Mer magi i öster

Michael A Stackpole har skrivit en underbar serie som börjar med A Secret Atlas som utspelar sig i en väldigt Asiatisk miljö. Den handlar om ett rike som efter Kejsarens bortgång splittrats i nio olika riken som vart och ett regeras av en prins men ändå hålls ihop av en mer eller mindre gemensam byrokrati. Världen han målar upp har en starkt Kinesisk känsla, till skillnad från A Shadow in Summer som hade en mer Japansk känsla. (Jag känner inte till japansk och kinesisk kultur särskillt väl så rätta mig gärna om du inte håller med.)
Magin har en trevlig twist. Om du koncentrerar dig på det du gör och gör det tillräckligt bra kommer du att uppnå ett magiskt tillstånd som kallas jaedunto. Det kan ta årtionden att uppnå men är möjligt i vilket yrke som helst. Det vanligaste och mest fruktade är krigarna som har övermänskliga reflexer, styrka och snabbhet. Men magi har en otrevlig tendens att skapa obehagliga sido effekter. För att hindra detta slåss man oftast i en cirkel som kan hålla inne överbliven magi. När den siste Kejsarinnan red ut i krig med sin massiva armé av magiska krigare orsakade det ett frisläppande av vild magi som helt rev landet i bitar och fortfarande gör dom västra delarna obeboliga.
Även om krigarmagikerna är coola så är det mer underhållande att höra om dom andra yrkena. En central karaktär är kartograf tex.  Vad skulle en kart ritare som uppnår Jaedunto kunna göra, eller för den delen en sömerska eller en murare? Det är ett kul koncept fullt av magiska möjligheter



Detta är del av Temat Bra Magi i Fantasy.

Börja gärna med Vad är magi i fantasy?
Föregående inlägg är Bra magi: The Malazaan Book of the Fallen
Nästa inlägg på temat kommer snart


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0