Skinande Flickor

Lauren Beukes slog igenom med Zoo City (min rec här) för ett tag sedan och nu kommer hennes tredje bok,

The Shining Girls.

"The girl who wouldn't die
hunting a killer that shouldn't exist."

Kirby är flickan som inte dog. Hon överlevde ett angrepp av en seriemördare som knivskar henne i buken och skar halsen av henne. Mördaren försvann utan ett spår. Hon försöker samla ihop sitt liv men när hon får praktik på en tidning börjar hon leta efter mördaren genom att gå igenom tidningens arkiv. Det har gått många år men det måste vara möjligt att hitta andra fall med samma mördare.

Harper Curtis är veteran från första världskriget, uteliggare och trashank. När han hittar Huset förändras allt. Han börjar samla på flickor som skiner. Han väljer ut och kartlägger sina skinande flickor från ung ålder och mördar dem precis innan deras potential kan blomma ut.

The Shining Girls är en allegori av mansvärldens våld mot kvinnor som har potentialen att förändra världen. Curtis mördar dem från trettiotalets depression till nittiotalets USA. Alla offren har något som gör dem speciella, unika, skinande.

Shining Girls funkar som rak och ren skräck, som en komplicerad tidsresethriller och som allegori utan att tumma på någon del. En tät väv som skapar ett spänt förhållande mellan Kirby och Curtis som bara kan sluta på ett sätt. 

Brilliant, lysande. 

Måste-läsas!

 #16


Shining Girls finns på Adlibris och Bokus

 

 ovidkommande fakta:
"Beukes, rhymes with “mucus”."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0