Fiery Faïry Punk

The Iron Dragons Daughter av Michael Swanwick är en av de där böckerna som borde finnas överallt men istället är försvunnet ut i skuggorna. Ur tryck, finns inte på biblioteken, borta.
Jag läste Dragons of Babel för ett par år sedan och har letat efter the Iron Dragons Daughter som är babels föregångare sedan dess. En recension på Drömmarnas Berg fick mig att beställa den från USA (ett skarpt boktips: Amazons begagnatmarknad funkar även om det tar tid). Swanwick börjar arbeta sig in i min lista över favoritförfattare.

The Iron Dragon är en sofistikerad maskin av död och förstörelse som ligger skadad och bortglömd i en fabrik. Jetmotorerna är tysta och vapnen avstängda. Runt honom mullrar maskinerna som bygger nya drakar. Troll och jättar hamrar plåtar, småfolk och bortbytingar filar, bär, slipar och kryper. Jane är en bortbyting som sliter i smutsen med dom andra men hon har en plan: Hon ska stjäla en drake och fly!

The Iron Dragons Daughter är en hissnande historia i ett högteknologiskt Fairy rike, magi knyts till högteknologi. Existensiell ångest och utanförskap. Den enda genre etikett som egentligen fastnar är nog Fairypunk. Dickenskt underifrånperspektiv, steampunkish världsbygge och cyperpunkigt gadgetnerderi. Från utgångspunken med steampunkfaïries hade det kunnat bli gaslight romance (eller supernatural romance av fairy, vampire, angel romans stuket) men swanwick kommer inte ens nära att frestas av den vinkeln.
Detta är Punk rakt igenom.

Med utgångspunkt från stilen så hamna därför Iron Dragon bredvid Richard Morgans Takeshi Kovacs böcker i bokhyllan snarare än Holly Black eller Ellen Kushner

Annat av Michael Swanwick:
Stations of the Tide
Dragons of Babel
Dancing with Bears

Begagnade bok försäljare:
Bokbörsen 
Antikvariatnätet
Amazon UK
Amazon US


Kommentarer
Postat av: emma

Borde förmodligen ge tusan i att tipsa om det här så jag får ha böckerna för mig själv, men alibris.com /.co.uk (utan "d") är kick ass på begagnade böcker (om man har tålamod att vänta ett par månader)

2011-09-15 @ 19:01:54
URL: http://boktrad.blogspot.com
Postat av: Socialistsimon

Tack för tipset. Jag testsökte ett par titlar och det verkar som det mesta finns.

Att vänta ett par månader är ingenting när man jagat en bok i flera år ;)

2011-09-15 @ 19:37:52
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0