Svart och gripande SF

Jag har just läst Banner of Souls av Liz Williams. Det är en mörk och spännande post-apokalyptisk SF historia. Hon väver samman gamla välkända teman som levande rustningar och terraformat Mars och hemska resultat av genetiska experiment. Hon blandar dessutom friskt in lite Scientologi* termer vilket bara gör det ondskefullare: Protagonisterna har fått inplanterade "Soul-engrams" som substitut för utbildning och odlas istället för att födas.
Alla medlemmar i den nya överklassen är kvinnor, männen klarade sig inte. I Nightshade sörjer man att man inte längre har den sortens tvåsamhet längre. Nightshade, en mörk, mystisk boning vid solsystemets ytterkant.
På Mars föraktas de kvarvarande männen och jagas som skadedjur. Den nya teknologin som mycket kretsar kring kallas haunt tech och kan skapa Darklight som kan lyfta själen från kroppen och bla används för kirurgi på själen. Den skapar rustningar som tar personigheten av den som bär dom. Den används för att skapa the Chain som tillåter snabba resor mellan planeterna.

Dreams-of-War är en krigarkvinna från Mars som skickas av matriarken till det sedan länge översvämmande Jorden för att vakta ett barn som har skapats för att krossa Nightshades makt.
Yskatarina Iye kommer från Nightshade och har skickats för att undanröja det värsta hotet någonsin mot Nightshade.
Lunae är barnet allt kretsar kring.

Denna författare ska jag definitivt hålla koll på i framtiden.

/s


(*Enligt Scientologi dogma är hjärnan en dator som spelar in alla upplevelser exakt och detaljerat men i perioder av medvetslöhet bildas sk engram som skadliga datavirus. tex om någon säger "Du är så dum" så att en medvetslös människa hör det, spelas det in och skapar en loop som sänker personens intelligens, "Blindstyre" kan göra dig närsynt osv. Genom tekniker som hypnos och regelrätt hjärntvätt låtsas sedan Scientologerna ta bort engrammen och återskapa "exakta minnen" tex av att som spermie simma upp i livmodern och annat nånsens. Dom värsta engrammen är själarna av sedan länge avlidna aliens som ligger begravda under vulkaner (inte att förblandas med dom andra utomjordingarna: Vulcans). Underbart material för en SF författare.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0