Hur sorterar du din Bokhylla?

Jag har alltid sorterat på den enda självklara och uppenbara sättet man kan sortera en bokhylla i hemmet. I alla fall trodde jag att det var det enda sättet. Jag tycker att det är så intuitivt och enkelt att det är svårt att förklara det.
Systemet är Estetsik-Associativ sortering.
Syftet är att skapa en vacker bokhylla där 'böcker som hör ihop står ihop'. Vackra böcker, inbundna böcker i ögonhöjd. Bra böcker i bra plockhöjd och övriga böcker längre ner.

Notera läshörnan och den inte alls arrangerade tekoppen.
 

 

(Städroboten heter Fia)


Längst till höger står Episk Fantasy just för att så många av dom har en högerideologi. Tolkien är en klar förespråkare för en högborgerlig ideologi. C.S. Lewis förespråkar en kristen ideologi Abbot är en utliggare men han hamnar här också. Vackra böcker i ögonhöjd så klart. Ju mer personliga, bistra och stadsfixerade desto mer åt vänster hamnar de. Det är en naturlig övergång både på den politiska skalan och mot nästa genre. Tolkien till höger och Erikson till vänster. Epic & High till höger lönnmördare och Locke Lamora till vänster.
Dessutom försöker jag ha högre bokryggar in mot hörnhyllan och lägre ryggar mot hyllkanten.

Men först: Bakom fåtöljryggarna och speciellt under knähöjd döljer sig skämsböckerna, böckerna som inte hamnade på bloggen, de som ska förpassas till andrahandeln. Jag skäms inte för några böcker egentligen men böcker på väg ut får stå här. Det är också här böcker brukar hamna i sorteringsivern. Här finns det gott om plats att mellanlanda medan jag funderar över hur jag ska sortera runt de fina platserna så nya fina böcker får plats.


Mittenhyllan: Steampunk, Urban Fantasy hör hemma till vänster om High Fantasy eftersom de nästan alltid har en Noirstämning, en samhällskritisk prägel och/eller uttrycker vänsteråsikter. Dystopier, deckare och äventyr hamnar här. Längst upp har en upplyst frontplats för olika böcker som får glänsa lite extra. Nyss var det City of Dragons av Robin Hobb och idag är det Throne of the Cresent Moon av Saladin Ahmed.

Första vänsterhyllan: Science Fiction!
Det finns ett visst läckage av skräck som står två tre böcker djupt närmast Steampunken och Urban Fantasy. Jag försöker parera så att paranormal skräck hamnar vid Urban Fantasy med respekt för stämning och monsterlikhet. I ögonhöjd läcker vackra Fantasy böcker över. Jag har dem här hellre än i Steampunkhyllan och försöker välja vänster, mänsklig, inte Good-Evil polariserad Fantasy som Hobb före högerfantsy som Tolkien, Sanderson eller Martin men det är det estetiska som väger över; Fantasy gör vackra böcker.

Vänsterhyllan känns ganska uppenbar: På överhyllan har jag Lasse Bergs Gryning över Kalahari, lite marx och lenin, Dillard och Diamond. Bland refböcker prioriterar jag de vackra banden här, övriga hamnar i ref biblioteket.
I ögonhöjd har de Kommunistiska Utopisterna och Post-Scarcity inom SF som Iain M. Banks, Doctorow och MacLeod. Längre ner finns faktaböcker, ordböcker samt Jack London och Hemminway men även von Clausevitz, Adam Smith och Platon. Eftersom det är ont om utpräglad vänsterSF så finns är plats för ett par Att-Läsa-Hyllor och fler sorteringsytor.

(Böckerna som svävar fritt är Brewsters Dictionary of Phrase & Fable, Adam Smith Wealth of Nations och Von Clausevtiz On War)

Totalt:
4,95 hyllmeter Fantasy
1,8 hyllmeter Steampunk, Urban Fantasy, skräck
5,08 hyllmeter SF varav c:a 0,8 Utopism
Vilket är ungefär 12 sorterade hyllmeter. Att-Läsa-högen plus ref biblioteket oräknat så klart

Hur sorterar du din Bokhylla?

Kommentarer
Postat av: Johan Anglemark

Hylla A (på konsol högst upp närmast taket): SAB-signum A samt TBR-hylla.

Regal 1 (1,80 m bred, tudelad regal): SAB-signum A-G

Regal 2: SAB-signum G, Tolkieniana, antologier

Regal 3: Antologier samt prosaförfattare på A.

Regal 4: Prosaförfattare på A-C

Regal 5: Prosaförfattare på C-D

Regal 6: Prosaförfattare på D

Regal 7: Prosaförfattare på D-F

Regal 8: Prosaförfattare på F-K

Regal 9: Prosaförfattare på K-M, en hylla blandade folianter

Regal 10: Prosaförfattare på M

Regal 11: Prosaförfattare på M-O

Hylla B (på konsol högst upp närmast taket): Prosaförfattare på O

Regal 12: Prosaförfattare på O-R

Regal 13: Prosaförfattare på R-V

Regal 14: Prosaförfattare på V samt tre hyllplan folianter

Regal 15: Prosaförfattare på V-Z samt två hyllplan folianter

Regal 16: Prosaförfattare på Z-Ö samt dramatik och poesi

Regal 17: Poesi samt barn- och ungdomslitteratur på svenska

Regal 18: Tecknade serier SAB-signum I-J

Regal 19: SAB-signum K-N

Regal 20: SAB-signum N-O

Regal 21: Celtica

Regal 22: SAB-signum P-X

Regal 23: Häpna! och lite allmänt krafs



Pust! När vi flyttade in särsorterade jag först sf, fantasy, skräck, deckare, samt barn- och ungdom på svenska respektive på engelska, men av praktiska skäl (jobbigt med författare uppdelade på olika platser och med böcker som faller inom flera olika kategorier samtidigt) så har alla de utom barn- och ungdom på svenska slagits ihop till "skönlitteratur".

2012-02-22 @ 14:25:56
URL: http://fandom.se/forum
Postat av: Johan Anglemark

Med de böcker jag glömde - kokböckerna i köket, referensböckerna i Linnéas arbetsrum (engelsk lingvistik) samt referenshyllan i vardagsrummet (ordböcker, atlaser osv) - så borde det bli ungefär 160 meter böcker.

2012-02-22 @ 14:32:19
URL: http://fandom.se/forum
Postat av: Socialistsimon

Mycket imponerande.

2012-02-22 @ 14:33:10
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Hannes O

Ser ju redigt läckert ut. Dock står det en bok mellan "The Player of Games" som ju är den andra boken i "Th e Culture och "Consider Phlebas" som är den första. Rätt ska va rätt! :)

2012-02-22 @ 23:43:04
Postat av: Socialistsimon

Hannes: Hur kan du läsa bokryggar på den bilden? Den korrekta sorteringen är (och jag tar mig friheter här eftersom de alla är fristående) i 'order of awesomeness'. Den första är Player, sen Use of Weapons, Excession, Inversion. Mitt ex av Phlebas är förkommen.

2012-02-23 @ 00:21:40
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Hannes O

Oh fan det ser jag ju nu vid en närmare anblick, Phelbas är inte så mörkblå.. my bad.

2012-02-23 @ 15:46:43
Postat av: Cibbe

Jag förstår din indelning, även om jag inte skulle organisera min hylla så, därtill har jag en alltför preussisk syn på ordnung.



Men. Men. Men. Dudley Dillard är inte, har aldrig varit och kommer aldrig att vara vänster. Han borde därmed hamna i en subkategori till den ännu så länge oplacerade Wealth of Nations.

2012-02-26 @ 00:10:22
Postat av: Socialistsimon

@Cibbe: Det är en glidning som mest handlar om att hyllorna är sorterade efter skönlitteratur. Till vänster står vänsterlitteratur och vänster är 'rätt' dvs nästan fakta. Därför har jag ställt de vackraste faktaböckerna i vänsterhyllan, inte för att de nödvändigsvis är vänsterlitt. Så Dillard hamnar med anna facklitt och därför i vänsterhyllan och inte vid Fantasy (Där Adam Smith och speciellt Platon annars hade hamnat)Jag har även en bibel och två koraner i den här hyllan men jag är inte helt nöjd med den sorteringen.

2012-02-26 @ 11:28:52
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0