Malazan ending - knyta ihop knutar och avslöja hemligheter

The Crippled God av Steven Erikson
Det finns ett par frågor som måste besvaras när man avslutar en serie. Detta blir ju ännu viktigare när det är en 10+3 serie. Än mer när en 3+2:a är på väg. 

Första frågan:
Håller han loppet ut eller blir det en ten car pileup innan målgång?
Ett enkelt och snabbt svar är: Ja. Du som har väntat med första delen i att-läsa-hyllan för att "du inte vill läsa ofärdiga serier" kan plocka ner Gardens of the Moon och börja nu. Läs inte vidare i detta inlägg.
Du är redan långt efter, gå och läs, nu!


  *   *   *   Spolier warning   *   *   *



OK, han kraschar inte men klarar han knyta ihop säcken?
The Malazan Book of the Fallen har tre stora övergripande story arcs. The Bridgeburners på Genabakis under sin nye gröne kapten Ganoes Stavro Paran, The Malazan 14:e armé under Adjunkt Tavore Paran ( den arcen börjar med Coltaine och the Chain of Dogs i the Seven Cities) och Letherii och Beddict bröderna. Sen har vi alla dom andra vilktiga underplots: Tiste raserna och deras problem, Elder Gods mot Younger Gods, Hold vs Deck, för att inte tala om alla personliga plotlines som väver mellan och genom dom stora episka. Dom tre stora möts i sista boken men även flera små sidospår dyker upp och knyts ihop som tex kärleksdramat mellan Precious Thimble och Amby och Jula Bole. Så ja han lyckas knyta ihop trådarna. Om han har missat några trådar så har jag också missat dom. Kom ihåg att två olika wikiplatser har listat över 700 resp 400 karaktärer. Detta är alltså karaktärer som läsare kännt viktiga nog för handlingen för att lista i wikin. Det är inte överdrivet för en dekalogi men det är mycket i absoluta tal.  Seriens kärna knyts ihop och mina favorit karaktärer kommer tillbaka. Jag är nöjd. 

OK, men klarar han att skriva en spännande bok trots alla dessa trådar? Står den sig som bok?
Första delen, säg ung de första 200 sidorna, är väldigt tunga. Många POV karaktärer måste presenterars och placeras. Men han lyckas överaska och det är en tight story med bra djup. Jag sitter som på nålar hela vägen. 
Det är först nu som Erikson avslöjar dom olika sidorna i konflikten. Det är först nu vi börjar förstå vad som står på spel. Jag kanske är lite seg och en del kanske kan gissa detta tidigare eftersom avslöjandena är så väl underbyggda, men för mig blir det ett antal Aha-upplevelser.


The Malazan Book of the Fallen är full av Kärlekshistorier. Dom flesta är mycket mer komplicerade och givande än något romansskräp jag läst. Lostara Yill och Henar Vygulf, Brys Beddict och Atri-Ceda Aranict, Onos Toolan och Hetan är samtliga par som hanterar sin kärlek i ett förhållande. Hellian och Urb, Precious Thimble och Bole bröderna med flera har en lång och smärtsam uppvaktning. Whiskeyjack och Korlat.
För att inte tala om Hedge och Fiddler...

Avslutningsvis måste jag säga att det är en av dom bästa closing books jag läst. Dekalogin är underbar och den håller högsta klass hela vägen. Det finns ingen ursäkt att inte läsa den. Eller läsa om den....




10+3 och 3+2 osv?
Jo: The Malazan Book of the Fallen är en dekalogi dvs 10
+3 syftar på Ian C Esslemonts pentalogi varav tre delar har kommit ut. Väl värda att läsa insprängt i tian men inte strängt nödvändigt. Du kan börja fundera på Esslemont någonstans efter Midnight Tides dvs femman i serien.
Det finns även en sidoserie av Erikson som utvecklar ett par bifigurer: Bauchelain och Korbal Broach. Men dom är helt irrelevanta för Malazan serien och läses helt på egen risk. Helst inte innan Memories of Ice.
Det ska komma en trillogi om Tiste Andii framöver men eftersom det isåfall blir en prequell så förbehåller jag mig rätten att senare helt döma ut den.
Så 10+3 är böckerna i Malazan serien direkt och indirekt. 3+2 är Eriksons och Esslemonts kommande böcker i direkt anslutning till Malazan serien. Sammanlagt 18 böcker. Plus fyra Bauchelain och Korbal Broach.

Dagens citat

"It's been consistent throughout the series, that the characters I like the most are the characters you hate the most"
/Steven Erikson
talar på University Bookstore i Seattle WA 2008

från YouTube ( del två 00:58)

Jag hade tänkt låta det stå okommenterat men jag kan inte låta bli att reflektera över att alla mina favoritförfattare har ansträngt sig för att göra ondskan trovärdig. Dom har respekt för att den Onde Antagonisten också måste ha en trovärdig story och en rationell motivation. Till Steven Erikson kan jag kanske säga att en författare måste väcka känslor och om jag verkligen hatar Ondingen så är det en tydlig signal att han har lyckats.

Bokreatips

Bokrean startar idag och det finns flera underbara tips för dig som inte köpt dom ännu.
Först Michael Flynns två böcker Januari Dancer och Up Jim River
Rec här och här
Michael Swanwicks Dragons of Babel
rec här
Steven Donaldsons Fatal Revenant inbunden!
Rec här
Joe Haldemans Forever War
rec här
Guy Gavriel Kays Under Heaven inbunden
rec här
Richard Morgans Steel Remains
rec här
Liz Williams Winterstrike
rec här
Själv planerar jag att spankulera, strosa och njuta av sveriges största bokfest. Inga köplistor, inga krav men förhoppningsvis något fynd.

Dagens citat

"I don't feel limited by saying I'm writing science fiction; I feel liberated by it."
/ Alastair Reynolds
Locus Online via Io9

Förstamening i dagens bok

I am known
in the religion of rage.
Worship me as a pool
of blood in your hands.
Drink me deep.
It's bitter fury
that boils and burns.
Your knives were small
but they were many.

The Malazan Book of the Fallen
Fisher kel Tath

Alla Fantasy böcker ska ju ha poesi som ingress i kapitlen. Jag har ingen aning om Steven Erikson är bättre eller sämre som poesi sett men jag gillar det.

The Crippled God is Here!

Nu har den äntligen anlänt: The Crippled God av Steven Erikson, den avslutande tionde delen av The Malazan Book of the Fallen.
Don't disturb me I'm reading

My body has been bad - I need to punish it with beer

Jag börjar misstänka att jag har gått med i en sjuk smärtdyrkande sekt. Jag har för mig att sjukdomen heter Algolagnia. Alla rationella argument åsidan:
Alla man pratar med inne på ett gym låter som sektmedlemmar; "Det är skönt att komma igång", "arbeta genom smärtan", "Det blir bättre när du kommit in i det". Översättning: Det blir bättre när du släppt in Gud/Ledaren/Jesu i ditt liv. Min kropp skriker åt mig att detta är vansinne och allt jag ser är leende, sunda, skenlyckliga smärtfetischister. Jag känner mig som flickan i sexsekten som får höra att "Ledaren hälsar alla små flickor på det viset."
Min kropp smärtar mig och jag ska straffa den med öl!

Kadreys tvåa: Kill The Dead

Sandman Slim rymde från helvetet i förra boken och slog sig ner i LA. Nu är han tillbaka i en ny bok, svingande sin S&W .460* jagar han vampyrer och monster.
Första mening:
"Imagine shoving a cattle prod up a rhinos ass, shouting "April fool!", and hoping the rhino thinks it's funny. That's about how much fun it is hunting a vampire."
Pulp fiction vet hur man öppnar minnesvärt.
I Kill the Dead har Kadrey gått Z-man. Han vet hur man får en Z apokalyps att funka i LA!



*Kaliber som en tumme, 45cm lång och laddad med hagelpatroner med vigvatten, vitlök och silverskrot. Vem sa att Amrisar inte överkompenserar?

Mer läsplatta

Som den engagerade läsaren kanske märkt samlar jag på ord. Att läsa på engelska är för mig inte bara att slippa vänta på en översättning, inte bara att det så ofta är så mycket bättre, inte alls (faktiskt) för att utveckla mitt språk; Det är för att jag samlar på ord. Jag gillar att hitta nya ord. Jag älskar just engelska för att det finns så många udda ord och synonymer.

Med en läsplatta kan man markera ord i texten och plocka upp en lexikon förklaring eller en wikiartikel (just dom två är direktlänkade i Kindle och .EPUBläsaren men inte i KOBO, har inte haft möjlighet att testa dom andra formaten.) Så när jag hittar ett ord som jag tidigare var övertygad var ett namn i en helt orelaterad bok i ett helt annat sammanhang måste jag bara slå upp det. Ni som har läst Malazan serien känner Cotillion The Rope, Assassin of the House of Shadow. Cotillion är en obskyr ordlek som syftar på hans Mortal name Dancer. Det är en typ av högreståndsdans från 1700-talet. Jag vet att detta är en feature som man har använt som säljargument men jag har aldrig varit imponerad av det innan. Det krävs att man använder den för att man ska kunna uppskatta den. Man kan inte sitta och slå upp saker mitt i en text hela tiden men är man en sån som jag så slår man antagligen upp ordet på datorn man hittat i en papperstext ändå. eBoken erbjuder bara en lite lägre tröskel.

Så värdet av denna feature är direkt relaterat till hur spännande ordet man slår upp är. Man kan säga att jag anser att den är viktig nog att nämna ;)


Dagens citat

"I'm all in favor of keeping dangerous
weapons out of the hands of fools. Let's
start with typwriters."
-Solomon Short


Ghost Brigades - och vådan av Kindle

Jag har skaffat en sk läsplatta. mest på kul och mest för prylnörden i mig. Jag installerade en Kindle emulator och laddade ner en bok på måfå av en författare jag känner väl men ändå har olästa (och oköpta) böcker av. John Scalzi är en skön, må-gott författare; Lättläst, rasande snabbläst och lagom blodigt krigs SF. Tre grundläggande fördelar för att testa läsbarheten i en backlit screen.
Ghost Brigades är andra fristående delen i Scalzis Old Mans War Universa. Mänskligheten hotas av en hemlig allians av inte mindre än tre olika Aliens. Dessutom har en Mänsklig forskare med obehagligt stor insikt i den mänskliga krigsindustrin hoppat av till en av utomjordingarna. Ett problem så intrikat, så svårhanterat hamnar så klart i händerna på the Ghost Brigades, de ultraeffektiva semimänskliga krigarna skapade av DNA från avlidna människor. Intensivodlade i provrör, utbildade i stormfart kontrasterar dom krigarna i Old Mans War där soldater inte sällan var över hundra år gamla och alla över sjuttiofem. Ghost Brigades går ut i strid första gången bara veckor gamla och pensioneras vid tio års ålder. Boken var bra utan överaskningar som förväntat.

Läsplattan och Kindles förbannelse
Så; Att läsa funkade bra. Portabiliteten är god, skärmstorleken bra och efter en del experiment lyckades jag ändra bakgrundsfärgen från Eyesplitting-White till Paper-beige och ljusstyrkan från batterysucking-flashlight-bright till nattläsning-lagom. Det är ingen utpräglad bokmaskin eftersom de fortfarande är formatlåsta. Det är rent tekniskt sett en telefon så extrafunktioner som spel och GPS och Aug-reality hade lätt kunnat dra uppmärksamheten från boken om den varit segläst eller skärmen varit svårläst. (av ngn anledning lockar det inte att ringa från telefonen)
eBook fördelar
Enl. Amazon The Crippled God släppas samtidigt som eBok och RealBook. Det är exakt ett sånt tillfälle då eBoken fungerar i sitt esse: Om du inte kan vänta på att favoritboken levereras till din bokhandlare så kan du ladda ner den och börja läsa direkt. Det andra tillfället är just mysböcker utan större litterärt värde där man kan ladda ner dom och läsa dom utan dessa att kategori tre böcker tar upp en massa dyrbart bokhylle utrymme. Det var just här jag drabbades av Kindleförbannelsen: Jag sökte efter en annan må-gott-bok för att fortsätta läsa. Först sökte jag efter tvåan av Gerrolds Chtorr-serie i tanken att backloggböcker måste vara lättare att hitta i eBok när dom gått ur tryck. Nej, böcker ur tryck kan man fortfarande bara hitta på begagnat-marknaden. Ett utmärkt sätt att tjäna billiga pengar överhoppat. Det skulle innebära en liten investering att formatera gamla böcker till eBok och sedan skulle dom ticka in en liten men betydande inkomst för förlagen utan tryck- eller lagerkostnad. Som det ser ut nu jobbar författaren på konverteringen. Kanske det kommer och kanske finns det andra gamla böcker uppe (och då menar jag inte höglitteratur sånt trycker man ändå nyupplagor av) kanske finns det bättre bibliotek med mer backissues än vad Kindlestore har jag har inte hunnit leta över allt.
Så jag försökte med en andra Scalzi bok: Zoë's tale. På .com sa dom till mig att Kindle versionen inte fanns till salu utanför USA på .com siten, gå till .co.uk. På .co.uk siten sa dom till mig att den bara fanns till salu inom Storbrittanien från .co.uk siten gå till .com! Satans djävla Amazon! Jag skaffade en generic eBok för att slippa inlåsningseffekten av att antingen köpa Kindle eller iPad så låser dom in mig med nationella gränser! Hade dom haft en .se site så hade varit OK men det är tydligen för dyrt! Ännu ett bevis för att copyrightlagstiftningen är f*ck'd up.
Svar på den Stora eBoksfrågan:
Kommer eBöcker att öppna nya ställen/tillfällen/möjligheter till läsning? På samma sätt som ljudboken möjliggjorde bokläsning vid bilkörning så borde eBoken erbjuda ny tillfällen till läsning. Svaret är: Nej. eBoken är inte vattentät så du kan inte läsa i duschen (eller bastun, eller i badet eller ...). Du kan däremot läsa i stark vind utan att bladen autobläddras av vinden. Men har du en iPad kan du inte ens läsa utomhus i minusgrader eftersom det negerar garantin. Du kan inte läsa på fler nya och innovativa platser där du inte trodde det skulle gå att läsa innan. (Jag har funderat på att läsa under vattnet på sol&badsemstern men ach nej) Det finns egentligen bara två fördelar (OK, tre: Prylnörden får ståpäls): Portabilitet och leveranstid; Du kan bära fler böcker och du kan ladda ner purfärska böcker lite innan hårdvaruboken annländer men det beror helt på när boken släpps. Inte sällan beror boksläpp på postgång och jag vet inte ännu hur det relaterar till planerat släppdatum. Men om det inte avsiktligt fuckas upp av förlaget borde man tjäna mella 25 minuter och 6 veckor beroende på var boken du vill ha finns IRL.

Dune

Varför tänker jag på Dune idag?
Frank Herberts underbara SF mästerverk om ett feodalt samhälle där den som kontrollerar planeten Arrakis kontrollerar framtidens olja, kryddan, som används för att resa mellan solsystemen. Det är en småborgerlig bok (som nästan alla är, själva idén om en hjälte som med ett svärdshugg kan ändra historiens gång är ju djupt småborgerlig) som handlar om Paul Atreides som är den rättmätige arvtagaren till Baroniet Arrakis. Han samlar de lokala beduinerna och bygger en rebellarmé för att störta den onde Harkonnen. Fortsättnigarna handlar mycket om förvecklingarna av dom kompromisser som han blir tvungen att göra i ettan och hur dom får långtgående följdverkningar. Jag har inte läst hans sons, Brian Herberts, uppföljare och prequells så jag talar inte om dom. Och ju mindre sagt om filmerna dessto bättre.

Dune är en mångbottnat bok och jag skulle kunna skriva om hur djup och intressant ekologin på Arrakis är och hur Herbert använder den som en viktig del av historien. Flera av frågorna, problemen och karaktärernas mål är nära knutet till ekologin och upptäckten av hur den fungerar.
Jag skulle kunna skriva om hjältens resa som nu blivit canon.
Jag skulle kunna skriva om den spännande filosofiska diskussionen som ständigt pågår mellan Fremennernas Zensunni religion, Bene Gesserits besläktade ideologi och Imperiets Orange Catholic Bible som kontrasteras mot Kjesarens fåfänga och Harkonnens hedonism.

Men det som är mest intressant med Dune, och särskillt uppföljarna, är hur Herbert varnar för hjältedyrkan och hur storyn både liknar gamla uppror och är olik den Arabiska Revolutionen idag. Remember Lawrence of Arabia anyone? Det finns ingen förlorad tronarvinge i den Arabiska Revolutionen som kan rida på beduinernas Sandormar in i Kairo. Det ska vi vara hjärtligt tacksamma för. Men det finns en Padishah Emperor. Han sammarbetar med de lokala Harkonnens. Han har haft Rabban Harkonnen vid makten i trettio år och planerar att byta ut honom mot Feyd-Rautha. Det skulle kunna ge samma resultat som Baron Harkonnen planerade för: Härda Arrakis under den blodtörstige Rabban för at sedan ersätta honom med Feyd-Rautha som i jämförelse kommer att ses som en befriare. Är det ingen som reagerar på att man planerar en väststödd militärkupp tillsammans med Mubaraks spionchef? Mannen som organiserat de senaste dagarnas blodbad? De senaste dagarnas klappjakt på oberoende vittnen? Om ett set-up är evil nog för att utgöra Ondingens evil plan så kunde man ju hoppas att den inte skulle återskapas IRL.
 En sak är samma som i Dune iaf: När hela det Arabiska folket reser sig så kan ingen stå emot men det finns en sådan sak som revolutionär utmattning: När man demonstrerar och demonstrerar men inget ändras så orkar man inte längre och Harkonnens kan smyga in. 
Bara för att armén verkar vara på folkets sida just nu betyder det inte att en allians mellan Suleiman, Islamiska brödraskapet och generalerna är en bra idé. Det är tvärt om ett recept för en demokratisk katastrof.
Läs Dune, eller läs om den. Den har aldrig varit aktuellare än idag.

  • Any training school for free citizens must begin by teaching distrust, not trust. It must teach questioning, not acceptance of stock answers.

Hur mycket skulle du betala för ett kapitel till?

Jag har äntligen fått ett engelskt ex av Dreamsnake och det stämmer som Arina sa: Den Svenska utgåvan saknar sista kapitlet! Vad är det med förläggare? Hur kan man klippa bort ett kapitel? Vilket argument är ett bra argument för att göra så? Det sista kapitlet tillför inget moraliskt eller sensmoraliskt, att klippa bort det ändrar ingenting. McIntyre knyter ihop påsen på ett snyggt sätt men det finns inga kontroversiella avslöjanden som man kanske hade velat undvika. Det enda som händer i den Svenska upplagan är att den är lite sämre.

Den innehåller inte ens det så förhatade ordet "Neger" vilket kan locka fram saxen i även den bäste, men det får bli en annan post. 

Svaret på frågan hur mycket jag betalar för ett enda kapitell är tydligen $18.14.
Helt klart värt det!

Chtorrrrr

Jorden har blivit invaderad av extra terrestiella varelser. Detta är inte direkt uppenbart för alla. Trots att invasionen redan har dödat över fyra miljarder människor så sitter de olika regeringarna fast i gamla mönster och invanda hjulspår. Man kan nämligen inte hitta några rymdskepp, inga landing parties, ingen teknologi alls, Chtorrrans vill nämligen inte prata, förhandla eller förslava, dom har gått direkt på nästa fas: Terraforming, eller snarare Chtorroform. Först kommer mikroberna som ger upphov till en katastrof av epedemier som slår ut nästan all infrastruktur och dödar som sagt över fyra miljarder människor, ibland upp till 70% i vissa områden. Sen kommer små varelser och växter och snart efter sk. worms som verkar vara en hub i det nya ekosystemet. Dom verkar som tre meter långa bäver-analoger som bygger dammar och bon där växter och djur from det nya ekosystemet kan skapa öar av chtorran biologi.

A Matter for Men är en Heinleinesk Mil-SF med högt tempo. David Gerrold förvaltar många Heinleinska element som tex läraren ur Starship Troopers, den driftige och duglige unge hjälten och samhälls- och moralfilosofiska diskussioner insprängda i handlingen. Han har till och med inkorporerat Heinleins "understated inclusion of minorities". Huvudpersonen är jude men Gerrold ger det inte mer tyngd än om han varit tex rödhårig. Samtidigt ger det en bra grund för karaktären. (Jämför The Moon is a Harsh Mistress där huvudpersonen är svart/färgad vilket man inte får reda på förrän efter tre fjärdedelar av boken; på månen är hudfärg helt enkelt inte ens värt att notera.) Boken är ur tryck och finns inte vad jag vet på bibliotek så det enda sättet att få tag på den är via amazon som begagnad. Jag har redan beställt tvåan  ;)

Jag gillar all form av first contact litteratur. En inovativ författare kan ju skruva mötet på hur många sätt som helst. The war against the Chtorr är en skön variant på temat. Verkligen att rekomendera.
Tack Drömmarnas Berg för rekomendationen.

Mer first contact:
The Sparrow av Mary Doria Russell
Learning the world av Ken Macleod
The Forever War av Joe Haldeman


RSS 2.0