Bästa böckerna under 2010

För att avrunda 2010 tänkte jag utnämna Bästa Boken 2010. Judge, jury and hangman: Yours Truly.
Bästa boken:
Against All Things Ending
Näst sista delen i en serie på tio böcker The Chronicles of Thomas Covenant the Unbeliever. Undergångsstämningen är tung och tryckande, Landet hotas av förintelse, Lord Fouls machiavelliska planer verkar fulländade och trots detta känns boken ny och engagerande. Eftersom jag vet att detta är den avslutande trillogin så kan jag inte vara säker på att Donaldson inte har ihjäl allt och alla vilket bara ökar spänningen. Men det är en bok med en Aquired taste. Man måste nästan läsa dom tidigare åtta böckerna för att uppskatta den.
Inte för vem som helst.

Bästa Fantasy:
Under Heaven
Kays kinafantasy om händelserna under Tang dynastin på 800-talet. Mycket är så historiskt korrekt som det går att enkelt verifiera, en sinolog skulle säkert hitta ännu mer. Magin hanteras med en lätt och subtil penna, karaktärerna är engagerande. An Shi / Roshan beskrivs så klockrent att jag har svårt att hitta en bättre Bad Guy under hela 2010. Den odödlige poeten måste ha ett hedersomnämnande som en härlig karaktär. 
Must Read!

Bästa SF:
Surface Details
A War in Heaven and Hell over the  moral fate of the pangalactic civilisations. Så bra, nära och personligt, nya och underbara karaktärer och återkomsten av en av Banks bästa karaktärer någonsin (Inte Diziet Sma tyvärr).
Good Shite!

Bästa nykomling:
Hannu Rajaniemi med boken The Quantum Thief. Space Opera, SF och Bose-Einstein kondensat! Han har ett kontrakt på tre böcker så vi kan hoppas att detta inte är en dagslända.
A man to be watched.

Bästa Post Apokaplyptika:
Windup Girl. Efter miljökatastrofens Thailand. En utpräglad kaloriekonomi, genmodifierade mastodonter och en ekologi helt och oåterkalleligt genmodifierad samt en av dom bästa beskrivningarna av Cheshire Cats hitintils sedan Lewis Carrol.

Bästa Steampunk:
Boneshaker av Cherie Priest. För att hon integrerar Steam- signifiers utan ansträgning på ett elegant sätt (goggles, gasmask and zeppelins). För att protagonisten är fabriksarbetare (-punkdelen). Och för trovärdiga zombies.

Bästa sexscen:
Udda Verklighet av Nene Ormes. De två huvudrollsinnehavarna säljer minnet av sin första kyss. Varmt och intimt utan att spela över. En av bokens bästa scener.

Bästa deckare:
Delat pris till China Mieville och Michael Chabon för böckerna The City & The City och The Yiddish Policeman's Union. Båda är enastående. Båda tar Urban Fantasy utanför dom settings vi är vana vid och tar oss till Balkan och Alaska. Språk, miljö och handling. Deckarformatet som världsbygge.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0