Nu lyfter snart nästa Mars sond!

Idag två minuter över fyra planerar NASA att skicka upp nästa mars sond, Curiosity. Detta är häftigt av så många anledningar. Inte bara att alla raketuppskutningar är häftiga. För det första har den en kärnreaktor som drivkälla.
Det betyder att den kan utrustas med lasrar och neutronkanoner (!) men tyvärr kommer vi inte ha samma underbara såpopera som med Spirit. När Plutoniumet är slut så är det slut. Men man kan ha mycket kul med en liten bil på mars på fjorton år.

Dessutom så kommer den att landa med en Space elevator. OK,ok inte från omloppsbana utan från ett par meter upp. Den kommer antagligen att krascha. Mars är inte snäll mot innovativa landningar men det kommer att se fantastiskt ut.

Inte nog med detta. Med en vikt på ett ton så är Curiosity på den absolut övre gränsen för vad konventionella landningssystem klarar av på mars. Ska vi skicka större sonder och folk så måste vi nu börja experimentera med helt nya landningssystem. Det spekuleras om uppblåsbara aerobrake sköldar tex. Själv skulle jag vilja se retroraketer och heliumballonger eller ännu hellre att vi landar på Deimos, puttar in den i rätt omloppsbana och helt enkel firar ner en kabel till Pavonis Mons. Deimos ligger på en omloppsbana på 30 timmar så det vor lätt (relativt) att bromsa in den till en 26 timmars Areosynkron omloppsbana.  Men det är en annan post.

Titta på uppskjutningen av Curiosity live hos NASA kl 16:02.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0