Integritetsmedvetna elever avslöjar Storebrorssamhällets brister

Malmöskolorna har satsat miljoner på övervakning av sina elever men det har inte gett mer än en kortvarig effekt på skadegörelse. Här ser vi bevakningssamhällets stora brister:
När man sätter upp en kamera så får man en snabb effekt och ger intryck av att ha "gjort något", kortsiktiga mediepoäng. Men all övervakning är för det första otillräcklig och för det andra vanebildande. Alla som vill kan lära sig att "go of the grid" och det man egentligen säger sig vilja övervaka syns inte på kamerorna. Dom elever som inte lär sig kommer att övervakas och man kommer att ha massor av bilder på oskyldiga elever. (Om du inte inser vad det innebär att fotografera oskyldiga så borde du kolla upp skandalerna i USA's skolor där skolans laptop automatiskt spelar in eleverna utan deras godkännande, utan deras medvetande, även i hemmet, även nakna...)
Det finns tusen anledningar att inte vilja fastna på bild, kyssa sin flickvän, smygröka eller peta näsan. Men det enda som kan mätas är ju just skadegörelsen. Det ger gått hopp för nästa generation att man redan nu lär sig undvika påträngande och onödig bevakning.

Tyvärr har malmöskolorna redan gått vidare till nästa steg: soniska vapen. Man sätter upp högtalare som sänder ut ett högfrekvent ljud som "bara uppfattas av tonåringar". Vilken idiotdefinition. Det är ett ljud som bara kan uppfattas av människor med bra hörsel! Så ungdomar som ofta klubbar eller går på rockkonserter kommer snart att bli immuna mot detta vapen. *suck* (Jag ser genast nästa favorit-vandaliserings-offer, krossa visslan)

Jag kanske måste säga att jag inte är för skadegörelse eller försvarar vandaler. Men att tro att man kan installera robotsystem för att jaga ungdomsligister är bara galet. Det drabbar bara oskyldiga och dom som inte har integritet nog att lära sig kringgå Storebrorssamhället. Skadegörelse är i grunden ett polisproblem och på skolor är det ett tydligt tecken på för låg personaltäthet och sociala problem i hemmiljön. För det andra så inser inte skolpolitikerna att övervakning är (om det ska fungera) väldigt personalintensivt. Så istället för att ha folk som sitter och bevakar kamerorna så borde man ha personal i gemensamutrymmena på rasterna.

Jag vill uppmana alla elever i Malmös skolor att läsa Cory Doctorovs Little Brother för att lära sig mer om övervakningssamhället och dess brister. Alla föräldrar borde läsa på om Lower Merion School District.


Referenser:
sydnytt 

Skånskan 

Om "dogwistle" mot ungdomar: 
Skånskan 

BBC 

Skolor som avslöjats med att instalera spyware i elevernas laptops och sedan övervaka eleverna i deras hem:
BoingBoing 
ett exempel på foton 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0