The Iron Heel av Jack London

I The Iron Heel skriver Jack London med skrämmande insikt om första världskriget, som i hans bok bryter ut 1912, om Revolutionen, som bryter ut strax efter och följs av Facsismen, som han kallar Oligarkin. Allt detta i en bok som publicerades 1907!
Boken är dessutom skiven på ett underbart medryckande och underfundigt sätt: Den börjar med ett förord av en arkivarie, Anthony Meredith, i en avlägsen framtid, långt efter att revolutionen lyckats. Meredith presenterar ett manuskript skrivet av Avis Everhard (bokens jag person) som skriver om sin man, Ernest Everhard: bokens huvudperson.

Första världskriget i Londons version varar i tre veckor innan den världsomfattande generalstrejken som bryter ut omedelbart vid krigsutbrottet tvingar fram en snabb fred.
Eftersom genral strejken inte leder till en revolutionär seger beslutar sig Kapitalisterna för att slå ner hårt på arbetareklassen vilket leder fram till att Oligarkin tar makten. Med skrämmande träffsäkerhet beskriver han en fascism som har så många likheter med Frankos Spanien och Chiles Pinochet at man nästan blir mörkrädd.

En av bokens stora behållningar är Merediths torra fotnötter där han försöker ge förklaringar på ord som är okända i framtidens socialistiska samhälle som bla boxning, prydnadssaker (Han beskriver dom som dammsamlare) och lön.

/S

Kommentarer
Postat av: Frederick

The Iron Heel hamnar överst på födelsedagslistan!

2009-01-25 @ 03:25:21
URL: http://radiorepubliken.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0