Newton, Einstein och sjungande strängar

Strängteori är en av dom mest spännande nya teorier om universums minsta och största beståndsdelar. Partikelfysikerna har i dag ingen övergripande fungerande teori utan arbetar utifrån något dom kallar "standard modellen" som är i grunden otillfredsställande av många anledningar. Bland annat stipulerar den att dom minsta partiklarna antas ha 0 (noll) längd,bredd och höjd. Standard modellen inkorporerar flera delar av kvantfysik men är inte så mycket en förklaringsmodell som en nödlösning. Fördelen (vilket är ett av problemen) är att den ger så många exakta förutsägelser vilket gör att man inte kan bortse från den. Ett problem med att skapa en ny modell är att den nya modellen måste ge samma resultat som den gamla i alla instanser då den gamla har bevisats vara korrekt men samtidigt ge nya forskningsuppslag som leder utvecklingen framåt.
Strängteori är ett försök till detta. Man antar att partiklar inte är endimensionella punkter utan multidimensionella strängar och loopar som vibrerar och sjunger. Det är just hur dessa strängar vibrerar som ger upphov till dom olika partiklar som vi kan observera. tex en quark är i grunden en likadan sträng som en elektron med ett något annan vibrato. Partikel fysik är intimt sammanknutet med Kosmologi. Hur ska du kunna förklara Universum om du inte vet vad universum består av? Strängteorin ger många intressanta uppslag till kosmologin, bla små dimensioner, stora metadimensioner osv. (Tänk dig en myra på en tvättlina; Framåt/bakåt är en vanlig dimension som sträcker sig ut mot oändlighet, höger/vänster är en "liten dimension" och andra tvättlinor skulle i exemplet vara andra "metadimenssioner")
Brian Greene har skrivit en bok som heter The Elegant Universe. Jag kan varmt rekommendera den för alla SF läsare. Bland annat beskrivs fenomen som läsaren stöter på i Excession med infra- och ultraspace, relativitetsparadoxer från tex Alastair Reynolds Revelation Space. En av bokens stora fördelar är att den går igenom de teorier den försöker ersätta på ett enkelt och intressant sätt. The Elegant Universe är tex en utmärkt bok för att lära sig om relativitetsteorin.
Strängteori är en väldigt vacker teori, även om den visar sig vara helt fel är det en intressant teori som jag verkligen gillar.

/s

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0