Hur sorterar du din bokhylla?

Jag surfade runt på bokbloggar i morse och hittade här ett både ambitiöst och spännade projekt. Lazy har bestämt sig för att sortera sina böcker i bokstavsordning efter begynnelsebokstaven i första meningen. Redan tidigare hade hon ett spännande system: bokstavsordning - efter sista bokstaven i författarens efternamn. En annan variant var Chromatiskt efter omslagsfärg osv.
Min bokhylla består av tre Ivar hyllor. Den vänstra är full av diverse sorters Facklitteratur och non-fiction, den mittersta Fantasy och den högra SF. Så klart räcker det inte som sortering för en galen bibliophil. Subset två är estetiskt. Böcker med vackra ryggar, inbundna böcker osv. Dom ställer jag alltid i ögonhöjd. Därefter serier i tema. Sagan om ringen bredvid Stephen Donaldson, bredvid Steven Erikson osv. Steampunk tillsammans med steampunk, bredvid Neil Gaiman, bredvid China Miéville. Författare med liknande teman tillsammans, Doctorow och Banks tillsammans med andra utopister. Dåliga böcker och böcker jag inte riktigt är stolt över att äga i dom nedersta tre hyllorna.
Att-läsa-böcker i en stor stapel. Ja, plus en hög på nattduksbordet, på skrivbordet och i en fotölj bredvid laptopen framför TV'n. Att läsa högarna växer upp enligt principen närmast senaste stället jag läser på just nu.
Resultatet är en estetiskt tilltalande, enkelt sorterad bokhylla där det är lätt att införliva nya böcker. Dessutom har jag alltid oändliga möjligheter att sortera om efterhand som nya teman intrudoceras eller när jag ändrar åsikt om hur olika teman hör ihop. Jag tror att detta system av personliga assosiationer blandat med estetiskt hänsyn är det vanligaste sorteringssystemet i världens bokhyllor. Tyvärr är det lika spännande som Lazy's.

Hur sorterar du din bokhylla?
/s

Kommentarer
Postat av: Fiktionista

I mina hyllor (tar upp ett helt rum) är all facklitteratur i en egen hylla för sig. Pocketböcker, inbundna böcker, serier, antologier, coffee table-böcker, receptböcker står också i egna hyllor, eller hyllplan. Sedan har jag ett par skräckantologi- och Edgar Allan Poe-hyllplan. Men jag delar inte in efter genre, eftersom en del böcker är svåra att genrebestämma, mycket litteratur är så flytande. Sedan sorterar jag alla böcker efter efternamn. Det är snyggt att dela in efter färger, men jag skulle aldrig orka det för shit vad jobbigt att hitta böckerna sedan.

2009-08-06 @ 13:03:59
URL: http://www.fiktionista.blogspot.com
Postat av: Vixxtoria

Mitt associativa system är skrämmande likt ditt. Men jag har faktiskt aldrig träffat på det i nån annans bokhylla, så jag tror du har fel i att det är det vanligaste sorteringssystemet. Färg och form brukar vara det vanligaste, näst alfabetiskt.



Jag tillämpar det också delvis på min skivsamling, till sambons stora förtvivlan. Han (som inte är infödd svensk) gillar Thåström, men lyckas aldrig komma ihåg att han naturligtvis är insorterad på E.

Postat av: Socialistsimon

Vixxtoria: Är du säker? Jag tycker det är så logiskt. Böcker som hör ihop hör ju ihop! Jag förstår att den estetiska aspekten överväger mer och mer ju mindre intresserad man är av innehållet i böckerna, men ändå. (Samt höjden på bokryggen, något jag själv kämpar med att överkomma.)

2009-08-06 @ 15:44:41
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Vixxtoria

Simon: Nej, jag är inte säker, men jag tror att det associativa systemet är mindre vanligt. Det baserar jag då på de bokhyllor jag undersökt i mitt liv (många), och på folks förvåning om jag nån gång beskriver hur mina egna böcker är "sorterade" här hemma. Men jag instämmer förstås med dig att det är helt logiskt. Och så slipper man hålla reda på alla författarnamn också. ;-)

Postat av: Linnea

Jag är tråkig. Där jag förvarar mina böcker har jag alla i bokstavsordning och därefter kronologi. Men nästa gång jag flyttar blir det nog färgordning. Det ser så rörigt ut annars!

2009-08-06 @ 19:18:04
URL: http://www.bokblomma.com
Postat av: lazy

Estetiskt tilltalande är ett av de bästa argumenten för ett organiseringssystem!

(Det verkar rentav bli riktigt snyggt, mitt system, till dels tack vare sin förklädnad som till-synes-kaos.)



Jag skulle väldigt gärna ha ett associativt system, men det går inte. Inte med mindre än 7-8, helst 13 dimensioner. För många trådar att samla ihop. För många böcker skulle behöva stå bredvid varandra.



Men en steampunkhylla och en utopihylla är förstås cred! Kul att du sorterar ut "böcker jag inte riktigt är stolt över att äga", jag har gjort mig av med många såna men har fortfarande en del kvar... Mina att-läsa-böcker har fått två egna hyllplan (i en annan hylla) som de förstås håller på att svämma över.



Läste en gång i nån sorts etikettguide att en fest där folk börjar läsa i bokhyllorna är en riktigt tråkig fest. Guidens författare var uppenbarligen inte som vi bokbloggare. Bokhyllorna är ju dit man går först?!

2009-08-06 @ 22:02:16
URL: http://laziestgirlintown.blogspot.com/
Postat av: Vixxtoria

Lazy: En riktigt lyckad fest är dessutom en där man inte lämnar hyllorna på hela kvällen :-D



Men bara som kommentar till att det associativa systemet inte passar för att för många böcker skulle behöva stå bredvid varandra - en en vanlig Billyhylla löser man det enkelt. En bok kan stå bredvid, över, under eller framför/bakom. Det blir i alla fall fem dimensioner ;-)

Postat av: Socialistsimon

Dessutom: Om man har Brian Greens The elegant Universe i bokhyllan kan man utnyttja alla strängteorins 14 dimensioner. Lägg sedan till L-space så har du så du klarar dig.

2009-08-07 @ 12:21:21
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: H

Ska kolla din "inte stolt att äga hylla" :) Mina sådana böcker ligger i en låda :P Resten har jag sortera in i lösa genrer som fantasy, mat, djur och natur, politik o.s.v. I de genrerna står böckerna sedan i den ordning jag oftast läser om dom. De passar också ihop med hur snygga/höga bokryggarna är. Måste lägga till att största delen av den här sorteringen kom till omedvetet...

2009-08-08 @ 13:18:47
Postat av: Hellre barfota än boklös

Jag tänkte först skriva att jag inte sorterar alls i min bokhylla men då skulle jag nog ljuga. Åtminstone kokböcker och andra böcker som handlar om mat står för sig. Mina Charles Dickensböcker står också för sig. Men sen tror jag nog att det är ett enda kaos. Jag blandar inbundet och pocket, svenskt och engelskt. Böcker från samma författare kan vara lite varstans. På något märkligt vis har jag ändå ganska bra koll på var jag har mina böcker. Min bokhylla har på något mystiskt vis krympt så mina böcker får inte alls plats längre. Det är därför det blivit mer eller mindre kaos där. Jag har planer på att köpa en modell större och då ska jag nog sortera mina böcker lite bättre.



Passar på att tacka för boktipset på min blogg. Gillar Göran Greider och Ahlstadt vill jag minnas att jag läst något av (Ordfront?) tidigare.

2009-08-17 @ 20:01:48
URL: http://hellrebarfotaanboklos.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0