adress så kan dom lyssna på det du säger. Du kan skydda dig på samma sätt som all internet. VPN, kryptering osv. Det skrämmande är att så många offentliga instanser skaffat IP telefoni utan att skydda sig.

Övervakningskameror
Många övervakningskameror är trådlösa. Alla trådlösa nätverk kan man lyssna av. Det innebär att man kan titta genom privata och företagskameror utan att ägaren varken vet eller godkänner det. Kameror är svåra att försvara sig mot men dom är å andra sidan ganska värdelösa som övervaknings system och inget att oroa sig för. Det finns igenkänningsprogram som kan användas som face recognition, gait recognition osv. Men alla dom systemen utgår från att du är registrerad och analyserad. Det är inte troligt i dagsläget så detta är egentligen inget att oroa sig för.

Som du ser är det lätt att övervaka dig och hålla koll på ditt varje steg. Men om du bara tar ett par minuter och tänker efter kan du lika lätt slinka ur deras nät och bege dig ut på egen hand. Och om du kan göra det så enkelt så kan terrorister göra det både enklare och effektivare. Övervakningssamhället är inte till för att jaga terrorister, det är till för att kartlägga dig. Men ju mer teknik som används desto lättare är det att karva ut ett litet privat utrymme. Du har rätt till ditt eget liv. Du har rätt att inte bli övervakad. Inte för att det du gör är fullt, skamligt eller kriminellt utan för att det är privat! Som att gå på toaletten. Alla gör det och alla vet vi vad alla andra gör på toaletten. Men det är ingen anledning att acceptera övervakningskameror på offentliga toaletter och ännu mindre på vår egen toalett i vårt eget hem. Så se dig omkring. Kolla upp hur just du blir övervakad och ge dig sen ut ur nätet och ta lite frihet. Unna dig lite integritet. Det är en bristvara, njut av det.

/s

Kommentarer
Postat av: Mike

Låt dom bygga sin fucking profil.



Hoppas dom sätter den i halsen.



2009-11-01 @ 19:11:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0