A Confusion of Princes

Kollektiva Substantiv, eller Collective Nouns på engelska är en klass ord jag gillar (jag är en ordnörd, so sue me). Det ar helt enkelt samlingsord för saker, en hjord hjortar, en stam infördingar, en klan skottar, en skock får, en flock vargar, en förrviring av nördar. Ofta är det skillnad på en grupp och en flock och en famlij så de olika samlingsorden har betydelser i betydelserna (jämför mängdsubstantiv som en liter mjölk och ett glas mjök). I Engelskan är detta en ordklass som utvecklats till nära nog en konstart i sin egen rätt. A clouder, eller a glaring of cats, a murder of crows, a troop of baboons, a pride of lions. Så vad är plurat av kungligheter? En inavel av kungar?

A Confusion of Princes av Garth Nix är en Space Opera som tar sig an det kollektiva substantivet och utnytjar ordets fulla dubbelmening. Khemri har uppfostrats, utbildats, genmanipulerats och cyberförstärkts i hela sitt liv för att bli en supermänniska, en övermänniska, en Prins av det Galaktiska Imperiet. När boken börjar är han full av tillförsikt och har precis blivit en full prins och han tänker sig ett liv i lyx och ett fullt hov med präster, kurtisaner och tjänare. Ett eget rymdskepp och äventyr. Inom en timme har han redan blivit utsatt för ett mordförsök, fått många av sina illusioner krossade och är på flykt för sitt liv. Det finns tio miljoner prinsar i det galaktiska Imperiet och konkurensen är dödlig. Hans förvirring blir bara djupare efter hand.
För att undvika omotiverade avlivningsförsök tar han värvning i Flottans akademi. Det är nämligen 'förbjudet' att försöka lönnmörda prinsar som faktiskt är i tjänst (på permision är det däremot fri jakt) vilket sänker risken något. Från ett liv i lyx och onödig slapphet med sitt hov tvingas han göra nytta(!).
Det är en underhållande och rolig bok. Khemri har flera superkrafter som gör att vår hjälte kan göra 'awesome things' men Nix eliminerar de på ett effektivt sätt så att han ändå hela tiden är i livsfara. Två ingredienser för en spännande bok; Awesome Hero in Danger.
 
Skit kul, högt tempo och stort underhållningsvärde.
Space Opera som det är när det är som bäst!
 
 
 

Fler kul kollektiva substantiv
a crash of rhinos
an unkindness of ravens
a parliament of rooks
an escargatoire of snails
a flange of baboons[1]

Kommentarer
Postat av: Gratis böcker på Zimmu

Hej!

Tänkte bara tipsa dig och andra bokälskare att du på sidan www.zimmu.com hittar mängder av böcker för gratis nedladdning! Allt är 100% lagligt och gratis!

God läsning!

2012-08-23 @ 16:42:15
URL: http://www.zimmu.com
Postat av: Socialistsimon

Spännande. Jag ska kolla in det.
Tack

2012-08-23 @ 17:03:32
URL: http://Socialistsimon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0