Chtorrrrr

Jorden har blivit invaderad av extra terrestiella varelser. Detta är inte direkt uppenbart för alla. Trots att invasionen redan har dödat över fyra miljarder människor så sitter de olika regeringarna fast i gamla mönster och invanda hjulspår. Man kan nämligen inte hitta några rymdskepp, inga landing parties, ingen teknologi alls, Chtorrrans vill nämligen inte prata, förhandla eller förslava, dom har gått direkt på nästa fas: Terraforming, eller snarare Chtorroform. Först kommer mikroberna som ger upphov till en katastrof av epedemier som slår ut nästan all infrastruktur och dödar som sagt över fyra miljarder människor, ibland upp till 70% i vissa områden. Sen kommer små varelser och växter och snart efter sk. worms som verkar vara en hub i det nya ekosystemet. Dom verkar som tre meter långa bäver-analoger som bygger dammar och bon där växter och djur from det nya ekosystemet kan skapa öar av chtorran biologi.

A Matter for Men är en Heinleinesk Mil-SF med högt tempo. David Gerrold förvaltar många Heinleinska element som tex läraren ur Starship Troopers, den driftige och duglige unge hjälten och samhälls- och moralfilosofiska diskussioner insprängda i handlingen. Han har till och med inkorporerat Heinleins "understated inclusion of minorities". Huvudpersonen är jude men Gerrold ger det inte mer tyngd än om han varit tex rödhårig. Samtidigt ger det en bra grund för karaktären. (Jämför The Moon is a Harsh Mistress där huvudpersonen är svart/färgad vilket man inte får reda på förrän efter tre fjärdedelar av boken; på månen är hudfärg helt enkelt inte ens värt att notera.) Boken är ur tryck och finns inte vad jag vet på bibliotek så det enda sättet att få tag på den är via amazon som begagnad. Jag har redan beställt tvåan  ;)

Jag gillar all form av first contact litteratur. En inovativ författare kan ju skruva mötet på hur många sätt som helst. The war against the Chtorr är en skön variant på temat. Verkligen att rekomendera.
Tack Drömmarnas Berg för rekomendationen.

Mer first contact:
The Sparrow av Mary Doria Russell
Learning the world av Ken Macleod
The Forever War av Joe Haldeman


Kommentarer
Postat av: Karl

Och det blir bara bättre! Visst känns boken fräsch för att vara 30 år? Det är bara ibland som du hajar till över "omodern" framtidstech.



Fick du tag på den ocensurerade upplagan?



2011-02-02 @ 13:30:28
URL: http://drommarnasberg.wordpress.com
Postat av: Socialistsimon

Den känns verkligen oväntat modern. Jag har förstått att första upplagan saknade både homosexscenerna och Solomon Short citaten. Det hade varit en stor brist men jag hade tur och fick tag på andraupplagan med allt inkluderat :)

2011-02-02 @ 13:35:00
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Karl

Bra! Det är inte alls samma sak utan.

2011-02-02 @ 13:57:04
URL: http://drommarnasberg.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0