Hardcore action
Dom genomgående temata är så självklart odödlighet. När du kan byta kropp när du vill kan du leva för evigt, om du bara har råd. Hur påverkar det en legosoldat som Takeshi Kovacs? Men även hur påverkar det den rika eliten som kan byta kropp och leva hur länge som helst?
Ett annat intressant tema är kropp och "själ". Hur påverkar den kropp du bär din person? Detta tema går han vidare med i tvåan Broken Angels.
/s
Boktipset.se
I kategorin Klassiker finns bara två SF böcker(!) och det är Dantes Divina Comedia och 1984 av Orwell. Detta trots att Sven Hassels Döden på larvfötter faktiskt finns med. Bonniers anser altså på fullt allvar att Asimov, LeGuin, Heinlein, Dick och Gaiman inte är klassiker! Listan inkluderar dessutom tre Hemingway och bara en Tolkien.
Andra intressanta böcker finns inkluderade:
Catcher in the Rye av Salinger, den berömda presidentmördar-boken (Konspirationsteori 101: FBI övervakar alla Amerikanska bibliotek och taggar alla som lånar Catcher in the Rye eftersom det är den sista boken som Presdentmördare läser)
On the Road av Kerouac, Våra föräldrars knarkromantiska slacker manual.
Mörkrets hjärta av Joseph Conrad, Har du sett Apocalypse Now? Det är den boken transponerad till Vietnam istället för Kongo.
Bonniers har underlig smak.
Mest betygsatta böcker listan toppas av tre Gaiman sen Watchmen för att följas av Willhem Moberg, Tydligen inte Bonnier eget first choice.
Jag vet inte riktigt vad den där sidan ska ha för funktion. Jag tänker inte lägga upp 12 hyllmeter böcker för att deras dator ska spotta ut generiska boktips. Jag tänker inte heller börja blogga på deras sida istället för denna. Möjligen om man hade kunnat korslänka men det går inte.
/s
Plasmafysik
Eric J. Lerner har skrivit en populärvetenskaplig sammanfattning av hans verk i boken The Big Bang Never Happened. Jag försöker alltid vara skeptisk när jag läser "populärvetenskap" på teman som går stick i stäv med konventionell forkskning för dom har ofta ett starkt inslag av rättshaveri över sig. Mycket hamnar i kategorin kvasivetenskap istället för populärvetenskap. Hannes Alfvén och i förlängningen Lerner är däremot väldigt övertygande och jag är benägen att sätta stor tilltro till Plasmakosmologi. Men det som är mest spännande med Lerners bok är hans beskrivning av hur kosmologin i samhället speglar samhället som helhet och hur Big Bang teorin passar samhället mer än dom vetenskapliga bevisen för den. Det är också den största behållningen i boken som, eftersom den är från 1992, är i delar hopplöst föråldrad i vissa detaljer. En författare som använder Plasmakosmologi på ett väldigt vackert sätt är Michael Flynn i The Wreck of The River of Stars och The January Dancer.
Läs och begrunda.
/s
Newton, Einstein och sjungande strängar
Strängteori är ett försök till detta. Man antar att partiklar inte är endimensionella punkter utan multidimensionella strängar och loopar som vibrerar och sjunger. Det är just hur dessa strängar vibrerar som ger upphov till dom olika partiklar som vi kan observera. tex en quark är i grunden en likadan sträng som en elektron med ett något annan vibrato. Partikel fysik är intimt sammanknutet med Kosmologi. Hur ska du kunna förklara Universum om du inte vet vad universum består av? Strängteorin ger många intressanta uppslag till kosmologin, bla små dimensioner, stora metadimensioner osv. (Tänk dig en myra på en tvättlina; Framåt/bakåt är en vanlig dimension som sträcker sig ut mot oändlighet, höger/vänster är en "liten dimension" och andra tvättlinor skulle i exemplet vara andra "metadimenssioner")
Brian Greene har skrivit en bok som heter The Elegant Universe. Jag kan varmt rekommendera den för alla SF läsare. Bland annat beskrivs fenomen som läsaren stöter på i Excession med infra- och ultraspace, relativitetsparadoxer från tex Alastair Reynolds Revelation Space. En av bokens stora fördelar är att den går igenom de teorier den försöker ersätta på ett enkelt och intressant sätt. The Elegant Universe är tex en utmärkt bok för att lära sig om relativitetsteorin.
Strängteori är en väldigt vacker teori, även om den visar sig vara helt fel är det en intressant teori som jag verkligen gillar.
/s
Incandescence
Incandescence - vilket vackert namn på en bok! Den är nästan obeskrivbar men bashistorien handlar om ett post-human samhälle där en person hittar en ny civilisation och det är kring denna nya civilisation historien kretsar, hur dom inser att, trots att dom lever i små gångar inuti en asteroid och inte kan se ut, inser att asteroiden kretsar runt en neuronstjärna bara genom att studera tidvattenkrafterna i kärnan av asteroiden. Räkna med att få träningsverk i hjärnbarken när du försöker vrida huvudet runt den inre topologin av asteroiden.
Hårdare SF blir det inte och några av litteraturhistoriens charmigaste Aliens, helt i klass med The Gods Themselves av Asimov.
/s
A Boy and his Dog
Assasin's apprentice handlar om pojke som kallas Fitz. Det betyder bastard eller oäkting. Slår du upp ordet så kommer dom att påpeka att det inte MÅSTE stå för just oäkta son vilket så att säga bevisar min poäng att det är det första man tänker på. I Svensk översättning kallas han Sonen vilket gör att förolämpningen i namnet går förlorad.
Fitz är oäkta son till Kronprinsen till Farseer-tronen och han tas om hand av Burrish, hans fars närmste man. Senare utbildas han till kungens lönnmördare av Chade. Fitz visar sig vara begåvad med the Wit, en förmåga att knyta an telepatiskt och sympatiskt till djur, något som leder till alvarliga problem då denna typ av magi är förbjuden och föraktad eftersom det är bondeklassens magi. Senare får han lära sig The Skill, förmågan att läsa andra människors tankar, se genom andras ögon och skicka medelanden över långa avstånd. Detta är Härskarnas magi. Mycket av bokens skönhet ligger i Fitz förbjudna anknytning till den ena hunden efter den andra och han nära men komplicerade vännskap med The Fool, en albino hovnarr till King Shrewd Farseer Fitz' Farfar.
The Farseer triologin fortsätter i Royal assassin där Fitz träffar Nighteyes, en vargunge, som kommer att bli hans ständige följeslagare. I den tredje delen Assassin's Quest fullbordas tragedin.
The Farser triologin binds ihop med the The Liveship Traders triologin som är till synes fristående (kan läsas fristående) för att slutföras i den tredje The Tawny Man triologin som knyter ihop dom båda föregående och där vi återser Fitz, Nighteyes och The Fool.
Just nu väntar jag, och många med mig på Dragon Keeper som är utlovad till juli i år. Vågar vi hoppas på ett lycklig slut för första gången?
Jag kan inte nog rekomendera dessa böcker. Alla böcker behöver inte ha ett påklistrat lyckligt hollywoodslut.
/s
A dancer in January
Det tål att nämnas att Flynn går vidare i sin beskrivning av FTL skepp i samma linje som i The Wreck of The River of Stars. Det är inga gamla maskhål som används utan en charmerande variant på Plasmafysik. Galaxen genomkorsas av elektriska flöden som påverkar "local c" dvs den närliggande hastigheten på ljus i vacuum. Plasmafysik är en teori om universum som skiljer sig från konventionell kosmologi och att basera sig på Plasmakosmlogi är djärvt och nytänkande. Att segla på solvindarna är romantiskt och vackert.
/s
Inte DiCaprio precis
Den verkar tyvärr vara ur tryck vilket inte på något sätt kan accepteras, ta kontakt med din lokala SF-bokhandel och utöva konsumentpåtryckning.
Läs The Wreck of the River of Stars av Michael Flynn.
/s
A Shadow in Summer
Läs A Shadow in Summer av Daniel Abraham,den är vacker.
/s
Kort fundering om bloggande
Jag kan bara säga att halv sex på morgonen är en väldigt ensam tid på morgonen. Man sitter här och vill berätta men alla man känner sover. Det finns ingen brådska längre heller, ingen anledning att skrämma upp folk mitt i natten längre.
Till min stora förvåning så känns det faktiskt bättre ett skriva ihop ett par rader och berätta, publicera. Det är ju faktiskt så vid dödsfall att ingenting kan ändra något men en kram, en medkännande blick eller en möjlighet att få berätta gör skillnad.
Men nu är det dags att stänga detta sorgliga kapitel och fortsätta med bokrecensioner.
Tack för alla kommentarer.
/s
Hundägare, inte längre
Med all rätt borde det regna och vara kallt.
/s
Bokcirkel
Sex nördar med kaffe och mat på Nyhamn och långa diskussioner om olika författare och genrer, stilar och faovríter. Det kommer att bli kul känns det. Första boken som ska avhandlas till nästa gång är Blindsight av av Peter Watts.
/s
hmm
Den andra boken är The Sahring knife av Lois McMaster Bujold. Det är en kärleks saga mellan två klasser, en Farmers girl och en magiker/utbygdsjägare. Vackra miljöbeskrivningar och starka personbeskrivningar men där är något som skaver mot upplevelsen. Det handlar om miljöbeskrivningen. Världen som beskrivs är på ytan klassisk medeltida, bågar och svärd, bönder och stora skogar. Men naturen och arkitekturen är Amerikansk nybyggarstil. Alla bondgårdar har en veranda, inte något som jag förknipar med medeltid men inte heller ett sänke egentligen. Hickory vet jag vad det är, eller tror mig veta, men när en av karaktärerna snublar i ett näste med Cottonmouths så ser jag inte en orm framför ögonen. När jag väl börjat fundera i dessa banor blir läsvärdet allvarligt lidande. Det följer fler anakronismer i bakvattnet, glasrutor i bondgårdar men ingen stat över by och gille tex. På det hela taget verkar det vara en värld som är en illa researchad mix av tidig amerikansk nybyggar samhället intryckt i en medeltida tvångströja. Trots det har jag redan köpt tvåan. Boken är bra men jag vet inte hur mycket jag stör mig ännu.
/s
The Sky People
/s
En historiebok ur historien
Last and first Men av Olaf Stapledon skrevs som en historiebok från framtiden och gavs ut 1930. Den är ingen novell och har varken handling eller huvudperson men är skönt härlig ändå. Eller kanske just därför?
I förordet står att man kan hoppa över dom första kapitlen, som rör vår samtid, Stapledons nära framtid, för han har så otroligt fel. Själv tyckte jag att just dom kapitlen var underbart underhållande. Bland annat är Stapledons oro för kärnkraft en helt berättigad oro som fanns 1930. (I förordet står det också att: "Hans Marxism, hans enda irrationalla tro..." vilket visar hur lite han förstått. px i SF Masterworks utgåvan från 2004)
Precis som The Iron Heel är detta ett intressant exempel på historisk SF som träffar ibland rätt, ibland jätte fel.
Om 1984 har träffat exakt på prick om än missat med 24 år (IPRED), och The Iron Heel var skrämmande nära i detaljerna men fel i dom stora dragen, så hamnar nog The Last and First Men i det andra hörnet av triangeln mest för att han går så långt fram i tiden. Han försöker skissa på människans evolutionära historia från ca nu och hundratals miljoner år framöver.
Så klart finns det en ras av Giant Brains med, var inte oroliga.
/s
Mera Steampunk
1: Det är inte konstigt att tidiga kulturer trodde att solen gick runt jorden, inte att solen är stilla och jorden roterar kring sin egen axel. Det ser ju ut som om den gör det.
2: Men hur menar du att det skulle se ut, om det skulle SE UT som om solen snurrar kring jorden?*
Mainspring av Jay Lake visar hur världen skulle se ut om det ser ut som om Kreationisterna har rätt och Gud har skapat världen. Runt ekvatorn går det en stor mur. Från hela världen kan man se den bana som muren länkar i med kugghjul för att jorden ska kunna gå sin bana runt solen. Månen går runt jorden på en liknande bana. Det är helt enkelt tydligt för vem som helst att se hur världen rör sig likt ett klockspel, i brons och kugghjul.
Underskön bok. Läs!
/s
*Är det någon som minns vem som sa detta? Har för mig att det var Wittgenstein men har inte kunnat hitta citatet.
Likt Arkimedes på stranden
Det är diskussioner om schema igen på jobbet och än en gång försöker jag likt Sisyfos lägga fram ett förslag på ett schema som BÅDE går att leva och arbeta med. Ibland tror jag att det är omöjligt men ibland som i dag känns det hoppfullt. Men som någon sagt att det är hoppet som gör att det gör ont när det skiter sig.
Detta är en av anledningarna till att det har blivit skralt med uppdateringarna på sista tiden. Tyvärr är en annan anledning att jag inte läst så många bra böcker på ett tag. Men det har vänt nu.
/s