Att bojkotta eller inte bojkotta?

Den 8:e november har Enders Game premiär.

 
Ni har antagligen hört om bojkotten av filmen Enders Game. Om inte så är det så att Orson Scott Card är en av de stora SF-författarna. Han har bland annat skrivit en serie som börjar med boken Enders Game som handlar om en kille som tas till en rymdstation för att lära sig allt om strid i nollgravitation. Många spännande scener i olika miljöer. Det är en bra bok med en sensmoral som är djup och viktig om att förmänskliga de Andra. Att förstå att de vi kämpar mot kan vara lika mänskliga som vi själva även om de ser olika ut osv.
Så långt inga problem. 
 
Personen Orson Scott Card däremot är en annan fisk helt och hållet: Han är, för att uttrycka sig milt till felaktighetens gräns, en homofob*. Han är religiös, mormon och stödjer aktivt (med pengar och tid) en organisation vars syfte är att förhindra homosexuellas rätt att gifta sig. 
Det pågår en kampanj att bojkotta filmen Enders Game för att av varje biljettkrona kommer en del gå till Card och en del av det kommer att gå till att bekämpa homosexuellas rätt att gifta sig. Det är heller inte långsökt att Card kommer att spendera sina pengar på annat, lika långt från mina åsikter, i framtiden. 
 
Så här är mitt problem: 
Det verkar vara en bra film av ett verk jag inte har några problem med. 
Card är uppenbart en [insert insult] men jag har alltid tyckt att 
1. Man måste separera skaparen från verket. Man kan lyssna på Wagner fast han var antisemit, läsa HP Lovecraft fast han var rasist, läsa Orsoc Scott Card fast han är homofob. 
2. Bojkott är vårt svagaste vapen. Jämfört med strejk, demonostrationer, val, organiserat engagemang osv etc så är det både svagt verksamt och ger inget i längden. Det är endast lite över facebook-likes. Därför bojkottar jag inte McDonalds, Shell eller Vit Makt musik. Jag kan inte komma ihåg sist jag gav dem mina pengar men det är ju inte i sig en bojkott. Dessutom skulle en bojkott av mig knappast röra dem i ryggen. 
 
Hade jag brytt mig om filmen (Om det varit en barndomsdröm att se en filmatisering av min bardoms älsklingsbok tex) så hade jag struntat i alla bojkotter och gått och sett den! 
Nu bryr jag mig inte så farligt mycket. Den verkar bra men jag skulle inte gråta mig till sömns om jag inte kunde se den.
 
Jag bryr mig heller inte särskillt mycket om bojkotten.
Jag bryr mig om homosexuellas rättigheter, hatar homofoba galenpannor men just bojkott känns lite meh. Det är så liten del av den lilla delen av biljettpengarna som skulle kunna användas till något illa och det är inte som att bojkotta frankrikes provsprängningar i Stilla Havet av Atomvapen tex (en annan bojkott som inte hindrade något och nog nu är glömd). Det är, för mig, annorlunda med att ta en strejkbrytartaxi under en taxistrejk, ta ett jobb i en industri där man strejkar osv. 
Dessutom har filmbolaget gått ut och tagit ställning mot Cards åsikter. Det är inte DC Comics precis. Så en bojkott av filmen är inte bara ett svagt, högst personligt ställningstagande som inte gör reel skillnad; Det drabbar också ett filmbolag som har gjort allt de kunnat utom att vägra göra filmen.
 
Sen kommer ju frågan; Om man ska bojkotta filmen; Kan man då köpa, läsa eller låna boken Enders Game? Då får ju författaren ännu mer del av pengarna.
 
Vad tycker du? 
Kommer du att se filmen eller bojkotta den?
 

 http://www.sf.se/filmer/Enders-Game/
*“Laws against homosexual behavior should remain on the books, not to be indiscriminately enforced against anyone who happens to be caught violating them, but to be used when necessary to send a clear message that those who flagrantly violate society's regulation of sexual behavior cannot be permitted to remain as acceptable, equal citizens within that society.” 
— Orson Scott Card, “The Hypocrites of Homosexuality,” Sunstone Magazine, Feb 1990 
 
Homosexual "Marriage" and Civilization Från 2004. Försök läsa hela texten. Jag klarade det inte.
"The dark secret of homosexual society -- the one that dares not speak its name -- is how many homosexuals first entered into that world through a disturbing seduction or rape or molestation or abuse, and how many of them yearn to get out of the homosexual community and live normally.

It's that desire for normality, that discontent with perpetual adolescent sexuality, that is at least partly behind this hunger for homosexual "marriage.""

Idiot bigot sad for being called idiot bigotFrån 2013. (Card talar ut om det han sagt)
 
"It’s not usually  the art’s fault the brain it came out of is directly connected to an asshole." scalzi

Kommentarer
Postat av: fia

Jag läste någonstans att Orson inte får royalties för filmen. Dock tjänar han ju på publiciteten. Tror att filmbolaget uttalat sig tydligt kring det hela om att de köpt materialet för dess värde i sig men att de inte sympatiserar med författarens åsikter och istället stödjer kampen för homosexuellas rättigheter. Stod på Facebook häromdagen. Ska leta fram ikväll.

Svar: Filmbolaget har varit väldigt tydliga med att de inte stödjer Cards åsikter och de har t.o.m. lovat att ordna en premiärvisning/gala av filmen till förmån för organisationer för Homosexuellas rättigheter: "Lionsgate will continue its longstanding commitment to the LGBT community by exploring new ways we can support LGBT causes and, as part of this ongoing process, will host a benefit premiere for ENDER’S GAME."
SocialistSimon

2013-11-05 @ 12:25:56
URL: http://www.boktimmen.blogspot.com
Postat av: Fia

Just det.

2013-11-06 @ 06:09:03
URL: http://www.boktimmen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0