The Eternal Flame

är andra delen i Greg Egans Orthogonal serie.
I Eternal Flame fortsätter historien som började i The Clockwork Rocket.Greg Egan har skapat ett nytt universum med nya naturlagar. Den centrala historien handlar om att utförska de naturlagarna. Ombord på ett rymdeskepp som färdas med oändlig hastighet går tiden fortare så de kan komma på ett sätt att rädda världen om det så tar flera generationer. När vi kommer in har de färdats i tre generationer. 
 
Egan har skapat sant unika Aliens. När en kvinna förökar sig (¿ blir med barn?) så delar sig hennes kropp i fyra delar; Två pojkar och två flickor. De två paren förväntas leva hela livet tills flickan delar sig i fyra barn. Då tar hennes bror, hennes co, hand om deras gemensamma barn. Hon lånar väldigt bokstavligen sin kropp av sina barn.
 
Kvinnofrågor, befolkningsfrågor och familjeplaneringsteknik blir snabbt brinnande viktiga på rymdskeppet. I första generationen var många kvinnor som flydde sin roll i samhället eller män som saknade co av någon anledning. Efter tre generationer är skeppets matproduktion på max och trycket obönhörligt. 
De centrala personerna är Tamara, pilot, och Carla, kemist, Deras co's, Tamaro, bonde och Carlo, biolog, har olika sätt att hantera problemet med kärlek och barn. Men det centrala temat är att utforska världen och dess fysik. Därför är historien fundamentalt karaktärsdriven.
 
Detta är inte för alla men den är nästan perfekt skriven för mig. Jag älskar verkligen den klaustrofobiska känslan och samspelet mellan karaktärerna och deras problem.
Fantastisk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0