Dagmar kommer till stan

Dagmar kom till Sverige för ett par dagar sedan.
Jag har varit uppe och firat jul hos min mor som bor mitt i stormens öga. Ni har säkert sett bilderna på TV. Det var här det var som värst. Jag antar att det var bilder på TV men jag har själv inte haft TV sen dess. Jag sov som ett litet barn när träd flög runt huset. 
Vi klarade oss bra: Locket till badtunnan låg bredvid tunnan och en av de många fågelmatarna hade trillat ner. Utanför tomten var det en annan sak. En femton meters tall trillade ner ett par meter från sovrummet. Hela vår sidan av dalen var strömlös. Hus har rasat och träd fallit överallt.
Första dan dog telefonerna. Ingen har ju råd att instalera fast telefoni nu förtiden och mobilmasterna drivs, som man lätt förstår, av el från elnätet så vi var helt isolerade.

Dag ett: Stort problem. Huset är katastrofsäkrat som få, kamin, levande ljus och det klassiska norrländska vapenskåpet. Men det har en enorm brist: Inget kaffe. Inget färskvatten alls. Egen brunn ja, men pumpen drivs som så mycket annat, på el. Det enda vattnet som fanns var i badtunnan. Alltså drar vi igång en kaffe expedition. Tyvärr var vädret så dåligt (i bemärkelsen töväder) att vi inte kunde ta skoter så det fick bli bil. Hämtar vatten inne i stan. Dagen räddad.

Dag två: Utan rinnande vatten kan man inte duscha. Vad värre är, alla elektroniksaker har hunnit ladda ut. Inget Internet!. Dags för expidition två: Gymmet. Duscha, basta, träna och smyga in i caféavdelningen för att tjuvladda surfplatta och mobiltelefon. En timmes laddning gav fyra timmars internet. Kris avklarad. Vårt lilla gäng överlevare börjar diskutera om det är dags att koppla in elverket. (Har alla norrändska hushåll ett elverk stående omutifallatt?) Vadslagning om våra chanser börjar.

Dag tre: Börjar bli lite irriterande. Fått höra via andra överlevare att elbolaget inte prioriterar oss. Bara fyra hushåll på vår linje och kanske ett tiotal själar. Dags att köpa de sista delarna till elverket. Mot mellandagsrean!
Fulkopplar bilen så att det går att ladda internet. En timmes laddning gav förtio minuters internet.
När tålamodet börjar tryta och jag har just läst ut min bok kommer äntligen strömmen tillbaka. 
64 timmar av strömlöshet är över.

PS Jag vann vadslagningen. Ållways bet on survival! If ur dead u cant cash in,





Kommentarer
Postat av: Arina

Det låter som om ni klarade er rätt bra trots allt. Det hjälper förstås att få laddat mobilen och få lite internettillgång.

2011-12-29 @ 14:37:55
URL: http://arinasbibliotek.blogspot.com/
Postat av: Socialistsimon

Vi klarade oss jättebra. Jag får nästan erkänna att jag inte märkte någon större skillnad. Norrland ÄR bristande internet, massor med värmeljus och öppen brasa. Det var kaffet som höll på att knäcka mig i början men hade vi int haft bil hade vi kunnat smälta snö eller i värsta fall recyclat badvattnet från badtunnan så det var ingen fara på taket egentligen.

2011-12-29 @ 15:01:13
URL: http://socialistsimon.blogg.se/
Postat av: Gry Wenche

Men nuru, du fick ju kaffe på våran expedition in til stan ju. Fattar inte vad du klagar på... Men det blir säkert bättre när du kommer hem till sivilisationen igen, gissar jag.

2011-12-29 @ 17:43:22
Postat av: Arina

Jag kan förstå det där med kaffet. När vi var utan el i fyra dagar var det allra värsta att inte få i sig någon varm mat eller kunna dricka te.



Sen var det ju inte heller så roligt att min julledighet som skulle ägnats åt Dragon Age gick åt till att ligga under täcket och sova eftersom det var det enda som gick att göra i kylan och mörkret.

En brasa hade varit skönt i det läget.

2011-12-29 @ 18:00:54
URL: http://arinasbibliotek.blogspot.com/
Postat av: Socialistsimon

@Gry-exeditionsledare: Kaffet fixade vi sa jag ju. Men det var ett par jobbiga timmar innan det.

@Arina: Vi har gasolspis så varm mat och kaffe var säkrat. Med heroiska insatser lyckades vi härda ut!

2011-12-29 @ 18:47:10
URL: http://socialistsimon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0