Enkät om läsvanor

Från Vixxtoria


De här frågorna rör endast läsning, och böcker som du läser utanför ditt arbete eller dina studier.


(1) Varför läser du böcker? Avkoppling? Information? Spänning? Annat?


Jag läser enbart för mitt eget höga nöje. Det är något väldigt speciellt att fullständigt försvinna till en värld helt annorlunda den vi just nu sitter fast i. Lära känna nya karaktärer, lära sig nya saker, se nya planeter.


(2) Vad för slags böcker gillar du? Deckare, hästböcker, romaner, science fiction, historiska romaner, facklitteratur, biografier...


Jag har tre kategorier i min bokhylla; Facklitteratur, SF och Fantasy. Jag är en periodare. Ibland blir det väldigt mycket facklitteratur för att jag snöar in på ett ämne, eller väldigt mycket Fantasy när jag hittat en ny favoritförfattare och suger i allt dom skrivit.


(3) Vilka böcker har du läst på sista tiden? (1-3 titlar)


Scar Night och Iron Angel av Alan Campbell och Helix av Eric Brown.


(4) Finns det någon bok eller någon typ av bok som du aldrig skulle läsa? Varför?


Allt utgivet av Timbro eller korsords- och sudokoböcker. Creationist/Intelligent design böcker och all pseudoscience verkar vara så inskränkt och svår smält. I could go on and on, känns det som. Inser att jag nog är både kräsen och svår flörtad.


(5) Finns det någon bok/några böcker som du skulle vilja läsa, men inte har läst?


Som dom flesta andra har jag en hel Att-Läsa-Hög med Mervyn Peakes Gormengast triologi i botten.


(6) Säg en riktigt bra bok, som du har läst!


Mitt ständiga första val Covenant serien. Sen kommer så klart The Malazaan Book of the Fallen (Dust of Dreams ligger i Att-Läsa-Högen) Robin Hobbs Realm of the Elderlings, Reynolds Demarchist/Conjoiners, LeGuins Ekumenen Universa.


(7) Var får du tag på böckerna du läser? Bokhandel? Present? Bibliotek? I mammas och pappas bokhylla? Lån av kompisar? Annat?


Jag söker upp dom på internet, korsreferenser mellan författare, tips på Bokbloggar, förslag från SF bokhandelns underbara anställda. Det blir mycket beställa på internet men  nu har vi en egen filial av SF bokhandeln i staden.


(8) Har du många böcker hemma? Hur många hyllmeter ungefär?


12,8 hyllmeter, but who's counting.


(9) Kommer du ihåg om någon brukade läsa högt för dig när du var liten? Vem? När?


Mamma och pappa läste högt för mig. Jag kommer ihåg att pappa blev irriterad över att jag läste iförväg :-)


(10) Hur ofta skulle du säga att man läste för dig? Välj mellan aldrig, ibland, ofta, varje dag/kväll.


Ingen aning.


(11) Kommer du ihåg vad man läste för dig?


Jag kommer ihåg Nils Holgerssons underbara resa.


(12) Brukar du själv läsa högt för någon ibland? Vem? När?


Barnfri.


(13) Vad läser du då?


Inget


Stockholm är en trevlig stad

Hemma igen efter ett snabbt stopp i Stockholm och ett långt stopp i Alvesta.
(Nej, det var varken planerat eller trevligt. Tåget havererade i Alvesta.)
Som planerat besökte jag Moderskeppet och köpte lite böcker som dom inte skickar ut till filialerna. Bland annat Stories of Your Life and Others av Ted Chiang. En härlig novellsamling. Tower of Babel är skön och Division by Zero sjuk, Story of your Life störande. Sen lite Eric Brown och Ian McDonald. Att-läsa-högen växer igen.
Stockholmarna hade dessutom ställt ut världens längsta bokbord för att lura oanande Bibliophiler. Nu har jag ännu ett sorteringsproblem, Iliaden är ju klart SF* men hur sorterar jag På drift? Det är ju inte fakta, så det måste ju definitionsmässigt vara SF eller Fantasy, men vilket?
Dessutom behöver jag mer L-space, min Steampunkhylla är full.

/s

*Dom bygger en jättehäst, klart ett spekulativt sätt att utvidga förståelsen av befintlig teknologi, ergo SF!

Fiskelycka


Norrland

Dags att lämna Norrland. Byalaget har surströmmingsfest i dag så det är dags att fly.
En vecka med granar, grannar och fiske. Mycket kaffe och bokläsande på verandan.
Steampunk passar väldigt bra till Regn och Åska.
Ska åka över Stockholm så jag kanske besöker Moderskeppet på vägen.

Winterstrike

Liz Williams tar oss med tillbaka till Mars och staden Winterstrike. Återigen är det tre unga kvinnor i handlingens centrum. Återigen kall, karg miljö med haunt-tech och genetiska missfoster.

Nice cliffhanger på slutet också.
Köp och läs
/s



Om författaren:
"My mother's a Gothic novelist, and my father was a part-time conjuror, so I didn't have a hope." Det kan bara bli bra.
Från författarens hemsida

Norrland: The arrival

Det tog bara trettioen timmar att resa. Tur att vi inte åkte med häst och vagn. Igår stannade vi för natten vid en mörk skogstjärn. Jag satte mig på en mossklädd sten och tittade på älvorna som samlade sig för att dansa på vattnet. En familj fladdermöss jagade vattenlöpare och uppe i skogen hörde jag en älg lufsa runt.

Nu är jag framme och det regnar.

Tur att det finns internet

/s


Norrland

Dags för sommarens Norralndsresa. Äntligen!
Norrland har så mycket att erbjuda en stadspågs som jag, frågan är bara vad.
Mygg
Inget Internet
Inga människor
Renar, björnar och ormar
Jag har samanställt en liten parlör för att klara av språket:
Jo - alla former av positiva meningar. Kan med fördelar ersätta hela meningar och även stycken.
Shhp - vokalfritt innandningljud som ersätter all övrig kommunikation som inte kan fyllas ut av ovanstående.
Har ännu inte hittat några negationer i den Norrländska språket. Kan vara att dom ersatts av det tysta axelrycket.
Surströmmings säsong också. 
Kanske får läst en del
/s

Hur sorterar du din bokhylla?

Jag surfade runt på bokbloggar i morse och hittade här ett både ambitiöst och spännade projekt. Lazy har bestämt sig för att sortera sina böcker i bokstavsordning efter begynnelsebokstaven i första meningen. Redan tidigare hade hon ett spännande system: bokstavsordning - efter sista bokstaven i författarens efternamn. En annan variant var Chromatiskt efter omslagsfärg osv.
Min bokhylla består av tre Ivar hyllor. Den vänstra är full av diverse sorters Facklitteratur och non-fiction, den mittersta Fantasy och den högra SF. Så klart räcker det inte som sortering för en galen bibliophil. Subset två är estetiskt. Böcker med vackra ryggar, inbundna böcker osv. Dom ställer jag alltid i ögonhöjd. Därefter serier i tema. Sagan om ringen bredvid Stephen Donaldson, bredvid Steven Erikson osv. Steampunk tillsammans med steampunk, bredvid Neil Gaiman, bredvid China Miéville. Författare med liknande teman tillsammans, Doctorow och Banks tillsammans med andra utopister. Dåliga böcker och böcker jag inte riktigt är stolt över att äga i dom nedersta tre hyllorna.
Att-läsa-böcker i en stor stapel. Ja, plus en hög på nattduksbordet, på skrivbordet och i en fotölj bredvid laptopen framför TV'n. Att läsa högarna växer upp enligt principen närmast senaste stället jag läser på just nu.
Resultatet är en estetiskt tilltalande, enkelt sorterad bokhylla där det är lätt att införliva nya böcker. Dessutom har jag alltid oändliga möjligheter att sortera om efterhand som nya teman intrudoceras eller när jag ändrar åsikt om hur olika teman hör ihop. Jag tror att detta system av personliga assosiationer blandat med estetiskt hänsyn är det vanligaste sorteringssystemet i världens bokhyllor. Tyvärr är det lika spännande som Lazy's.

Hur sorterar du din bokhylla?
/s

Svart och gripande SF

Jag har just läst Banner of Souls av Liz Williams. Det är en mörk och spännande post-apokalyptisk SF historia. Hon väver samman gamla välkända teman som levande rustningar och terraformat Mars och hemska resultat av genetiska experiment. Hon blandar dessutom friskt in lite Scientologi* termer vilket bara gör det ondskefullare: Protagonisterna har fått inplanterade "Soul-engrams" som substitut för utbildning och odlas istället för att födas.
Alla medlemmar i den nya överklassen är kvinnor, männen klarade sig inte. I Nightshade sörjer man att man inte längre har den sortens tvåsamhet längre. Nightshade, en mörk, mystisk boning vid solsystemets ytterkant.
På Mars föraktas de kvarvarande männen och jagas som skadedjur. Den nya teknologin som mycket kretsar kring kallas haunt tech och kan skapa Darklight som kan lyfta själen från kroppen och bla används för kirurgi på själen. Den skapar rustningar som tar personigheten av den som bär dom. Den används för att skapa the Chain som tillåter snabba resor mellan planeterna.

Dreams-of-War är en krigarkvinna från Mars som skickas av matriarken till det sedan länge översvämmande Jorden för att vakta ett barn som har skapats för att krossa Nightshades makt.
Yskatarina Iye kommer från Nightshade och har skickats för att undanröja det värsta hotet någonsin mot Nightshade.
Lunae är barnet allt kretsar kring.

Denna författare ska jag definitivt hålla koll på i framtiden.

/s


(*Enligt Scientologi dogma är hjärnan en dator som spelar in alla upplevelser exakt och detaljerat men i perioder av medvetslöhet bildas sk engram som skadliga datavirus. tex om någon säger "Du är så dum" så att en medvetslös människa hör det, spelas det in och skapar en loop som sänker personens intelligens, "Blindstyre" kan göra dig närsynt osv. Genom tekniker som hypnos och regelrätt hjärntvätt låtsas sedan Scientologerna ta bort engrammen och återskapa "exakta minnen" tex av att som spermie simma upp i livmodern och annat nånsens. Dom värsta engrammen är själarna av sedan länge avlidna aliens som ligger begravda under vulkaner (inte att förblandas med dom andra utomjordingarna: Vulcans). Underbart material för en SF författare.)

Mer magi i öster

Michael A Stackpole har skrivit en underbar serie som börjar med A Secret Atlas som utspelar sig i en väldigt Asiatisk miljö. Den handlar om ett rike som efter Kejsarens bortgång splittrats i nio olika riken som vart och ett regeras av en prins men ändå hålls ihop av en mer eller mindre gemensam byrokrati. Världen han målar upp har en starkt Kinesisk känsla, till skillnad från A Shadow in Summer som hade en mer Japansk känsla. (Jag känner inte till japansk och kinesisk kultur särskillt väl så rätta mig gärna om du inte håller med.)
Magin har en trevlig twist. Om du koncentrerar dig på det du gör och gör det tillräckligt bra kommer du att uppnå ett magiskt tillstånd som kallas jaedunto. Det kan ta årtionden att uppnå men är möjligt i vilket yrke som helst. Det vanligaste och mest fruktade är krigarna som har övermänskliga reflexer, styrka och snabbhet. Men magi har en otrevlig tendens att skapa obehagliga sido effekter. För att hindra detta slåss man oftast i en cirkel som kan hålla inne överbliven magi. När den siste Kejsarinnan red ut i krig med sin massiva armé av magiska krigare orsakade det ett frisläppande av vild magi som helt rev landet i bitar och fortfarande gör dom västra delarna obeboliga.
Även om krigarmagikerna är coola så är det mer underhållande att höra om dom andra yrkena. En central karaktär är kartograf tex.  Vad skulle en kart ritare som uppnår Jaedunto kunna göra, eller för den delen en sömerska eller en murare? Det är ett kul koncept fullt av magiska möjligheter



Detta är del av Temat Bra Magi i Fantasy.

Börja gärna med Vad är magi i fantasy?
Föregående inlägg är Bra magi: The Malazaan Book of the Fallen
Nästa inlägg på temat kommer snart


40 år sen månlandningen

Det är nu 40 år sedan NASA landade på Månen. Detta väcker hos mig många olika assossiationer. Varför har vi slutat med att utforska andra himlakroppar? Varför befinner vi oss i en framtid som jag inte känner igen från den jag blev lovad som barn? Jag har har inte läst Where's my Jetpack så jag kan inte rescensera den men titeln samanfattar mycket av min besvikelse över den sorgliga framtid som inte håller vad den lovar.
Man har slutat flyga Concorde, istället bygger man ut befintlig teknologi med jätteplan som flygar i normal fart.  Jag vill ha överljudsfart och suborbitals.
Istället för att bygga maglevs kämpar man för att tvinga upp vanliga tåg i högre hastighet. Ända sedan 80-talet har utvecklingen sakta gått tillbaka. Inte bara teknologiskt. 60-talets frigörelse och avsexifiering av kroppen har fått en rejäl backlash så att man knappt kan vara naken ens i sitt eget hem av rädsla att grannarna ska ta illa upp. En så enkel sak som att kvinnor ska kunna amma på ofentliga platser eller kunna gå med bar överkropp på kommunala badhus är inte längre en självklarhet. Män vågar knappt söka jobb i arbeten med barn eftersom man riskerar att bli utpekad som pedofil.
I "framtiden" skulle vi ju alla vara jämställda, rasismen skulle vara utrotad och pengar ett minne blott. Den enda teknologi som gått framåt dom senaste 30 åren är internet, telefoner och TV. Och i fallet TV kan man undra om antalet kanaler uppväger programkvaliteten. (och var är mina cyberspace glasögon?)
Var är min semster på månen? Var är min maglev till Stockholm med 40 minuters restid? Och viktigast av allt: Var är min Jetpack?

Men eftersom jag inte läst den, och har köpstop ett tag tänkte jag istället försöka på en annan tangent som alltid slår mig men häpnad. Det finns folk som på allvar tror att vi inte landat på månen! Det finns tydligen ingen gräns för hur dumma idéer folk kan krampagtigt hålla fast vid. Inte bara Religion som det faktiskt finns en samhällelig tolerans för men även månlandningskonspirationer, Scientologi, homeopati bara för att ta några av dom vildare vanföreställningarna. Jag tror att det i viss mån kommer från det Amerikanska skolsystemet, som har många starka sidor men också har en övertro på standardiserade test som för att göra det ännu värre ofta baseras på multiple-choise frågor. Det gör att många inte förstår varför en sak är fakta utan bara förväntas ta det på lärarens auktoritet och sen kan man lätt (lättare) byta ut det mot en annan auktoritet. Att jorden är rund är lika logiskt som att den är platt om du bara litar på auktoritets tro. Och det är bevisat att det som startat i USA för eller senare kommer hit, vare sig det är Bud light eller Alien abductions.
För att slå ett slag för kritiskt tänkande vill jag därför rekomndera en mycket bra bok: Why People Believe Weird Things av Michael Shermer, Revised and expanded med bla ett nytt kapitel "Why do smart people believe weird things". 
*spoiler: Dom är bätre på att rationalisera argument som låter logiska och övertygande för ologiska och irrationella åsikter*

Semester!

Dags att sätta sig i solstolen med en bra bok.
/s


RSS 2.0