Make room! Make room!

En ny bok i min serie Klassiker som nämns i Among Others av Jo Walton (min rec här).
 
Make Room! Make Room! av Harry Harrison är en malthusiansk dystopi som kryper in på skinnet på läsaren. Bland annat för att den så här femtio år senare känns skrämmande väl researchad.
I ett USA med 344 miljoner invånare (idag 314 m), i en värld med sju miljarder människor finns det inte plats längre. New York är fyllt till bredden. Vattenförsörjning och mat är ett akut och aldrig sinande problem, el och telefon fungerar inte i de enorma slumkvarteren som utgör manhattan. Oljan är slut, den odlingsbara jorden har eroderat, haven är utfiskade.
Andy Rusch är polis i New York och handlingen kretsar kring ett ovanligt mordfall. Det är till lika delar en deckare och en varning om vad som kan hända om vi inte tar ansvar för saker som familjeplanering, miljöförstörelse och utfiske.
Make Room! har många likheter med Wind Up Girl av Paola Bacigalupi (min rec här) i att den beskriver ett efter-oljan-samhälle och om det inte vore för att make Room utspelar sig 1999 så hade den inte alls känts daterad. Den är lika aktuell idag som när den skrevs. (Med tanke på den framväxande extremreligiösa högern och abortmotståndarna i USA idag kanske mer aktuell idag)

Detta är en klassiker som helt klart förtjänar att läsas idag.
 
 
 

 
Make Room! Make Room! är förlagan till filmen Soylent Green från 1973 som har gett oss swag som dessa vackra Soylent Green crackers.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0