Mer Drakar

Dragon Haven av Robin Hobb
Äntligen har den avslutande delen av The Rain Wild Chronicles kommit till stan. Det är den fjärde serien i Hobbs mest kända och populära Universa.
Den är underbar. Köp den, läs den, älska den!
Har du inte läst Robin Hobb, börja nu!

* * * Spoilervarning * * *

Dragon Haven
Dom små och missbildade drakarna som kläcktes ur Maulkins tangle fortsätter uppför floden. Sintara är missnöjd för att Thymara inte beter sig som en drottning, Thymara är missnöjd för att Sintara inte öppnar sig alls. Draken är arrogant och självupptagen men när hon inte ens kan flyga utan är helt beroende av sina mänskliga följeslagare så blir det mer och mer konfliktfyllt.
Vi får veta var Sessurea har tagit vägen, om du inte gissat. Jag hade helt missat den vinkeln.
Det är intressant att Sintara förväntar sig att Thymera ska bete sig som en drottning när Thymera länge varit i en position längst ner i samhället. Hon har varit tvungen att bevisa hela sitt liv att hon har en rätt att överhuvud taget få leva, att hon inte borde dödats vid födseln.
Mercor (Maulkins som drake) kämpar för att hålla hoppet uppe hos sitt band av drakar och draktjänare. Kämpar för att hitta rätt väg till Kessingra eller åtminstonne ett ställe där drakarna kan klara sig själva utan att vara beroende av Cassaricks Rain Wild traders.
Grefts idéer om att skapa nya regler och förkasta dom gamla tar mer form. Inte minst förbudet mot att ha sex. Men även han har storstilade drömmar om en framtid då han och drakarnas tjänare inte längre är beroende av Cassarick och Trehaug.

Drakarn har varit en viktig del i hela Realm of the Elderling Universat. I Farseer Triologin är det frånvaron av, och hoppet om att Drakarna ska komma och rädda Six Duchies. Veritys galna sökande efter en legendarisk räddning både lyckas och misslyckas. Detta är helt i linje med Hobbs skrivande. Jag kommer ihåg när jag läste Assasins Quest för länge sedan och tänkte: Hur ska hon kunna reda ut det här? Jag kunde aldrig tänka mig att Fitz skulle få ett "lyckligt slut". Veritys quest var både en succé och ett tragisgt misslyckande. Han räddar riket men det han hittar är ju bara en skugga av drakar. Ett minne.
Robin Hobb har ett väldigt bra sätt att skriva och att knyta ihop sina historier; Fitz vinner, överlever och skulle kunna "leva lycklig alla sina dagar" men han är nästan helt knäckt. Hobb hymlar inte med kostnaden av att dras in i äventyr, det ger det ett djup och en trovärdighet till historien.

I Liveship traders får vi nysta fram historien om Havsormarna och Maulkins tangle. Hobb lyckas få ett underifrånperspektiv även här. Den desperata kampen för att vara mer än bara ett djur, sökandet efter minnet av vad dom varit och vad dom kan bli. Havsormarna klarar sig fram till sina stränder i Rain wilds men allt är ju inte som det ska.

Även i The Tawny Man Triologin är drakarna viktiga. Stendraken och Icefyre inte minst. Vi börjar förstå hur Six Duchies drakar har drabbat the Outislands och varför dom Röda skeppen har försökt hämnas. Hur minnesstenarna hänger ihop med Elderlings och drakarna. Tintaglia är antagligen den enda som kan sägas få ett lykligt slut i den serien.

Det är här The Rain Wild Chronicles kommer in.
Dragon Keeper
En sorglig rest av Maulkins tangle försöker skapa sina kokonger i Cassarick. Men havsormarna är svaga och allt har ändrats. Dom behöver människors hjälp att bilda sin kokonger, något som tidigare borde gjorts av vuxna drakar och Elderlings. Deras minnen är fragmentariska och Tintaglia kämpar för att hjälpa dom, men dom är så få. Bara ett knappt hundratal. Tintaglia verkar ha gett upp hoppet om Maulkins tangle. Det antyds att dom tänker para sig och lägga egna ägg på dom Andras ö långt söderut.


Tidigare bloggat om Drakar
The Adamantine Palace 
Havemercy 
Dragon Keeper
The Dragons of Babel

Kommentarer
Postat av: Snöfrid

Om du inte har något emot ungdomsfantasy så är böckerna om Jennifer Scales jättebra. ;) Finns på sfbok.se

2010-03-11 @ 17:52:04
URL: http://fantasy03.blogg.se/
Postat av: Socialistsimon

Jag har aldrig hört talas om dom får jag erkänna. Jag har blivit lite mätt på coming-of-age böcker på senaste tiden. Det har jag varit länge egentligen men med jämna mellanrum läser jag en skitbra coming-of-age bok så det pendlar.



/emote lägger http://www.sfbok.se/asp/artikel2.asp?VolumeID=63483 i att läsa filen.

2010-03-11 @ 18:20:51
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0