Under Heaven

Det är så har: Imorgon är det fredag. Du ska ta ledigt på eftermiddagen. Hämta den här boken i bokhyllan eller på närmsta bokhandel. Sen ska du sätta dig skönt med en kopp te. Du ska öppna den, titta lite på kartan ta ett djupt andetag och inte lägga ifrån dig den förrän på söndag kväll. Jag lovar att du kommer att känna dig nöjd med en underbar helg.

Under Heaven av Guy Gavriel Kay är en historia som utspelar sig i Kina under Tang-dynastin. Det skulle nog inte vara positivt för läsaren att kolla upp historian innan du läst boken men jag tänkte lägga upp länkarna ändå, klicka med omdöme. Detta är egentligen ingen nödvändig del av resensionen. Allt som behöver sägas är sagt i första stycket, läs inte detta; läs boken!

Shen Tai har nyligen blivit av med sin fader Shen Gao, en välkänd general under Kjesare Taizu. Som en del av sitt sorgearbete har han begett sig till ett slagfält utanför Kitans västra gräns där Kitans och Tagurernas arméer möts i generationer. För att hedra sin fader har han begravt dom döda i två år när Tagurenas närmsta befälhavare kommer med en gåva från den Taguriska Kjesarens fru. En Kitansk Prinsessa som är bortgift som en del av det senaste fredsfördraget. Det är en Kunglig gåva. Det är också en dödlig gåva.
Under Heaven är en episk kinesisk fantasy roman. Den fokuserar på personer och intriger över arméer och slag. Kay har tagit en historia, en historisk epok och omtolkat den i Fantasy termer. En poet som kallades Immortal (antagligen som ett tecken på att hans poesi ansågs leva för evigt) beskrivs som odödlig på riktigt. Magi och spöken som var levande i 700-talets kinesers sinne är i boken äkta och verkligt. Jag vet inte vilka anledningar Kay har för att göra så, jag vet bara att det funkar. Räv-kvinnor och Shamaner, Kanlin-krigare och Kjeserliga palatsintriger. I norr skyddar muren mot Bogü och Shuoki nomader. I öster ligger Koreini och i väst Sardia. Kjesaren styr fån Xinan. Roshan är också en historisk person.

Kommentarer
Postat av: Karl

Den ligger högt upp i att läsa högen! Nu hamnar den nog överst..



/karl

2010-10-07 @ 10:45:12
URL: http://drommarnasberg.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0